Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Vildrosen. skrivet 09 jun-09 kl 23:44

Titel: Gott bröd som inte ska knådas
Skrivet av: Vildrosen. skrivet 09 jun-09 kl 23:44
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 nypor havssalt
1 stor fin riven morot
1 dl solrosfrön
1/2 dl rapsolja eller olivolja
2 msk flytande honung
825g siktat dinkelmjöl

Extra frö 1 - 2 dl solrosfrö, pumpafrö, sesamfrö tillexempel mm. Jg brukar ta solros + pumpa + hasselnöt (lätt krossad)

1) Lös upp jästen i vattnet.
2) balnda ihop allt det andra i degspadet -> det ska vara ganska kladdigt, det blir så när man bakar av dinkel.
3) Låt jäsa i 45 minuter
4) Skälp upp i en klädd form - jag brukar klä en djupplåt
Ha på de extra valfria förerna!
5) Llåt jäsa i ytterligare 20 minuter
6) In i ugnen 175 grader i ca 40 minuter.
7) Lägg brödet på galler och låt svalna.
Titel: SV: Gott bröd som inte ska knådas
Skrivet av: semlan skrivet 14 aug-09 kl 19:18
Vad gott det låter! Och vad hungrig jag blev...  Sugen på att prova ditt recept men har inget dinkelmjöl hemma, undrar om det skulle gå med råg och vete.  :-\
Titel: SV: Gott bröd som inte ska knådas
Skrivet av: Vildrosen. skrivet 14 aug-09 kl 21:02
Ingen aning. Hade jag varit som du hade jag köpt dinkelmjöl i morgon -> brödet är OTROLIGT gott. Lätta att baka och så saftigt.
Titel: SV: Gott bröd som inte ska knådas
Skrivet av: semlan skrivet 14 aug-09 kl 23:38
Ja så får det bli, idag blev det nudelwok i stället.
Men menar du att man gräddar i en vanlig långpanneplåt förresten?
Titel: SV: Gott bröd som inte ska knådas
Skrivet av: Vildrosen. skrivet 15 aug-09 kl 11:43
Ja, men jag brukar lägga degen åt ena sidan eftersom jag annars tycker "bullarna" blir lite för låga i höjd. På djupplåt så skär jag degen i bullar/bitar/frallor men gör man det i "sockerkaks"-form så blir det mer som ett bröd. Jag föredrar djupplåt och den sortens bullar. Super goda med smör, skinka, ost och massor av sallad - på med "locket" och mumsa iväg  ;D
Titel: SV: Gott bröd som inte ska knådas
Skrivet av: Trivial skrivet 23 aug-09 kl 22:49
Tack för ett väldigt bra recept!

Jag bakade brödet i eftermiddags och sambon och jag har precis smakat det och enats om att detta kommer att bli vårt vardagsbröd framöver. Väldigt lätt och trevligt att baka, och väldigt gott. Nästa gång delar jag nog degen i två delar vid utbakningen, eller gör portionsbullar, men det är den absolut enda ändringen jag funderar på (annars brukar jag ändra på det mesta i recepten men detta var ju helt fantastiskt som det var).

Får jag fråga om det är ditt egna recept eller om du hittat det någonstans?
Titel: SV: Gott bröd som inte ska knådas
Skrivet av: småbrukartanten skrivet 27 aug-09 kl 11:10
Jag försökte med ditt recept men jag måste ha gjort något fel, för brödet blev inte riktigt genombakat. Men jag tänkte som så vad göra nu? Jo jag torkade de ituskurna bitarna i ugnen blev världens goda skorpor av dem. Jättegoda att ha lite smör o ost på till kaffet.
Så man behöver ju inte alltid slänga bort om det blir lite fel. Smaken blev kanongod!!
Titel: SV: Gott bröd som inte ska knådas
Skrivet av: Vildrosen. skrivet 30 aug-09 kl 17:21
Tack för ett väldigt bra recept!

Jag bakade brödet i eftermiddags och sambon och jag har precis smakat det och enats om att detta kommer att bli vårt vardagsbröd framöver. Väldigt lätt och trevligt att baka, och väldigt gott. Nästa gång delar jag nog degen i två delar vid utbakningen, eller gör portionsbullar, men det är den absolut enda ändringen jag funderar på (annars brukar jag ändra på det mesta i recepten men detta var ju helt fantastiskt som det var).

Får jag fråga om det är ditt egna recept eller om du hittat det någonstans?


Skulle gärna säga att receptet var mitt ... men nej ... har hittat det "någonstans" men minns inte var. Kul att du/ni tyckte om det.
Titel: SV: Gott bröd som inte ska knådas
Skrivet av: Trivial skrivet 31 aug-09 kl 14:27
Skulle gärna säga att receptet var mitt ... men nej ... har hittat det "någonstans" men minns inte var. Kul att du/ni tyckte om det.

Tack för att du delade med dig av fyndet, får jag väl säga då :)

När jag skulle upprepa succen i fredags blev det pankigt och platt... Jag gjorde exakt som senast, men ändå gick det åt fanders alltså. Jag kommer inte på något som var annorlunda mot första gången jag bakade, förutom att det åskade. Kan det spela in i brödbakning?

 Jag äter ändå, för innehållet och smaken är ju det samma, men sambon ratar det. Synd för honom :)
Titel: SV: Gott bröd som inte ska knådas
Skrivet av: Vildrosen. skrivet 31 aug-09 kl 14:42
Jag har läst att flera har misslyckats med brödet. Konstigt, jag misslyckas aldrig med det.

Det att det blivit platt - kan det bero på att du inte la degen ordentliget till ena sidan i den djupa plåten. Eller vägde du inte mjölet? Kan det bero på jästen? Eller på fel temperatur på degspadet?

Jag vet att det är viktigt när man bakar med dinkelmjöl att man VÄGER mjölet eftersom det är så lätt att få förmycket mjöl i degen. Degen SKALL vara kladdig då man bakar med dinkel - mjölet drar till sig vätskan på ett annat sätt än vad vetemjöl odyl gör.
Titel: SV: Gott bröd som inte ska knådas
Skrivet av: semlan skrivet 01 sep-09 kl 21:48
Nu har äntligen jag också provat brödet!
Det blev saftigt och gott, trots att jag inte har någon våg utan höftade lite med mjölet.
Tjockleken blev ungefär som foccacia, är det så det ska bli?
Tack så mycket för receptet :)
Titel: SV: Gott bröd som inte ska knådas
Skrivet av: Trivial skrivet 06 sep-09 kl 13:48
Jag har läst att flera har misslyckats med brödet. Konstigt, jag misslyckas aldrig med det.

Det att det blivit platt - kan det bero på att du inte la degen ordentliget till ena sidan i den djupa plåten. Eller vägde du inte mjölet? Kan det bero på jästen? Eller på fel temperatur på degspadet?

Jag vet att det är viktigt när man bakar med dinkelmjöl att man VÄGER mjölet eftersom det är så lätt att få förmycket mjöl i degen. Degen SKALL vara kladdig då man bakar med dinkel - mjölet drar till sig vätskan på ett annat sätt än vad vetemjöl odyl gör.

Jadu, jag har funderat fram och tillbaka men hittar absolut inga skillnader i mitt tillvägagångssätt första och andra gången jag bakade. De enda skillnaderna var att det, som sagt, åskade, och så använde jag dinkelmjöl från Berte istället för Saltåkvarn.

Degen betedde sig precis likadant utanför ugnen som när det gick vägen, men inne i ugnen ville den inte längre samarbeta. Jästen tror jag inte det berodde på, de andra tjugofem grammen av paketet hade jag i en annan deg som blev bra bröd. Så jag vet inte... Ibland går det bara troll i det.

Titel: SV: Gott bröd som inte ska knådas
Skrivet av: Trivial skrivet 18 sep-09 kl 23:21
Angående misslyckandet av det här brödet: Jag tror att jag har svaret på mysteriet! När jag bakat med rapsolja blir det hur bra som helst, när jag bakat med olivolja händer det någonting, eller rättare sagt ingenting, i ugnen.
Titel: SV: Gott bröd som inte ska knådas
Skrivet av: Vildrosen. skrivet 22 sep-09 kl 04:49
Tja, den förklaringen är lika bra som vad som helst. Jag har själv aldrig bakat med olivolja - använder bara rapsolja till allt.