Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: skogstrolla skrivet 08 jun-09 kl 11:00

Titel: Lagra köpost
Skrivet av: skogstrolla skrivet 08 jun-09 kl 11:00
Nu har jag suttit och letat i trådarna här men hittar inte riktit det jag letade efter......

Jag har några köpostar som jag vill göra till gammalost...


Vi har byggt en ny ostlåda penslat ostarna med konjak eller vodka...
lagt in dom i lådan å in i källaren....
men sen då????????   


några tips regler eller så??

Titel: SV: Lagra köpost
Skrivet av: Gruff skrivet 08 jun-09 kl 12:40
Beror på vilken kultur och tradition man kallar osten gammalost efter. Riktigt gammalost är inte koagulerad med löpe. Men vänd och gulla med den. Vissa tvättar med sprit. Andra trycker ner möglet med tummen. Och vissa låter det mögla hej vilt. Vissa har den på halm så att det blir luft runt om.

Men vad för ost vill ni åstadkomma och från vilken tid och region?
Titel: SV: Lagra köpost
Skrivet av: skogstrolla skrivet 09 jun-09 kl 09:09
Det vi skulle vilja ha är en gammalost som alltså blivit gammal inte mögelgammal....
det blir en hård skorpa på osten och den lagras innuti blir alldeles mjukt å gott.
kan även bli hårt och gott beror på osten och fuktigheten.
Titel: SV: Lagra köpost
Skrivet av: Gruff skrivet 09 jun-09 kl 11:45
Mögel blir det efter någon dag bara  ;) Den hjälper till med nedbrytningen och utvecklingen av smaken. Vill man inte ha det, får man fortsätta att tvätta den. En del tvättar med sprit. Andra med saltlake. En del torrborstar den regelbundet istället. Andra tvättar bort möglet först när den skall ätas. Det finns många regionala skillnader.

Det är alltså inte som norsk (förr vanlig i Sverige) gammelost ni vill ha, utan en gammal eller gammel ost  :)
Titel: SV: Lagra köpost
Skrivet av: Gunilla0 skrivet 09 jun-09 kl 20:18
På siten "Leva billigt" beskriver Göran Thorin hur han gör. Leta i mattrådarna på forumet.
http://www.levabilligt.se
Titel: SV: Lagra köpost
Skrivet av: vargfot skrivet 18 jun-09 kl 14:25
På siten "Leva billigt" beskriver Göran Thorin hur han gör. Leta i mattrådarna på forumet.
[url]http://www.levabilligt.se[/url]


Här är länken:
http://www.levabilligt.se/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?46
Titel: SV: Lagra köpost
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 08 jul-09 kl 08:53
Vi brukar köpa hushållsost, stureost el hemost och lagra själva. Men då måste man köpa en hel ost så det är paraffin runt om, då håller den sig nåt år i sval el matkällaren. Sedan smakar den mycket mera och bättre! Så passar man på när de rear, har man ost både länge o väl.