Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Annika Johansson skrivet 06 jun-09 kl 22:02

Titel: Lammslakt idag!
Skrivet av: Annika Johansson skrivet 06 jun-09 kl 22:02
Idag slaktade vi ( nästan själv ) tre lamm, så nu har jag njure, hjärta, lever o testiktar att tillaga. Recept på testiklar o lever finns ju, men vad gör jag med njure o hjärta?

Annika
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Vurre skrivet 06 jun-09 kl 22:25
Lägger i färs, eller i korven. En bra lammsmäcka ska ha hjärta i färsen och bra korv kan man göra med färs, hjärta, njure och lever. Eller så matar man hundar, katter, höns eller grisar med dem, tillsammans med lungorna. Själv är jag inte så svag för njure rakt upp och ner, men det finns recept på det också. Kolla t ex Butlers lammkokbok.

Rökt lammhjärta är inte alltid en hit, de är lite för små, men man kan ju alltid testa om man vill. Jag mal dem hellre.
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Annika Johansson skrivet 06 jun-09 kl 22:55
Ok. Jag jagar recept. Nu är de omhändertagna, så nu kommer de att tillagas. Vi får se om de blir hundmat nästa gång. Eller tillaga någon på prov, och spar till korven nästa gång..

Tack!

Annika
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Vurre skrivet 06 jun-09 kl 23:57
Gör det enkelt och mal dem med annan färs.
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Trollmor skrivet 07 jun-09 kl 01:54
Tunga och hjärta har ungefär samma koktid.  Efter kokning kan Du skala tungan som en kokt potatis.  Tunna skivor på smörgås.  Mums!
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Annika Johansson skrivet 07 jun-09 kl 12:18
Åh, men suck, jag glömde ju både tarmar o tunga! Bättre lycka nästa gång! ;)

Annika
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Trollmor skrivet 07 jun-09 kl 19:28
Du har väl fullt upp att ta vara på det Du har!
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Annika Johansson skrivet 07 jun-09 kl 21:36
Klart! Styckat o packat, ligger i tre andras frysar!
Nästa gång blir våran frys mätt.

Annika
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Trollmor skrivet 08 jun-09 kl 00:17
Ja, tungan hör väl till det man tar vara på när man lärt sig allt det andra!  Slabbigt, tidsödande, och kräver att man hanterar huvudet.  Själv brukar jag ta loss den innan jag skär av huvudet, för jag tycker risken är mindre att jag skär mig då.
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Annika Johansson skrivet 08 jun-09 kl 00:25
Men om huvudet är löst är det väl enklare att klämma fast det mellan benen o öppna.. eller?
Jag glömde tunga, tarmar o lungor till hundmat.

Men tåget går igen!

Bra recept på lammlever någon? Kan jag göra leverpastej? Lever är ingen favorit, men jag har gett mej f.n på att försöka göra något av allt som går att göra något av. Man måste prova för att veta.

Annika
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Trollmor skrivet 08 jun-09 kl 00:38
Jag brukar tycka om att veta att det jag skär i sitter fast i ena ändan, så jag styckar helst hängande också.  Men det där är individuellt; huvudsaken att lammet hade det bra och att Du inte skär Dig!

Lever som är så gott i alla former!  Men det är jag viss ensam om att tycka.  Leverpastej, visst, vem kan slå upp i Kajsas Kokbok åt Annika?  Leverbiff med hälften kött (från till exempel halsen) och hälften lever, en rejäl dos hackad gul lök och gärna ett par ägg och så salt och peppar förstås.  Servera med lingon och stekt lök.  Du kan även dryga ut med kokt kall potatis.  Om Du vill spara, så serverar Du potatis både till och inmald.

Om Du tar vara på skinnet för att garva själv, så använder vissa recept såväl hjärna som lever.  Hjärna har jag provat till det med gott resultat, men levern, nej, den föredrar jag att äta, så det har jag inte testat.

Ingen av mina hundar behagade äta lunga.
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Annika Johansson skrivet 08 jun-09 kl 00:49
Attans skolbespisning, den har nog förstört leverns rykte hos många.. O mor är inte så duktig hon heller kom jag på för ett tag sedan, jag har inga minnen av fläsklägg, fårikål, grytor av något slag, annat än korv o tomat-på-burk och det är ju ingen höjdare. Vi hade med oss anka o lammstek sist vi var upp, och mor var dämpat imponerad av resultatet - men det här var jättegott ( MEN??) fast fadern satt o gjorde små grimaser o lyfte på ögonbrynen o så, så det var lite svårt att hålla masken ;D Han har inte haft det så lätt, stackars far! Hoppas han har tjuvätit godis när mamma inte sett, eller något sånt!

Leverpastej måste jag prova.

Hur använde man hjärnan till beredningen?

Om man blandar lunga med övrigt "skröfs", går det inte ner då? Äh, jag provar nästa gång. ;)

Annika
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Trollmor skrivet 08 jun-09 kl 01:32
Hur använde man hjärnan till beredningen?
Som den är.  Det går nog att koka den också, men jag bara spände upp skinnet i ram, skrapade hinnor och köttbitar i ett par dar, och just när skinnet var "mitt emellan fuktigt och torrt" på med den tinade hjärnan och gnugga in.

Om man blandar lunga med övrigt "skröfs", går det inte ner då?
Kanske det, men är verkligen lunga så näringsrikt?
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Annika Johansson skrivet 08 jun-09 kl 01:41
Men ska räven få lungorna då? Jag matar hellre mitt eget hund.. om hon vill ha... vi får se nästa gång.

Annika
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Trollmor skrivet 08 jun-09 kl 11:23
Naturligtvis kan Din egen hund bäst svara på vad hon äter och inte äter!  ;D
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 13 maj-10 kl 06:18
Rökt hjärta är en delikatess
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Tokyoboy skrivet 13 maj-10 kl 07:40
Du kan gora jatteenkelt blodkorv ocksa om du har det intresset. Om inte annat kommer hundarna att alska dig!

Spar allt blod i en hink nar du later djuret bloda ut.

Tag tarmarna och skolj ur dom med vatten sa att dom blir sa rena som mojligt. Knyt sedan ihop den ena anden och hall i blodet tills det blir kanske 20cm djupt i tarmen. Gor sedan en ny knut ovanfor blodet sa att det ser ut som en korv (den bor bli ca. 10cm lang). Upprepa tills du har en lang radda blodfyllda prinskorvar (fast dom blir ju mycket storre)! Koka. Servera. Mycket naringsrikt.
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Trollmor skrivet 13 maj-10 kl 16:47
Bara färskt blod rakt ner i fjälstret?  Utan salt, mjöl, vatten?
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Annika Johansson skrivet 13 maj-10 kl 18:31
( tråden är nästan ett år gammal, men iallafall  :-[ )

Blodet blir blodpudding ( eller ges bort till vän som bakade paltbröd ).
Tarmar ligger rena o fina i frysen, men är så smala att jag måste fixa smalare korvhorn.
Vi jagar fortfarande kontakt med rökare..  ;)
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Trollmor skrivet 15 maj-10 kl 19:09
( tråden är nästan ett år gammal, men iallafall  :-[ )
Jo ...  Fast, det ska ju ske varje år, och vi vill ju lära oss!  :)
Titel: SV: Lammslakt idag!
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 18 maj-10 kl 17:16
Jag hoppar bara in här för att jag har prövat ett nytt recept på lammlever som var väldigt läckert. Det går även med annan lever. Strimlad lever och hackad lök fräses i fett, redes med mjöl, på med buljong och rödvin, koka 10 minuter och smaka sedan av med en msk rödvinsvinäger. Det sista är det viktigast. Det är ett recept från Alsace och är jätteläckert. Tror nästan att lammlever är bättre än andra sorter. Lungor vet jag att man äter här i trakterna, också med vinäger, men jag har aldrig vågat testa faktiskt. Det tar lite emot, fast det finns färdigt att köpa som regional delikatess.