Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: byggarebobbit skrivet 06 jun-09 kl 17:53
-
Ja behöver tips på maträtter. Har ju alltid haft modernt kök (o ett stort matlagningsintresse) (dock bojkottar jag mikro) men nu bor jag i mitt rosa torp med 2 små plattor o en vedspis som jag inte riktigt kontrollerar än, än mindre den lilla ugnen som jag alldrig tycker blir varm (saknar ugnmat....). Jag äter allt men undviker gärna kött o halv/helfabrikat. Jag vill äta ekologiskt sunt o billigt men har krav på att den föda som när mej ska vara god o om inte alltid så oftast nån form av av smakupplevelse dvs inte havregryn o makaroner i tid o otid. Så har du bra tips o recept som passar ett primitivt kök en tunn plånbok o en oförskämt kräsen gomm så skriv....Tack
-
Min stapelföda på somrarna under min allra fattigaste tid, då jag dock fortfarande hade getter:
Färskt tunnbröd med färsk keso
Keson gjorde jag dagligen på nymjölkad getmjölk med tillsats av en liten klick fil från butiken. Varje paket räckte bortåt en månad om jag hade tur. Getterna hade jag ju ändå, så de kostade inget extra.
Brödet gjorde jag på mjölblandning med köpt mjöl och grannens hemmalda i hans gröpekvarn. Han hade grisar. Tillsatte bara vatten och salt, och kavlade ut tunt, tunt, på generöst mjölad bakplåt. In i vedugnen, som jag eldade när jag tyckte under dagen. När brödet "gick upp i brygga" var det klart. Det tog olika lång tid beroende på hur mycket jag eldade.
Om jag hade lite mera kronor, kunde jag lägga smör under keson. Mums!
Och så kan Du ju alltid prova att dryga ut mjölet med lite torkade brännässlor. Blir i alla fall trevliga gröna prickar.