Alternativ.nu
Allmänt => Boktips => Ämnet startat av: Georgisten skrivet 18 jun-09 kl 05:28
-
Grass is King on Livestock Farm (http://www.youtube.com/watch?v=2JQmX-se3cA&NR=1&feature=fvwp#noexternalembed)
Fick "the Polyface bundle" igår och satt sedan bänkad framför teven i 4.5h i sträck följandes Joel Salatin och hans familj och deras farmarmetoder på polyface farm i Virginia. De har ett koncept med rotationsbetning där de härmar hur djuren lever fritt i naturen. Först stora gräsätare (kor) sedan antiloperna (får) och sedan fjäderfä (broilers, kalkoner och äggläggande höns i "äggmobiler"). Detta sköts med elstängsel och olika varianter av betesburar. Även grisar (de gladaste grisar jag sett tror jag) flyttas med jämna mellanrum i skogshagar och på våren får de dessutom böka av sig rejält i kossornas vinterhus där majs har lagts mellan lagren i ströbädden som de letar reda på. Den av grisarna välluftade kompostströbädden sprids sedan med gödselspridare på gräsartsvarierade betesmarkerna. Allt kött säljes sedan till restauranger och direkt till kunder. Alla mindre djur slaktas hemma på gårdsplanen.
Jag äger tre av Joel Salatins böcker. You can farm, Pastured poultry och salad bar beef. Jag rekomenderar dem mycket varmt till alla som vill hitta nya vägar att försörja sig på små marker. DVD-paketet är ett perfekt komplement till böckerna där man får en presentation av hur det ser ut i verkligheten samt en föreläsning med bildspel på 2.4h där Joel svarar på frågor från publiken och går igenom sina filosofier i grund.
Böckerna finns på adlibris och filmerna finns här:
http://www.back40books.com/get_item_vp055_polyface-bundle.htm (http://www.back40books.com/get_item_vp055_polyface-bundle.htm)
De kostar en del men jag tycker det var helt klart värt det. Leveransen kom efter en vecka ungefär.
-
Blev lite nyfiken på rubriken, 50ha / pers? Det låter ju ofantligt mycket. Brukar man inte säga att det behövs ca 900kvm/pers för fullvärdig kost?
-
Inte självhushållning utan ekonomisk försörjning. ;)
-
Har du fått nåt hum om hur dom kommit över marken..Har dom gått med yxa och huggit i träden som Karl-Oskar gjorde? ;) Vad jag menar är ju att det måste vara avgörande hur man har finansierat marken, antingen har dom extremt låga markpriser, eller extremt gott om pengar att sätta in från början.
En granngård här hemma är till salu, visserligen fina hus, men ändå bara 98 Ha..begärt pris, 9 mille...
Så en gård på 200 ha här, med medelbra mark, kommer ju att gå till runt 10 mille, det ger en ränta på 500 000 om året som ska in, förutom det som krävs för att överleva.
Framgår det nåt om såna saker?
-
Ja, det är en arvegård i andra generationen. Hur deras lånesituation ser ut vet jag inte men de har som filosofi att göra allting så billigt (och naturligt för djuren) som möjligt. Hur det skulle fungera i Sverige med våra markpriser vet jag inte. Joel Salatin hävdar att det går att få bra ekonomi i deras koncept på små marker iaf och även om man arrenderar eftersom investeringskostnaderna är så låga och försäljningen av produkterna sker till högt pris. Deras ekonomibyggnader bygger de själva från virke ur den egna skogen till exempel och de byggs inte för att hålla för evigt (eller för att vara snygga) utan för att fylla sin funktion åt en generations verksamhet på gården. De har inga dyra stängsel utan endast el-tråd. Numera arrenderar de ett antal gårdar extra och omsätter 1 miljon dollar årligen.
Deras inkomstkällor är: virkes- och vedförsäljning, broliers, kalkoner, grisar, biffkor och kaniner + lite växtodling. Allt säljs direkt till konsument på gården och numer även via konsumentföreningar som de levererar till samt en snabbmatskedja som köper deras fläsk.
De har också skrivit ett antal böcker som är mycket läsvärda (iaf de jag har läst). Finns på adlibris: You can farm, pastured poultry (Net 25000 dollar in 6 months on 20 acres) och salad bar beef som handlar om djurhållningen. "Everything I want to do is illegal", "Holy cows and hog heaven", "Family friendly farming" samt "The farmer and the grill" handlar om jordbrukspolitik, att sköta ett jordbruk tillsammans med yngre generationer av familjen, närproducerad föda samt hur man tillagar gräsuppfött kött på bästa sätt på grillen. :)
Är du sugen på att slå till på granngården eller? :)
-
Trevlig intervju med Joel Salatin: http://www.treehugger.com/files/2009/08/joel-salatin-americas-most-influential-farmer.php (http://www.treehugger.com/files/2009/08/joel-salatin-americas-most-influential-farmer.php).
-
I USA har de ett program som heter "Meet the farmer" där Joel Salatin medverkat. Det är inspelat på hans farm Polyface i Virginia. Flera intressanta ämnen diskuteras ur alternativ jordbrukssynvinkel och hållbarhetsperspektiv. Ta en titt vetja. Att lyssna på Joel Salatin är alltid givande! :)
Part 1: http://www.youtube.com/watch?v=sYWYU5V8JOo (http://www.youtube.com/watch?v=sYWYU5V8JOo)
Part 2: http://www.youtube.com/watch?v=yfw2ybbRTYs (http://www.youtube.com/watch?v=yfw2ybbRTYs)
Part 3: http://www.youtube.com/watch?v=FrxmgR-vYms&feature=channel (http://www.youtube.com/watch?v=FrxmgR-vYms&feature=channel)
-
Salatin är en attans intresant herre men DVD-filmerna är alldeles för dyra för mig så jag väntar tills de blir nedladdningsbara.
Jag har läst om honom i Michael Pollan’s "Omnivore’s Dilemma" och Rod Drehers "Crunchy Cons" och gillar skarpt hans anarkistiska tankegångar om mat, natur och den moderna världen. Här är en läsvärd artikel: http://www.amconmag.com/article/2009/nov/01/00023/
-
Den här föreläsningen http://video.google.com/videoplay?docid=-6341868301840565652&ei=DnDVSoK7J6TK2wKq2uCdCg&q=joel+salatin++food# (http://video.google.com/videoplay?docid=-6341868301840565652&ei=DnDVSoK7J6TK2wKq2uCdCg&q=joel+salatin++food#) är i stort sett samma föreläsning som utgör innehållet på DVD nr 2 av polyfacedvdpaketet så du klarar dig bra om du ser den. Den har därtill bättre ljudkvalitet! :)
-
I USA har de ett program som heter "Meet the farmer" där Joel Salatin medverkat. Det är inspelat på hans farm Polyface i Virginia. Flera intressanta ämnen diskuteras ur alternativ jordbrukssynvinkel och hållbarhetsperspektiv. Ta en titt vetja. Att lyssna på Joel Salatin är alltid givande! :)
Part 1: [url]http://www.youtube.com/watch?v=sYWYU5V8JOo[/url] ([url]http://www.youtube.com/watch?v=sYWYU5V8JOo[/url])
Part 2: [url]http://www.youtube.com/watch?v=yfw2ybbRTYs[/url] ([url]http://www.youtube.com/watch?v=yfw2ybbRTYs[/url])
Part 3: [url]http://www.youtube.com/watch?v=FrxmgR-vYms&feature=channel[/url] ([url]http://www.youtube.com/watch?v=FrxmgR-vYms&feature=channel[/url])
har kollat en stund, och visst är det intressant..men jag hinner inte kolla klart nu. Men det som slog mig mest var att för en gångs skull se en engagerad reporter med massor av intressanta frågor till en bonde. Inget vi är bortskämda med i Sverige precis... Först trodde jag det var han i skägg som var bonden ;)
-
Ja, en "Meet the farmer TV"-variant i svensk tv vore inte helt fel! :D
-
Tröttnar aldrig att lyssna på Salatins visdom. ^^
Video med föreläsning med Joel hos TED: http://tedxmidatlantic.com/live/#JoelSalatin (http://tedxmidatlantic.com/live/#JoelSalatin)
Tidningsintervju: http://shepherdstownchronicle.com/page/content.detail/id/500543/Noted-farmer-speaks-at-ACFF.html?nav=5089 (http://shepherdstownchronicle.com/page/content.detail/id/500543/Noted-farmer-speaks-at-ACFF.html?nav=5089)
-
Vad är det för speciellt med att försörja fyra personer på 200 hektar (åker och bete då antar jag)?
Finns många även i Sverige som livnär sig på mindre än så.
-
Hur många acres var det ?
! acre är 4046,8 m2
En hektar 10 000 M2
-
Hur många acres var det ?
! acre är 4046,8 m2
En hektar 10 000 M2
A total of 550 acres with 100 acres open and "balance wooded" land. Merparten är alltså skog och delar av de öppna markerna, där djurppfödningen sker främst, är planterade med träd.
-
Hittade några svenska pionjärer för Salatinmodellen:
www.jarvanatur.se (http://www.jarvanatur.se)
http://sites.google.com/site/olophfritzen/ (http://sites.google.com/site/olophfritzen/)
Kul att det hittat hit! :D
-
Har du fått nåt hum om hur dom kommit över marken..Har dom gått med yxa och huggit i träden som Karl-Oskar gjorde? ;) Vad jag menar är ju att det måste vara avgörande hur man har finansierat marken, antingen har dom extremt låga markpriser, eller extremt gott om pengar att sätta in från början.
En granngård här hemma är till salu, visserligen fina hus, men ändå bara 98 Ha..begärt pris, 9 mille...
Så en gård på 200 ha här, med medelbra mark, kommer ju att gå till runt 10 mille, det ger en ränta på 500 000 om året som ska in, förutom det som krävs för att överleva.
Framgår det nåt om såna saker?
Kom på att Salatin rekommenderar nya bönder att arrendera mark. Eller låna om den möjligheten finns. Metoderna han utvecklat kräver ringa investeringar, kan kombineras med varandra eller andra metoder och passar på vilken mark som helst bara det finns bra bete och är betet sämre så blir det bättre med åren. För höns (och kaniner) räcker hemmagjorda betesburar... sannolikt för någon eller ett par hundringar styck + kraftfoder. För kor krävs bara ett portabelt el-stängsel och vatten. Stängslet behöver inte vara så stort eftersom korna ska hållas på små ytor och flyttas var varannan dag. För grisar (på impediment och kalhyggen i skogen etc.) krävs också bara ett elstängsel + foderautomat á 1 ton foder och vattennipplar. När automaten är slut (efter cirka en vecka) flyttar Salatin sina grisar (och stängslet eller kanske att han har två här) till en nyskapad paddock vid sidan om den gamla.
-
[url]http://www.polyfacefarms.com/default.aspx[/url]
Adress till deras hemsida. Väldigt intressant!
Här är lite mer detaljerat om broileruppfödningen (och en och annan kalkon), boskapsuppfödningen på intensivt gräsbete samt grisarna som de håller i skogen:
Broiler 1: http://www.youtube.com/watch?v=22WFMJZgaDM&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=22WFMJZgaDM&feature=related)
Brolier 2: http://www.youtube.com/watch?v=ISzA1Nepp1I&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=ISzA1Nepp1I&feature=related)
Boskap 1: http://www.youtube.com/watch?v=PT8y6T9wxuo&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=PT8y6T9wxuo&feature=related)
Boskap 2:http://www.youtube.com/watch?v=8pQCUhHT8A8&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=8pQCUhHT8A8&feature=related)
Grisar 1:http://www.youtube.com/watch?v=0NR5DDYTibg&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=0NR5DDYTibg&feature=related)
Grisar 2: http://www.youtube.com/watch?v=uVwnT6KSOU0&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=uVwnT6KSOU0&feature=related)
Det tuffa är att investeringarna är så låga, speciellt för pippifåglarna, att de kan anpassa utbudet lätt och billigt om efterfrågan skulle stiga, dvs. verksamheten kan växa snabbt och om efterfrågan skulle minska så får de bara några extra burar i lagret. Bra för de som vill starta upp en ny verksamhet och säkert lämpligt även för en självhushållare kan tänkas? ;)
-
Joel Salatin är med i Food Inc som kommer upp på svenska biografer nu. Filmen gjorde honom till lite av en stjärna i USA!
Food Inc - Official Trailer [HD] (http://www.youtube.com/watch?v=5eKYyD14d_0&feature=player_embedded#noexternalembed-ws)
Se den! :D
-
Intressant. :)
-
Lite av det tänket är jag inne på oxå att djuren kan leva på samma mark o vara självförsörjande i första hand o sen kanske dra in lite extra oxå.
Vi har ju för kort betes sessong i sverige tyvärr .
-
Intressant, men som sagt ett annat klimat och förmodligen lägre markpriser, men så finns ju inkomster från själva projektet, genom böcker och dvd.
-
TEDxMidAtlantic - Joel Salatin - 11/5/09 (http://www.youtube.com/watch?v=-T9UaP1AsMI&feature=related#ws)
Skön kille alltså. :)
-
“Every bit of the alleged science linking methane and cows to global warming is based on annual cropping, feedlots and herbivore abuse. It all crumbles if the production model becomes like our mob-stocking-herbivorous-solar-conversion-lignified-carbon-sequestration fertilization. America has traded 73 million bison requiring no petroleum, machinery or fertilizer for 45 million beef cattle, and we think we’re efficient. At Polyface, we practice biomimicry and have returned to those lush, high organic matter production models of the native herbivores. If every cow producer in the country would use this model, in less than 10 years we would sequester all the carbon that’s been emitted since the beginning of the industrial age.”
Nått att fundera kring!? :)
-
Hans idéer verkar bra ifall de på något vis är bundna till staden, eller med en bra distributionsmodell. Ska alla stadsbor åka ut med sina bilar till landet och köpa mat? Det känns inte som om det skulle hålla i längden.
Jag har aldrig riktigt kommit iväg till Järva gård och tyvärr har de varit ganska dåliga på marknadsföring och få känner till dem. Men det går att ta sig via kollektivtrafik dit. Kan dock inga detaljer kring deras produktion egentligen. Läste på Sesams hemsida att en ogräsflora med många fridlysta "allmoge-örter" bevaras ute på järvafältet och att det i mångt och mycket är ett sätt att återta gammal kulturmark som på gammalt vis. Men kanske inte helt och hållet, eller?
-
Hans idéer verkar bra ifall de på något vis är bundna till staden, eller med en bra distributionsmodell. Ska alla stadsbor åka ut med sina bilar till landet och köpa mat? Det känns inte som om det skulle hålla i längden.
Jag har aldrig riktigt kommit iväg till Järva gård och tyvärr har de varit ganska dåliga på marknadsföring och få känner till dem. Men det går att ta sig via kollektivtrafik dit. Kan dock inga detaljer kring deras produktion egentligen. Läste på Sesams hemsida att en ogräsflora med många fridlysta "allmoge-örter" bevaras ute på järvafältet och att det i mångt och mycket är ett sätt att återta gammal kulturmark som på gammalt vis. Men kanske inte helt och hållet, eller?
Tror han syftar på att matmängden som kan produceras med hans metoder är tillräcklig. Han utnyttjar ju varje yta på gården väldigt intensivt. Bönder från många U-länder har kommit till Polyface för att studera metoderna till exempel. Salatins föredrar att folk kommer till dem men de distribuerar även till lokala köpklubbar och restauranger. :)
Polyfacebonderiet kommer att dra igång till våren. Olov som har hand om det hela är i Nya Zeeland just nu och studerar gräsbete. :)
Här är en intervju med Salatin och skaparen av filmen "Food Inc." (där Salatin medverkar) i det amerikanska matlagningsprogrammet "The Martha Stewards Show": http://www.marthastewart.com/show/the-martha-stewart-show/vegetarian-thanksgiving?video_id=ad22a86fba805210VgnVCM1000003d370a0aRCRD (http://www.marthastewart.com/show/the-martha-stewart-show/vegetarian-thanksgiving?video_id=ad22a86fba805210VgnVCM1000003d370a0aRCRD)