Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Dandelia skrivet 13 jun-09 kl 23:04

Titel: Steka nöt, hur?!
Skrivet av: Dandelia skrivet 13 jun-09 kl 23:04
Igår stekte jag oxfilé och idag färs med samma knepiga resultat. Köttet "läcker vätska". Pannan blir full av köttsaft. Varför, ska det vara så eller gör jag nåt fel? Om det har betydelse är köttet hängmörat och ekologiskt.

Titel: SV: Steka nöt, hur?!
Skrivet av: fräsen skrivet 13 jun-09 kl 23:12
För kall panna?
Titel: SV: Steka nöt, hur?!
Skrivet av: Dandelia skrivet 13 jun-09 kl 23:18
Jag lägger i köttet när smöret fått färg. Kanske är jag för snabb med resten av köttet? Det blir ingen stekyta, mer som kokt.  ::) Men gott! :)
Titel: SV: Steka nöt, hur?!
Skrivet av: fräsen skrivet 13 jun-09 kl 23:36
personligen vill jag ha rejält varm panna, så det riktigt fräser till när köttet åker i. Då stängs cellerna (?) eller vad det nu är o köttsaften kan inte rinna ut.
Titel: SV: Steka nöt, hur?!
Skrivet av: malines skrivet 14 jun-09 kl 00:33
Jupp, kall panna. Blanda smör och olja, så bränns inte smöret så.
Titel: SV: Steka nöt, hur?!
Skrivet av: jaktbeagle skrivet 14 jun-09 kl 01:02
Köttet ska ha rumstemperatur med för att inte tappa vätska.... använd den vätska som blir till såsen...
Titel: SV: Steka nöt, hur?!
Skrivet av: malines skrivet 14 jun-09 kl 01:04
Köttet ska ha rumstemperatur med för att inte tappa vätska.... använd den vätska som blir till såsen...

Sant.
Titel: SV: Steka nöt, hur?!
Skrivet av: jaktbeagle skrivet 14 jun-09 kl 01:11
Ett annat alternativ e ju att tillaga i ugnen på låg temperatur med termometer efter ha fått en bra yta i pannan..
Titel: SV: Steka nöt, hur?!
Skrivet av: Skågedalen skrivet 14 jun-09 kl 07:39
och inge salt iaf innan köttet har fått stekyta... Salt är en bordskrydda :)
Titel: SV: Steka nöt, hur?!
Skrivet av: Dandelia skrivet 14 jun-09 kl 19:22
Hetare panna, alltså. Och inte lägga i för mycket på en gång utan vänta tills pannan är varm igen. Rumstempererat kött *antecknar*. Aja, bara på det igen! :)
Titel: SV: Steka nöt, hur?!
Skrivet av: Luff skrivet 21 jun-09 kl 15:44
Jag kör större köttbitar, stekar och om jag ska steka många kycklingfileer i stekpåse.
Fast det är kanske bannlyst här  ;) - modernt påfund.
I med kött, äppleskivor, lökbitar och - ja vad man nu vill ha med och krydda efter behag. In i ugnen m köttermometer. Ingen bryning eller ösning eller annat jox. När det är klart plockar man ur köttet och ev grönsaker.
För sås silar man skyn ner i en gryta, tillsätt ev lite mjöl, koka upp m grädde och Voila - inte den värsta kock kan bli annat än imponerad - eller tja min svärmor blev impad av min rådjurssadel iallafall- den saftigaste hon ätit.
Jag som är uppföd på torra harjäklar - uäk - har ännu inte provat det på jössekött men nu börjar dom finnas här i trakten igen så jag får väl se om grannen kommer med någon här snart.
Titel: SV: Steka nöt, hur?!
Skrivet av: Kimma skrivet 21 jun-09 kl 16:39
Första regeln på hemkunskapen, lägg inte på nåt i pannan förräns smöret är gyllenbrunt, lägg inte på så mycket så att pannans temperatur sjunker och lägg aldrig i kött som är fruset eller direkt från kylen.  ;)
Titel: SV: Steka nöt, hur?!
Skrivet av: Wisteria skrivet 22 jun-09 kl 15:04
Det kan ju vara fel på köttet. Tex om man inte hunnit tappa djuret på blod tillräckligt snabbt under slakten, då läcker det massor med vätska när man steker, det är som att det blir blod, vätska kvar i köttet.
Titel: SV: Steka nöt, hur?!
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 23 jun-09 kl 08:40
Det ska vara en ganska varm stekpanna utan att fettet bränns och ett rumstempererat kött...Stek runt om överallt för att föresegla porerna, stek efter på låg temperatur i folie i ugnen med kött termometer så kan du reglera hur klart du vill ha,,tänk på att på stora bitar stiger det ett par grader efter du tagit ut biten ur ugnen..