Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Varg-älva skrivet 05 jun-09 kl 21:22
-
Vad har ni andra för erfarenheter av opastöriserad mjölk?
Nu i sommar har vi möjlighet att använda det, och kommer också att göra det. Vanligtvis köper vi bara eko-mjölk och ena dottern som är laktosintolerant klarar bra av att dricka den.
I sommar jobbar äldstta dottern som ko-piga, och tar hem silad och kyld mjölk. Den är alltså helt opastöriserad och -homogeniserad. Den tål andra dottern att dricka utan problem, trots att korna inte är eko kor.
Är det då pastöriseringen som "förstör" mjölken?
-
tror det va så att enzymet som hjälper till att bryta ner laktosen förstörs vid pastörisering. rätta mig om jag har fel.
Mvh
-
Laktos innehållet är väl knappast annorlunda bara för att mjölken är Eko, eller ?? (alltså jag menar att klarar hon av Eko mjölk så borde det ju funka med konventionell oxå)
Att opastöriserad är annorlunda för laktosintollerant kan jag absolut tro då behandlingen av mjölken ändrar den
-
Laktos är mjölksockret. Det försvinner inte vid pastörisering. Däremot bryts laktoset ner när man gör ost. Så ekomjölk eller vanlig, opastöriserad eller pastöriser så finns laktosen där.
-
Att latosintoleranta klarar "ladugårdsmjölk" är faktiskt ganska vanligt. Och säger kanske en del om hur mkt mjölken egentligen förstörs av div behandlingar.
Vi dricker alltid opastöriserad mjölk, undantaget när jag varit gravid.
-
Jag tror det är homogeniseringen, inte pastöriseringen som förstör mjölken för laktoskänsliga. Annars skulle ju laktosintoleranta inte kunna dricka varm 'bond-mjölk' och det har jag aldrig hört. Jag tillhör de som alltid kunnat dricka bondmjölk, men jag har också alltid varit bara lite känslig för laktos.
-
Svaret på er diskussion gav jag precis i "saker vi undrar över tråden"
Orkar inte skriva allting en gång till :-[
-
Halaj!
Jag har för mig att man började att pastörisera mjölk för att få bukt på TBC.
Ett klipp ur: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tbc (http://sv.wikipedia.org/wiki/Tbc)
Tuberkulos (tbc) eller lungsot är en infektionssjukdom som vanligtvis orsakas av tuberkelbakterien Mycobacterium tuberculosis.[1] eller hos aidssjuka av Mycobacterium africanum. Andra bakterier av samma släkte, som Mycobacterium canetti, och Mycobacterium microti kan också orsaka tuberkulos hos människa, men dessa är mindre vanliga. Mycobacterium bovis infekterar helst boskap, men kan drabba människor som dricker opaströiserad mjölk.
//T
-
Att latosintoleranta klarar "ladugårdsmjölk" är faktiskt ganska vanligt. Och säger kanske en del om hur mkt mjölken egentligen förstörs av div behandlingar.
Vi dricker alltid opastöriserad mjölk, undantaget när jag varit gravid.
Hm... kanske därför lagårdskatter kan dricka mjölk utan problem. Katter är annars laktosintoleranta.
-
Under alla år har jag aldrig haft några kattungar som vartit laktos-intolleranta. Men den sista kullen jag fick som blir 2 år i år så var alla laktos-intoleranta.
-
Pastöriseringen har säkert haft/har den funktionen att vi slipper smittas av tbc mm. Jag tror tbc är väldans sällsynt även om den ökar pga av invandring.
Men som så mycket annat vi gör här i livet försöker man väga risken mot nåt.
Folk som är i ladugården (tror även närstående) får enligt reglerna dricka opastöriserad mjölk som kommer från just den besättningen..
Vi har iallafall hämtat mjölk hos grannen i snart 3 decennier, vad vi vet har vi inte blivit sjuka av mjölken.
-
Under alla år har jag aldrig haft några kattungar som vartit laktos-intolleranta. Men den sista kullen jag fick som blir 2 år i år så var alla laktos-intoleranta.
Den senaste kullen, gav du dom upphettad mjölk?
-
Pastörisering förändrar inte laktoshalten. Det är när den homogeniseras som förändringen blir.
Pastörisering (upphettning) dödar bakterier som kan finnas i mjölk, men är mjölken hanterad på rätt sätt är risken väldigt liten att man ska bli sjuk av den.
Homogenisering däremot är en kosmetisk grej som görs på mejerierna. Det har ingenting med mjölkens kvalitet att göra. Det görs för att folk inte vill ha gräddklumpar i mjölken. Vid homogenisering pressas mjölken under hårt tryck genom en maskin som gör att fettklumparna i mjölken slås sönder och blandas med mjölken. Laktos är naturligt inneslutet i de små fettklumparna i mjölken, och får det stanna där så glider de snällt genom tarmen på de flesta som dricker den. Men när fettklumparna (eller vad man nu ska kalla dem) slås sönder kommer laktosen ut i mjölken och då blir den mycket svårare för tarmen att bryta ner.
Om din dotter kan dricka vanlig ekomjölk så kan hon förmodligen också dricka vanlig mjölk. Gammeldags lantmjölk kan man köpa, den är pastöriserad men inte homogeniserad och funkar således för de flesta laktosintoleranta. Bonnmjölk i hink funkar också. Är man rädd för basilusker kan man pastörisera själv hemma på spisen. Funkar lika bra för laktosintoleranta om man pastöriserar den.
-
Pastörisering förändrar inte laktoshalten. Det är när den homogeniseras som förändringen blir.
Pastörisering (upphettning) dödar bakterier som kan finnas i mjölk, men är mjölken hanterad på rätt sätt är risken väldigt liten att man ska bli sjuk av den.
Homogenisering däremot är en kosmetisk grej som görs på mejerierna. Det har ingenting med mjölkens kvalitet att göra. Det görs för att folk inte vill ha gräddklumpar i mjölken. Vid homogenisering pressas mjölken under hårt tryck genom en maskin som gör att fettklumparna i mjölken slås sönder och blandas med mjölken. Laktos är naturligt inneslutet i de små fettklumparna i mjölken, och får det stanna där så glider de snällt genom tarmen på de flesta som dricker den. Men när fettklumparna (eller vad man nu ska kalla dem) slås sönder kommer laktosen ut i mjölken och då blir den mycket svårare för tarmen att bryta ner.
Om din dotter kan dricka vanlig ekomjölk så kan hon förmodligen också dricka vanlig mjölk. Gammeldags lantmjölk kan man köpa, den är pastöriserad men inte homogeniserad och funkar således för de flesta laktosintoleranta. Bonnmjölk i hink funkar också. Är man rädd för basilusker kan man pastörisera själv hemma på spisen. Funkar lika bra för laktosintoleranta om man pastöriserar den.
att uttala sig att homogenisering inte gör ngt, är väl inget du vet om du inte haft ett lab, eller gjort egna prover. De där är ngt kan ha läst och ska vidarbefodra den informationen, men den behöver inte vara sann.
-
Vidarebefordra på du... Homogenisering görs för att gräddklumparna ska bli homogena med mjölken. Annars separerar de och flyter upp på ytan, som i bondmjölk. Det gillar många inte att dricka, men skummar man bort klumparna så slipper man dricka dem. Lite merjobb men då funkar mjölken för många laktosintoleranta. Visst jag är inte expert, men jag har läst på lite grann. Det står ju var och en fritt att kontrollera själva. Bevis för att laktosintoleranta kan dricka icke homogeniserad mjölk vet jag inte om det finns. Den slutsatsen kommer från egen och vänners erfarenhet.
-
anledningen till laktosintoleranta klarar av att dricka opastöriserad mjölk är för att enzymet laktas finns i mjölken och därmed kan bryta ner mjölksockret laktos. vid pastöriseringen så tar värmen död på laktasen och därmed så finns det inget som kan bryta ner laktosen hos laktosintoleranta personer.
-
anledningen till laktosintoleranta klarar av att dricka opastöriserad mjölk är för att enzymet laktas finns i mjölken och därmed kan bryta ner mjölksockret laktos. vid pastöriseringen så tar värmen död på laktasen och därmed så finns det inget som kan bryta ner laktosen hos laktosintoleranta personer.
Raw Milk Misconceptions
" There is no indigenous lactase in milk"
http://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/buystoreservesafefood/ucm247991.htm (http://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/buystoreservesafefood/ucm247991.htm)
-
anledningen till laktosintoleranta klarar av att dricka opastöriserad mjölk är för att enzymet laktas finns i mjölken och därmed kan bryta ner mjölksockret laktos. vid pastöriseringen så tar värmen död på laktasen och därmed så finns det inget som kan bryta ner laktosen hos laktosintoleranta personer.
Hur kommer det sig då att laktosintoleranta ofta tål Arlas gammeldags lantmjölk? Den är pastöriserad men inte homogeniserad.
-
Det är som skrevet för homoginisering some är skurken. Men så är man mjölk intolerant och inte laktose intolerant .
Mjölk från fjällkor har B kassein, eller som det ochså hedder A2 mjölk. Om man tåler får eller gjet mjölk tåler man ochså dette.
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/07/09/the-devil-in-the-milk.aspx (http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/07/09/the-devil-in-the-milk.aspx)
-
Raw Milk Misconceptions
" There is no indigenous lactase in milk"
[url]http://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/buystoreservesafefood/ucm247991.htm[/url] ([url]http://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/buystoreservesafefood/ucm247991.htm[/url])
där ser man, då har jag blivit felaktigt upplyst tidigare ):
tack för länken!