Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: fia_ skrivet 12 jun-09 kl 12:47
-
Tänkte bara dela med mig av lite info angående slaktrester, hurvida man får sälja det vidare som hundfoder osv. Vet att det är många med mig som går i tankarna om att starta kaninslakteri, och jag har försökt forskat lite om slaktresterna, eftersom jag vill "ta reda på" så mycket som möjligt av en kropp vid slakt. Har mailat jordbruksverket om det här, och detta fick jag till svar..
JORDBRUKSVERKET SÄGER:
Önskar du sedan lämna ut obearbetade slaktbiprodukter till hundägaremåste var och en av dessa ha särskilt tillstånd från Jordbruksverketatt ta emot och utfodra med obearbetade slaktbiprodukter. Ett sådanttillstånd kostar 500 kronor för en treårsperiod.
Observera att bara vissa typer av slaktbiprodukter får lämnas ut.Sjukligt förändrade delar som kan innebära smittrisk måste gå tilldestruktion i godkänd anläggning. Om du vill mala råa slaktbiprodukter eller på något annat sätttillverka sällskapsdjursfoder måste du ha ett godkänd anläggning fördetta, godkänd av Jordbruksverket, och du måste följafoderlagstiftningen.
Har du en sådananläggning och levererar fodret från denna behöver inte de som taremot foder därifrån ha något särskilt tillstånd från Jordbruksverket.
Observera att kaninmagar är s.k. kategori 2-material, varför det krävsatt särskilt tillstånd läggs in i beslutet till de hundägare som vill taemot detta. Sådana kaninmagar kan lämnas ut från slakteriet men kan intepassera sällskapsdjursfoderanläggningen eftersom en sådan anläggningbara får sälja sällskapsdjursfoder i obearbetad form om det härrör frånvissa typer av kategori 3-material.
Ska du tillverka olika typer av foder (både obearbetat och bearbetat)måste lokalerna vara så utformade att det inte finns någon risk attobearbetat material kommer i kontakt med bearbetat.
-
Detta är Jordbruksverkets generella tolkning gällande BARF. Varje enskild anläggning kan få ett godkännande som är komponerat för att passa in i egen verksamhet.
Detta måste vid varje tillfälle förhandlas om. Lite omständigt men inte omöjligt.
Vi har dessa tillstånd sedan 10-talet år tillbaka. 8)
-
Ahaaa...
Men du säljer inte till t.ex veterinärshop, kennel, djuraffär eller liknande?
-
Till direktkund; djurmatstillverkare 8).
-
okej!
Hur mycket (i kg)kan man räkna på att det blir på en kanin ungefär? (som är säljbart alltså)
Vad exkakt är det som går att sälja till sådana företag, och till vilket kilopris?
Håller på med affärsplan här, och jag tror inte att finansiärerna godkänner att man bara säger "För det har Gösta sagt i hans kalkyl!" ;) Måste gå igenom allt i minsta detalj, så att jag är ordentligt förberedd. Detta, och päls/ull-punkten, är det jag inte riktigt har kläm på än..
-
Nu talar jag bara för mig själv och hur jag gör. Jag fryser aldrig ner hela kaniner. Det tar för mycket plats, så jag styckar loss vingarna och skiljer sadel/lår från framdelen. Vingarna stoppar jag i en påse för sig, sen skär jag loss köttet från ryggen på framdelen till köttfärs och packar för sig. Sadel och lår får sitta ihop och så fryser jag dessa för sig.
Hundmat blir hjärta, lungor, lever, njurar (ja, jag vet att man ska ta rätt på lever och njurar, men jag vill inte ha, därför blir det hundmat) och skrovet från framkroppen. Inälvsmaten maler jag och skrovet får han äta som det är. Ibland tar jag tillvara magen, men inte så ofta, eftersom en hund inte ska äta det så ofta. Mest bara när den är lite klen i magen, och det är sällan min. ;)
Dessa delar till hundmat blir oftast kring 400-500 gram per kanin (ca 2,5-3 kilos).
Jag kommer framöver att se om jag kan hitta en större kvarn som går att mala skroven i. Det tar så mycket mindre plats då... ;) Och att mala skrov och inälvsmat är den bästa hundmat som finns. ;D
/Sara
-
Okej, ja det är ju ganska mycket rester på en kanin, men jag var lite osäker på om det gick att mala ner "allt".. Hur som helst, det låter ju jättebra. Ska senare kolla upp olika fabriker, om det finns intresse av att köpa delar eller redan nedmalda rester, för jag antar att det ska beredas på något vis och tillsättas ämnen för att det ska vara "godkänt" att säljas i ex. butik.
Men bra att veta i alla fall, hur andra gör.. Har försökt ge min hund slaktrester ibland, men det är inte någon favorit..
Om jag bara kunde hitta stället att börja bygga på, så man kunde komma igång med allt.. SÅ himla spännande..!
-
Att fastställa hur mycket produkter det blir efter en kanin beror på vilken ras, vikt, ålder samt kondition på djuret.
Mina kalkyler grundar sig på NZ med en levandevikt vid slakt på 3,5 kg
Då går det ca 5 magar/kg
Vid detaljstyckning efter mitt chema får du ca 2,5 hg skrov samt ca 1 hg inälvsmat. Lever och njure varierar kraftigt beroende på foderstat. Allt från 0.5 hg till 2,5 hg per kanin.
Utpriset är i dag ca 25:-/kg både på mage och skrov.
Ett tips är att koka skroven för att göra buljong. Perfekt att frysa in i en iskubspåse. Finns att köpa i butik. Det som blir kvar efter silning av buljongen är perfekt till katten. Ytterligare ett bra tips är att koka skallarna (flådda) samt rensa dessa till kattmat. Ca 35% av skallen är ätbart kött.
Om du vill göra en egen kalkyl så kollväg allting vid slakten. Gör detta på ett antal djur. Du får då ett eget utfall på din produktion. :D
Gösta
-
Jag har provmalt skrov, svansrest och skalle av en 3,5kg`s kanin och det blir ungefär 0,5-0,6kg fin färdig färs av det.
-
Kimma: Vad använder du för kvarn när du mal ben?
Mvh Charlotte
-
Tackar så mkt för svaren, då har jag något ungefärligt att gå på i mina oändliga kalkyler... ;)
(det blir för tillfället inte så mkt slakt hos oss pga värmen, som iof inte verkar infinna sig, såhär en vecka innan midsommar.. Svalrummet ligger, under sommartid för högt i temp.. Dags att köpa hem nåra kylskåp kanske..)
-
Fia, sätt in ett litet kylaggregat i svalen. Finns på Nima till hyfsade priser.
-
Kimma: Vad använder du för kvarn när du mal ben?
Mvh Charlotte
En såndär stor industrikvarn som nästan rymmer en vuxen människa :o. Lånar av en bekant.
Men det är ju bara skallarna som är hårda,resten kan man mala i en större hushållskvarn.
-
En såndär stor industrikvarn som nästan rymmer en vuxen människa :o. Lånar av en bekant.
Men det är ju bara skallarna som är hårda,resten kan man mala i en större hushållskvarn.
Är det en sån där 3-fas som man kan skotta ner kött i? Hade en sån på g för nåt år sen, men jag hade ingenstans att ha den... Skit oxå säger jag... >:(
/Sara
-
Fia, sätt in ett litet kylaggregat i svalen. Finns på Nima till hyfsade priser.
tack o tack, det ska vi kolla upp!
-
Är det en sån där 3-fas som man kan skotta ner kött i? Hade en sån på g för nåt år sen, men jag hade ingenstans att ha den... Skit oxå säger jag... >:(
/Sara
Hmm ja det kan man nog, det är en stor gjutgärnshistoria med ett ovalt jättelikt hål uppepå som man bara kan ösa ner köttet i.
-
Jag fryser aldrig ner hela kaniner. Det tar för mycket plats, så jag styckar loss vingarna /Sara
Konstiga kaniner du har, som har vingar ;D ;D
-
Hi hi, ja eller hur... ;)
/Sara
-
Konstiga kaniner du har, som har vingar ;D ;D
Änglakaniner, de är döda.
-
Änglakaniner, de är döda.
Självklart! Att jag inte tänkte på det ;)