Alternativ.nu
Hantverk => Skinn => Ämnet startat av: Annika Johansson skrivet 02 jun-09 kl 17:28
-
Hejsan!
Vi ska ha en aktivitetshelg den 12-14 Juni då vi ska bla a garva skinn. Till detta behövs då Alun.. riktigt hur mycket vet jag inte, men ett par kg skulle nog behövas. Någon som har i gömmorna?'
Annika
-
Alun finns att köpa på apoteket.
Men jag tror knappas att det kommer att behövas kilovis.......
-
Jag fick just "receptet" av Ulwa. Där stod att i första badet skulle det vara 50 gr Alun / lit vatten, och vi klarar oss ju inte med en liter vatten i badet.. Sen ska det i mer Alun... så om någon har så är jag intresserad av att köpa ett par kilo. Apoteket säljer 100 gr för 24:-, om någon har storsäck ligger kilopriset på någonstans 70-100kr /kg. Här hemma kan det tänkas att vi garvar både en och två gånger i framtiden. Det verkar ju inte vara vare sig svårt eller massor med jobb! ;D sa hon optimistiskt!
Annika
-
Det beror ju på hur många skinn som ska garvas!
Det får plats några kaninskinn i en liter vatten.
Att garva skinn tar tid!
Och med tanke på att vi ska hinna med att karda, tova och ev. spinna ull också...... eller?
-
Tjolahopp!
Jag kommer att slänga i tre lammskinn o Viccans kaninskinn på tisdag, så tjänar vi lite tid, tänkte jag..
Annika :)
-
apoteket har bara småbrukar, men ja minns att ja köpte en stor burk på en färgaffär en gång...så kolla på färgaffärer, där kan dom ha större förpackningar.
-
Zenit säljer alun
http://www.zenit-konst.se/
-
Ica, 40gr 5,90. Enkelt o billigt, relativt nära och de hade flera påsar..
Annika
-
;D
-
Annars... vad är egentligen alun, hur fick man tag på det (eller framställde) det förr i tiden?
-
Alun är ett salt, det har brutits i Europa åtminstone sedan medeltiden. Finns ett alunbrott bl.a. på Öland. Man kan också ha det till att lägga in gurkor i. Alun är också det föräldrarna blandade i trolldegen så att man inte skulle käka den när man var liten, förresten!
/Martina
-
Precis som tidigare sagt är alun ett saltmineral, och en av de äldsta metoderna att bereda skinn med (jag har hört historier om de gamla egyptierna som upptäckte att deras hudar ändrade egenskaper sedan de legat i sanden utmed Nilen, som man senare kommit på är väldigt rik på just alun). :D
Nu har ni säkert hunnit ha er garvning redan, men jag kan ju inte låta bli att tipsa om att det finns fler, och billigare sätt att garva på än med alun. Fett är min personliga favorit (man kan lika gärna ta hjärna som ägg och olja -en äggula till ca 1,5 dl matolja räcker till ett fårskinn).
Hoppas ni får/hade en jätterolig garvningskurs! ;D
-
Jag har förstått att det flinns fler alternativ. Menar du att jag kan skrapa o direkt fetta in, utan Alunbad? Jag vill ju ha ett mjukt o fint skinn förståss, som inte luktar illa..
Annika
-
Man kan skrapa och fetta in utan att använda alun alls, inga problem. Personligen föredrar jag fettgarvning, eftersom de skinnen blir både smidiga och slitsarka samt står emot vatten väldigt bra.
Det enda man måste göra först är som med all beredning: alla organismer måste dö helt (detta sker när man saltar, torkar, fryser eller kalkar skinnet). Sedan kan man bereda det med vilken metod man vill, exempelvis alun, fett, bark, urin eller bara råräcka det :D
-
Alun är ett salt, det har brutits i Europa åtminstone sedan medeltiden. Finns ett alunbrott bl.a. på Öland. Man kan också ha det till att lägga in gurkor i. Alun är också det föräldrarna blandade i trolldegen så att man inte skulle käka den när man var liten, förresten!
/Martina
Snarare för att inte trolldegen skulle mögla. Det är ju ett konserveringsmedel, naturligt sådant.
-
Ah, där ser man! Inte vad min mamma sa. Men å andra sidan sa hon också att man inte fick äta snö för där kissade fåglarna. Jag var över 25 när jag insåg att fåglar inte kissar....
/Martina
-
;D
-
Här står jag med ett lammskinn som jag hade tänkt att bereda själv. Hittat ett recept som jag tyckte lät bra med alun. Nu visar det sig att varken apoteket el färgbutiken har det! Hur ska jag nu göra med skinnet tills jag får tag på alunen?
Den 18 juni -09 skrev Kaylaza om någon "ägg och olje" beredning. Berätta mer.
Bdibdi
-
Alun är oxå bra då man har sår, för att stoppa blödningar, men då ska det nog vara lite utspätt
-
Hej!
Snubblade över tråden först nu..
här finns nog minst 2 kilo alun som jag köpte på kontinenten (hittade inte heller större mändger här). Ska ta reda på vad jag gav, sedan kan det gärna vandra vidare om intresse finns.
/Januschka
-
Alla livsmedelsaffärer har väl alun i de mängder som behövs för att bereda ett lammskinn.
Ett par matskedar räcker till ett skinn.
I ett annat recept anges det 5 msk, alltså rätt små mängder.
-
Alun är ett salt, det har brutits i Europa åtminstone sedan medeltiden. Finns ett alunbrott bl.a. på Öland. Man kan också ha det till att lägga in gurkor i. Alun är också det föräldrarna blandade i trolldegen så att man inte skulle käka den när man var liten, förresten!
/Martina
Jag skulle inte frivilligt äta trolldeg ändå. Den är väl gjord på salt om jag inte missminner mig.
Alun smakar bara litet åt citronhållet annars. Inte särskilt hemskt, men inte nåt gott heller.
-
Här står jag med ett lammskinn som jag hade tänkt att bereda själv. Hittat ett recept som jag tyckte lät bra med alun. Nu visar det sig att varken apoteket el färgbutiken har det! Hur ska jag nu göra med skinnet tills jag får tag på alunen?
Salta hela köttsidan, rulla ihop och låt ligga tills det är dags. Var noga med att det hamnar salt överallt.
Finns påsar med Alun i kryddhyllan på ICA tex. Brukar vara billigare än att köpa från Apoteket.
-
Böcker av Lotta Rahme rekomenderas. Finns flera metoder beskrivna; med och utan avhårning, bark(miljövänligast?), fett & alun-garvning. Mjukgörning. Olika djurtyper samt fiskskinn.
Bäckedals fhsk. var skolan man förr kunde gå en kort-kurs(oktober) i garvning för att lära sig grunderna. Skolan rekomnderas starkt(gick smideskurs där!)
I väntan på garvning hade jag salt som jag fick från vägverket(vintersalt el sommarsalt kommer jag inte ihåg) Tror att jag saltade om en gång förutom när jag fick skinnet. 3 veckor senare körde jag det till garvning i Tranås. Det blev jättebra.
-
Kursen finns fortfarande kvar.