Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Nettus skrivet 07 jun-09 kl 20:35
-
Tidigare i våras sprang jag på ännu en gammal trädgård, där fanns ett tiotal olika fruktträd. Och ett stort krusbärsbuskage. Jag har aldrig plockat eller använt krusbär, men jag har en del recept på t ex marmelad, saft och kräm. I en del recept ska man ha omogna eller halvmogna krusbär, i andra recept står det inget sånt. Hur ska det vara... ???
-
Omogna eller halvmogna bär av de flesta sorter innehåller mer pektin än mogna.
Därför antar jag att det är bra med riktigt mogna till saft men mer omogna till gele eller sylt.
Man kan också köra mogna bär i mixer och frysa in. Jättegott till tårtfyllning eller att balnda i filen.
-
För att inte tala om krusbärskräm! Då ska de vara ordentligt mogna annars blir det kompott :o
-
De omogna bären är ju ofta lite syrligare, och det gillar jag själv. Bär som är lite för mogna blir gärna för söta tycker jag.
-
Skalet på krusbär kan bli lite segt i sylt och kräm om bären är för mogna.Det är allså mest en smaksak...
-
Jag fortsätter i min gamla tråd...
Hur gör man med saft, där bör man väl ändå ha mogna bär?
-
Jag fortsätter i min gamla tråd...
Hur gör man med saft, där bör man väl ändå ha mogna bär?
Ja, helst. Mogna bär har dessutom mera arom.