Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Gösta skrivet 08 jun-09 kl 11:20
-
Helt uppenbart är bristen på kaninslakterier verksamhetens nålsöga.
Här ett upprop till alla som har eller planerar ett kaninslakteri.
Hör av er på forumet eller till Sveriges kaninproducenters Förening så vi kan få igång ett samarbete både vad gäller slakt, förädling och försäljning.
Med ett samarbete mellan slakterierna kan vi "ta" de större kunderna. De som i dag importerar kaninkött. Vi kan även marknadsföra oss bättre och få upp lönsamheten i hela ledet.
Gösta Johnsson
-
vad kostar ett kaninslakteri? Kan man ha ett sådant i enklare byggnader typ container eller tälthall? Får man förvara kropparna i en extern byggnad från där de slaktas? Dumma frågor kanske men är av intresse för att finna billiga lösningar från en som funderar. :)
-
Kostnad beror på hur stort, hur rationellt och hur fint man vill ha det.
I grunden är det en livsmedelslokal. Den ska vara försedd med vatten, handtvättmöjlighet, avloppsbrunn, och kylmöjlighet. Du och kaninen ska få plats. Dessutom ska lokalen vara lätt att göra ren, och inga skadedjur ska kunna komma in. Detta tar ju bort tältvarianten.
Jag har stött på de som gjort om mjölkrum, badrum etc. Själv hade jag ett badrum, där allt utom tvättstället togs bort, och som kyl hade jag 3 kylskåp. Sedan tillkommer ju en del andra grejer.
Jag vet att någon gjort sin lokal i ett gammalt skåp till en kylbil. En fördel med detta är ju att man kan flytta eller sälja slakteriet om man så vill.
Sedan finns ju de mobila slakterierna Gösta presenterat i annan tråd.
Börja med att gå slaktkurs, tala sedan med din kommun.
Edgar
-
Ok, ska kolla upp den mobila slakteritråden.
En annan dum fråga: Visst kan man slakta kaniner i slakteriutrymmen godkända för andra djurslag som fjäderfä, lamm, svin och nöt?
-
Nja!
Tydligen får man inte slakta djur med och utan besiktningstvång i samma lokaler. Fråga Gösta, han vet!
Edgar
-
Låter helknasigt! Så om man vill slakta alla sina djur själv och har flera arter måste man ha ett slakteri för varje djurslag?
Svensk byråkrati i ett nötskal.
-
Ring köttenheten på livsmedelsverket, det är de som sätter upp de svenska riktlinjerna. Gå direkt till källan helt enkelt. De är till för att svara på dina frågor på vardagsförmiddagar då de har telefontid.
-
Gällande slaktbestämmelser så är det avhängt med vart köttet ska ta vägen. De flesta djur får du slakta själv om du har kunskapen ::) Om du däremot ska sälja kommer byråkratin in i bilden.
Kort gäller:
Djur med besiktningstvång får slaktas på godkänd anläggning (kontrollslakteri eller gårdsslakteri) men där får inga djur som ligger utanför veterinärkontroll slaktas.
Hardjur (kaniner) och fjäderfä förutom struts får i av kommunen godkänd livsmedelslokal slaktas upp till 10.000 djur/år utan veterinärkontroll. Kunskap dock om djurslaget ;)
Är det två som äger livsmedelslokalen gäller 10.000/år per juridisk person enligt SLV
-
Betyder detta att man får slakta både fjäderfä och kanin i samma lokal? Jag hänger inte med riktigt. Mitt intresse ligger i att sälja direkt till kund i gårdsbutik.
Vad menas med djur med besiktningstvång? Är det svin, lamm och nöt?
-
Ring köttenheten, de är de enda som kan ge dig riktiga svar. Eller kolla www.slv.se, på deras hemsida ligger både lagar och tolkningar av lagar som pdf-filer.
Men, alla djur utom vilt och fjäderfä under 10.000 eller kanin under 10.000 djur slipper vetrinärbesiktning av slakten. Övriga ska ha besiktning innan de dödas och sedan även slaktkropparna.
Jag funderar också på blandat höns och kaninslakt, men kommer aldrig till att kolla upp om det är ok i samma lokal. Enligt eu-reglerna får du göra precis hur du vill, men varje land antar sedan egna regler som i Sveriges fall ofta är hårdare än eu-lagen.
-
Ja men kan Sveriges regler hålla i domstol gentemot eu:s regler?
-
Ja. Varje land ska göra tolkningar och riktlinjer utifrån lagen. Nu kan jag inte just slakt, men vid tex djurskydd (och det lär ju vara samma system oavsett lag) så får varje land göra egna regler så länge de är hårdare än eu:s lag. Sedan ska visserligen de nationella reglerna på remissrunda i samtliga eu-länder som sedan säger om det är ok. Sverige sitter alltså aldrig och gör egna regler som eu inte känner till, innan de träder i kraft i Sverige har kommissionen godkänt de.
-
Mitt intresse ligger i att sälja direkt till kund i gårdsbutik.
Jag var just ner till kommunen och hämtade tillståndsansökan för att bygga en gårdsbutik med stycklokal.. Dock främst för gris. En liten lagom bunt på 40 sidor fick jag med mig hem, varav egenkontrollen var 30 sidor. :)
Till detta kommer då alla ritningar och sånt, så lite pyssel verkar man få vara beredd på.
Kanske lägger jag upp en tråd om projektet när jag kommer så långt..
-
Jag var just ner till kommunen och hämtade tillståndsansökan för att bygga en gårdsbutik med stycklokal.. Dock främst för gris. En liten lagom bunt på 40 sidor fick jag med mig hem, varav egenkontrollen var 30 sidor. :)
Till detta kommer då alla ritningar och sånt, så lite pyssel verkar man få vara beredd på.
Kanske lägger jag upp en tråd om projektet när jag kommer så långt..
Släng kommunens egenkontroll och skriv en egen. Kommunens suger i stort sätt alltid.
-
HACCP kan du skapa själv. Handlar till största delen om hur du förebygger risk i ditt företag och hur du behandlar inträffade händelser så de inte sker igen. (Ok, jag vet att det var en generalisering men dock korrekt!)
-
Vi har lite kaniner och funderar på att slakta i källaren och sen sälja köttet.
Är det någon som vet vad som krävs?
Där finns golvbrunn och vatten, kan ta ner kyl och frysar.
Golvet är av cement och väggarna är av sten och trä, trätak.
-
aldrig trä i en livsmedelslokal.
-
Ska jag kakla där då?
-
och taket vad ska jag göra där?
-
Källaren lär du aldrig få godkänd som livsmedelslokal ändå, så jag tycker inte att du ska göra några fler ansträngningar än att ha vatten och kyl och frys. Då kan du slakta åt dig själv och familj och vänner och sälja en och annan kanin ändå. Men inte i nån större omfattning.
/Sara
-
vi har en verkstadslokal också, men där är ingen golvbrunn, bara vanligt avlopp
-
Jag tycker du ska kolla upp hur mycket du får sälja utan att ha en godkänd livsmedelslokal. Kanske du klarar dig med det du har. Hur mycket hade du tänkt sälja?
/Sara
-
Inte mycket, men kommunen sa att jag var tvungen att ha en godkänd livsmedellokal för att få sälja över huvud taget?
-
Det har jag oxå lärt mig, men jag ska kolla upp om jag kan sälja i "mindre omfattning" till privatpersoner... Det kan gå... Om man tolkar reglerna som Gösta i alla fall. ;) Läs på sidan 6 i tråden "kostnad för slaktkanin". Jag menar, kan man sälja några kaniner i veckan på det sättet så räcker det i alla fall för min del. Det skulle täcka upp hyfsat för foderkostnaderna, vilket är vad jag är ute efter.
/Sara
-
Då är vi ute efter samma sak, hör av dej när du vet, ska kolla här också
-
En livsmedelsföretagare måste alltid ha en godkänd lokal. Det är väl sant att jag faktiskt inte vet exakt vad som menas med ringa omfattning, men jag har haft så många samtal med livsmedelsverket, rådgivare osv i tre år, och det som man i princip menar med sånt är till några få släktingar. Ska ni ha ett företag och sälja några hundra eller tusen kaniner tror jag ni kan glömma det.
Här är det ni ska läsa:
Sidan allt ligger på:
http://www.slv.se/sv/grupp2/Lagstiftning/Vagledning-och-annan-information/
lagen ni ska följa:
http://www.slv.se/upload/dokument/lagstiftning/2000-2005/F%20852-2004%20livsmedelshygien.pdf
EU:s vägledning för kontrollanter som ska ses till att du följer lagen:
http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/hygienelegislation/guidance_doc_852-2004_sv.pdf
Varför skulle inte källaren kunna bli en godkänd livsmedelslokal för kaninslakt? Det fattar jag inte alls, eller missad jag nån väsentlig fakta om den..?
-
Tänkte väl kanske sälja som mest 400 kaniner om året
-
Vad gäller om man säljer till hund/katt mat
-
Det är ju nästan 10 i veckan, det lär du aldrig få till ringa omfattning. Känner inte till kraven om du ska göra kattmat, men de är säkert inte så mycket enklare
-
Anledningen till att jag inte tror att en källare kan godkännas som slaktlokal är att som jag har förstått det så får man inte ta ut de slaktade kropparna tillbaka genom samma dörr som man tog in dom i kylutrymmet. Och då funkar ju inte ett kylskåp liksom.
/Sara
-
Ja man pratar ju om det. Men jag vet åtminstone två som har godkänd lokal på det sättet, (ett viltslakteri och en styckanläggning). Jag inbillar mig fortfarande att det går om man rengör emellan.
Däremot kan det vara svårt att få godkänt att ha den orena delen av slakten i samma lokal som resten av slakten + styck. Det är nämligen jord på kropparna å med det är kotnrollanterna benhårda, jordprodukter får aldrig komma in i en lokal med produkter som inte brukar släpa med sig jord. Men det är ju bara att bygga en vägg å dela rummet i två.
-
I vårt myndighetssverige är det lätt att blanda ihop de olika föreskrifterna. Logiskt vore om reglerna gällde djurslaget som sådant, inte att det gäller efter ett något diffust antal :-\
Först måste jag tyvärr rätta dig Stabon. Kaninslakt går under kommunens tillsyn. Inte SLV 8)
Generella lagar om livsmedelshygien skall följas. Det är alltid utövaren som har ansvaret för detta och även hur det skall uppfyllas.
Finns inget förbud mot trä i en slakterilokal. Däremot skall träytor målas med en täckande färg.
Rummet skall tåla vattenbegjutning (spolning) upp till en höjd av 1800 mm.
Rummet skall ha ljus kulör ??? samt vara lättstädat.
Hardjur (som kaniner) och fjäderfä förutom struts får slaktas i samma lokal dock ej samtidigt.
Sanering (städning) skall ske mellan de olika djurslagen.
Flöde får ej korsas men detta gäller ej när slakt och packning sker i samma lokal med t.ex. kylskåp som kylutrymme.
De referenser Stabon refererar till gäller ej vid så kallad hemslakt utan först om försäljning skall ske nationellt till alla.
Gösta
-
Jag har inte sagt att slv har kontrollansvaret Gösta, jag har sagt att slv är de som kan informera. Det är nämligen de som sätter upp riktlinjerna som kommunerna ska följa, så när kommunfolket ska kontrollera ringer de ändå slv för att fråga vad de ska göra.
jag har heller inte pratat om hemslakt. Hemslakt får man göra hur fan man vill med så länge den egna familjen äter upp det. Det folk diskturerar här är professionell verksamhet.
-
Skönt att höra att du fortfarande är på bettet stabon, eller.... 8)
Riktlinjerna är tyvärr bara generella från SLV. Önskar verkligen att du hade haft rätt men tyvärr :'(
De inlägg jag läst på den här tråden handlar om vad jag kan förstå att slakta "lite mera" än till eget hushåll. Knappast att nacka 10.000 till 20.000 kaniner per år. För att min huvudsakliga verksamhet skall vara kaniner och kaninslakt måste nog gränsen vara ca 5.000/år minst om man vill jobba "vitt"
Tror faktiskt inte att det är så många som har den målsättningen i den här tråden, eller...?
Gränsen 10.000/år gäller per juridisk person. 2 juridiska personer=20.000/år Hur detta är framtaget förstår jag inte riktigt men så är det från och med 2009. :-* :-*
Gösta
-
Möjligt de inte har kommit så långt i sin budget än att de ser att det krävs jävligt många, men professionell försäljning med tillstånd tolkade jag det som att de ville ha.
-
Är det alltså kommunen man ska höra av sig till om man vill undersöka frågan om att få slakta lite mer än till självhushåll och sälja överskottet lagligt? En jag snackade med som har ett litet, litet gårdsslakteri tyckte att jag lika gärna kunde slakta och sälja svart eftersom det var så förbenat mycket krångel att göra det vitt. Lite tråkigt kan jag tycka... :( Jag vill ju gärna kunna starta upp en näringsverksamhet och sälja produkter vitt för att kunna dra av skatten för bland annat foder jag köper. Kaninkött kommer ju bara att vara en del av den verksamheten, men jag vill ju gärna att den ska kunna vara med.
Eller ska jag helt sonika lasta ihop en drös kaniner och dra iväg till närmsta kaninslakteri (efter att ha tjatat mig till att få hyra in mig där), 12 mil bort, packa dessa niner separat och sen bara sälja av dom... ??? Känns ju jäkligt onödigt... >:( Eller kan jag säga att dom är slaktade där... ;)
/Sara
-
Ska du få igång din rörelse så e det bara att bita i det sura äpplet.. och betala avgifterna! men skulle själv kört lite svart till de närmaste!
-
Attes matte, ring upp och prata med den i kommunen som är näringslivsansvarig. De hjälper dig förbi alla hinder. Finns ingen kommun i dag som inte välkomnar eget företagande ;) Du får visserligen en avgift upp till max 1800 (tror jag att det var). Den summan ska du förhandla ner till några hundra. Jag betalar 600:-/år. Är nu visserligen 3 år sedan de tog ut någon avgift över huvud taget ;D Tänker inte påminna dom 8)
Att köra svart i ett uppbyggnadsskede är ur ekonomisk synpunkt fel. Alla utgifter du har i uppbyggnadsskedet kan du då dra av. Ev. förlust som det alltid blir första året, kan du skjuta framför dig och kvitta mot kommande vinster i hela 5 år. Momsen drar du direkt och får tillbaka på din skattsedel.
Kraven på "livsmedelslokal" är väldigt olika mellan olika kommuner, tyvärr. Därför önskar jag att SLV hade uppdraget.
Gösta
-
Läste i ett gammalt ämne (kommer inte ihåg vilket) om en som sålde kaninen levande och "hjälpte dem med slakt och ev styckning" då kommer man ju ifrån problemet väl, om man inte ska sälja så många.
-
Att komma runt slaktbestämmelser genom att sälja djuren "på rot" och sedan hjälpa till med slakten ökar inte antalet djur du får slakta utan lokal när det gäller kaniner. Ringa antal djur får du ju slakta i dag så varför denna rundgång ???
-
Ja, din kommun har tillsynsansvaret och är de som godkänner dig. Du ska prata med miljökontoret eller vad de kan kalla sig hos dig.
Men som Gösta säger, det kan vara väldigt olika regler i olika kommuner. Det är därför jag tycker man ska prata med livsmedelsverket innan man kontaktar kommunen, som sätter riktlinjerna åt kommunerna . Sedan är Eldrimners rådgivare Per Nilsson helt lysande att hjälpa dig i regeldjungeln.
-
För jag har ingen godkänd livsmedelslokal, men folk som vill äta kanin, har inte hittat något slakteri här heller.
-
Är inte detta ett lysande exempel på att det är dags at bygga ett kaninslakteri ;)
Gösta
-
finns det inte ett på öland, eller mot Kalmar?
En lista här på samtliga godkända slakterier hade varit guld.
Myndigheterna har ingen sammanställning eftersom kontrollansvaret ligger på enskilda kommuner. När det gäller all annan slakt kan man alltid ringa slv och begära en lista.
-
He, DBF är ju en eventuellt lysande guide till slakterier.
Finns tex Bredaryd, Värnamo kvar som de rädade mot för längesen?
http://djurensbefrielsefront.com/gallery/
-
Ja, din kommun har tillsynsansvaret och är de som godkänner dig. Du ska prata med miljökontoret eller vad de kan kalla sig hos dig.
Jaa, tänk, det har tagit mig över 3månader nu att få svar från kommunen, som har hänvisat mig vidare till både djurskyddsmyndigheter, länsstyrelsen och livsmedelsverket.. NU har de ÄNTLIGEN kommit fram till, att det i huvudsak ÄR deras sak.. (som jag har vetat hela tiden) hehe..
Det slutade med att de hörde av sig till Göstas kommun och fick kopior på deras papper för att ens ha en susning om hur ett sånt här tillstånd/checklista/mall (vad man nu kan kalla det) skulle se ut..
Hur som helst, så är de positiva till min idé, så det känns kul.. Vi har kontakt och jag har äntligen fått en "handledare" som hjälper mig med myndighetskontakter, och tycker att detta är jättekul! Tänk, vad mycket fortare man fick svar när HON ringde runt till samma människor som jag ringt till ;)
Nu ska jag bara hitta någonstanns att vara också...
-
exakt. Det är därför jag menar att man ska lära sig så mycket det går via slv och de livsmedelsrådgivare som tex finns på läsnstyrelser och Eldrimner. Min egen kommun kan tex inte ens skillnaden på ett slakteri och en styckanläggning..