Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: prutten skrivet 02 jun-09 kl 13:20
-
hej!
har nu en stor libsticka men vet inte hur jag ska använda den. Nån som har lite tips?
mvh
-
Lyckos dig :)
Libsticka använder jag istället för buljong. Du använder den antingen färsk eller torkad. Har du smakat på bladen? Då vet du vad de smaksätter buljongtärningar med. Den är distinkt i smaken så krydda sparsamt och öka på istället för att ösa i allt för mycket från början. Jag kokade grönsaksoppa förra veckan och hade libsticka istället för buljongtärning, det funkade minst lika bra men du får salta en del (då inser man hur mycket salt det är i den köpta buljongen...). Jag har för mig att man förr i tiden planterade libsticka vid förstukvisten för att skydda mot ont. Men det kanske någon annan vet mer om.
Använd nu din libsticka. Det är en underbar krydda.
Allt gott
Lotta
-
Jag har gjort pesto på libsticka och persilja. smakade smaskens men väldigt speciellt. Körde efter ett vanligt recept men bytte ut basilikan.
Grillsalt är inte dumt det heller.
Skiva två vitlöksklyftor mycket tunt och lägg dom att torka lite över natten.
Lägg vitlöken, en torkad chilifrukt (med eller utan frön beroende på hur mycket sting man vill ha) och 4-5 libstickeblad, klippta i lite mindre biter samt 2 msk grovsalt i en mortel. Grovsaltet fungerar som "slipmedel" och gör att övriga saker finfördelas.
Mortla tills allt är "pulveriserat.
Blanda med 1/2 dl flingsalt.
Smakar smaskens på grillat, både kött och grönsaker.
Örtsalt med bara libsticka och salt är också gott.
-
Libbstickan är fantastisk! Gör örtsalt/buljongpulver! Vi gör mängder som vi sedan använder hela vintern!
Libbstickan går att skära ner flera gånger per säsong och den kommer upp lika fint igen. Vi brukar blanda med allehanda kryddgrönt som vi har (oregano, timjan, citronmeliss, curryört, kyndel, dragon) men även med nässlor, kirskål, lökblast från Egyptisk luftlök, vitlök etc. Alllt grönt som är smaskigt går att använda, men det går också bra med bara libbsticka och salt. Mixa i matberedare tillsammans med grovsalt eller kör i köttkvarn och blanda i saltet efteråt. Bred ut den gröna "gröten" tunt på en plåt och torka på låg temperatur i ugn med några cm öppen lucka eller på något annat bra sätt. När det är nästan torrt så mixa så att klumparna finfördelas och sluttorkar lättare. När det är knastertorrt lägg i burkar med lock och förvara mörkt. Jättegott som buljongpulver, som bordskrydda i kryddkvarn, i dippsåser, på stekt potatis... på... å så får man ju i sig en hel del nyttigt grönt också av bara farten!
Späda libbstickestjälkar kokar vi ibland som sparris och äter med lite salt och smör. Smask!
Kom gärna med flera tips!
Lycka till