Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: eva f skrivet 29 maj-09 kl 12:59
-
Två getter kan väl inte ge så mycket mjölk. Det tänkte jag när vi skaffade våra två. Trevligt med egen ost och mese med. Men nu gör jag ca tre kilo ost och tre kilo mese MINST i veckan. Vad ska jag göra med det vi inte äter själva????? Har ni nån ide???
-
Lagrar till sinperioden och våren? Byter mot något? Vassle kan man ge tillbaka till djuren eller baka på. Och så äta olika sorters ostar som bara fasiken :-) Färskost eller keso till frukost, feta till lunch, haloumi till middag och ostkaka till dessert? Och så ska man ju ha källarlagrad till vinet på kvällen :-[
-
Koka kola?
-
Jag instämmer med tidigare talare och föreslår byteshandel. Helt oslagbart. Tänk om man hade kunnat få till ett sådant system i sitt närområde. Har du vägarna förbi mig så får du gärna härligt surdegsbröd i utbyte! ;)
-
Aha, kan ni vara snäll och skriva ner några recept. Har aldrig gjort färskost eller keso. :-[ . och vad är haloumi? Kan man göra ostkaka från get? Och jag vet inte hur man lagrar.
Kola låter kul, men behöver recept?????
;D
Det är ju lite svårt med byteshandel här omkring,Det ska vara köpe grejor! Annars går det inte att äta ::)
-
Brobacken, gärna för mig. men var bor du då? Knappast här uppe ,va?
-
Recept har jag inget, tyvärr - du kan kanske prova med ett "vanligt" gräddkolerecept och byta mot getgrädde (ger getter grädde?)?
Jag har läst om företag som specialiserat sig på fudge etc av getmjölk, en del människor som är allergiska mot komjölk tål ju getmjölk.
-
Brobacken, jo här ikring så byts det lite. Jag har t.ex inte så gröna fingrar i trädgårdslandet. Men byter gärna ost med dom som kan odla bättre än mig.
eva f, slå upp ordet cottage cheese på Google, så hittar du div recept på keso. Färskost hittar du här på forumet i fler varianter, om jag inte minns fel. Både den bredbara "franska" versionen och den skivbara från norrland. Klart du kan göra ostkaka på getmjölk. Viska ordet "hemost" så kommer det folk och vill ha.
Storlyckan, getter ger fiiiiin grädde! Men den kan inte skummas, den måste separeras. Getsmör är namnam!
-
Tack för upplysningen Gruff - jag visste att det var något med getgrädde som inte var "som vanligt" :).
-
Kola låter kul, men behöver recept?????
Matälskarna på Taffel.se brukar leverera kanonbra recept som alltid fungerar. Jag hittade dels ett recept på kola:
http://taffel.se/recept/kola-pa-smor-rasocker-gradde-och-sirap
Dels ett på fudge:
http://taffel.se/recept/ljus-muscovadofudge
Jag tycker att det låter som den perfekta grejen att sälja, snyggt förpackad, på julmarknaderna i december. Getkola, och getfudge... Mmmm – jag vill smaka!!! ;) Låt oss gärna veta hur resultatet blir, om du provar.
-
TACK alla! Jag ska bara...... sen sätter jag igång. Svepskäl kanske, men jag måste först få grisarna till deras nya hage. Sen kör jag. Eftersom jag har ett företag och betalar skatt på allt måste jag ju kunna sälja, även i liten skala ,eller?
-
Glöm inte att poängtera att dina getmjölksprodukter kan vara ett alternativ för de som inte tål komjölk!
-
Det är sant :), då jag var liten hade mina föräldrar en getfarm och då var det var en familj som köpte mjölk av dem, för deras dotter var mjölkalergiker.
-
Jag läste som sagt en artikel om en getfarmare i England som tillverkade bl a Fudge och choklad av getmjölk. De hade nischat sig som just ett alternativ för (framförallt) barn som inte tål komjölk.
-
Hmnja....att säga "mjölkallergiker" är lite farligt. En "mjölkallergiker" som är laktosintollerant kan ofta dricka getmjölk, då laktosen i getmjölk är uppbyggt på ett annat sätt än i komjölk. Medans en "mjölkallergiker" som är allergisk mot proteinet kan få åka ambulans om dom dricker getmjölk.
-
Hm det är nog sant det du säger. :-[ Men tror du inte att de som inte tål mjölk vet vad de tål och inte? Ska vara försktig med ordet mjölkalergiker framöver, räcker det om jag säger laktosintolerant? Och att det finns sådanna som tål get bättre än komjölk?
-
Nja, jag har haft gäster som inte vetat om det är proteinet eller mjölksockret dom är allergiska emot. För läkaren hade inte talat om det. Utan bara sagt "mjölkallergi" :-)
-
Att betala skatt räcker inte är jag rädd....ska du sälja ost och andra livsmedelsprodukter så blir det till att skaffa en godkänd lokal. Vissa saker kan du alldeles säkert få göra i köket men antagligen inte ost.
Byteshandel däremot ...... :-[
-
Okej, då får jag bygga mig ett mycket litet mejeri här på gården då ;D. Mina förälldrar hade ju som sagt en getfarm här då jag var liten. Med kokhus och allt. Är det nå mer jag behöver veta, i så fall?