Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: peppe skrivet 27 dec-05 kl 22:41
-
Finns det någon bra lösning på ett ventilationssystem som tar vara på värmen i utgående luft? Jag vet att det finns sådana ventilationssystem men det jag undrar är om det finns ekonomiska lösningar för små hus. Kan man bygga själv?
undrar
Peter
-
Det kallas frånluftsvärmepump och är nästan ett krav i nybyggda hus.
Tror det blir svårt att bygga själv då du skall återföra värme ur relativt kall luft, dvs 18 grader vilket kräver en värmeväxlare men om du menar du kan hantera en sådan byggsats så visst. Men alla värmepumpar kräver ju el, är ju fläkt och kompressorsystem.
//M
från svepinfo
För att kunna tillvarata värmeenergin i inomhusluften, måste huset vara ventilerat med ett fläktsystem. I äldre småhus med s k självdragsventilation, är luftväxlingen alltför ojämn för att kunna utnyttjas.
-
Jag har sett en ganska kul lösning när man har svårt med att bygga komplexa värmeväxlare mellan utgående och ingående luft.
Man lagrar luften i en fysisk massa där luften pacerar igenom. Man har två sådana och med hjälp av spjäll växlar man luftriktning.
Först värms magasinet upp av utgående luft och därefter avges värme när uteluften får ta denna väg in. Tycker att det borde vara lite lättare för självbyggaren än roterande system eller växlare som kräver noga inpassade lufttäta lameller.
/eka
-
Frånluftvärmepump är nog det bästa alternativet.
Har du mer än 120 m2 i huset kan jag rekommendera att du tittar på denna.
http://www.comfortzone.se/
Vad jag förstått är den bäst i dag.
Men den billigaste lösningen är nog att köpa en lastbilskylare på skroten och driva frånluften genom kylaren, med en sterlingmotorfläkt eller termoelementfläkt på kaminen, och låta inluften gå igenom ytterkylaren 3 ggr.
-
Det allra enklaste vore att ha till/frånluft i koncetriska rör.
Två rör (evt. 3 där det innersta är pluggat eller också har frånluft så man får 2 spalter) som sitter i varandra, det yttre nån cm större än det inre, den varma frånluften går i spalten mellan rören, och den kalla tilluften går i det inre röret. Detta är ju en "standardlösning" för alla oss som bygger små värmeväxlare (kondensatorer) där ett mantlat rör kyls med vatten och kondenserar en gas.
Hur lång den här värmeväxlaren blir har jag ingen aning om men om man lägger den uppe i taknocken så kan den ju vara ganska lång utan att det stör.
Allt som behövs är 2 fläktar och spirorör av två (tre) dimensioner sen får man snickra ihop några egna anslutningar i tunnplåt.
-
och har en övre teoretisk verkningsgrad på 100%.
-
Så heter det just !
Ja, visst är de finurligt att man får två motgående temperaturgradienter. Principen är ju oerhört simpel och verkningsgraden kan bli väldigt hög. Frågan är hur effektivt det blir med luft/luft, man får ta hänsyn till strömningsfaktorer och se till att man inte får för bred spalt mellan rören.
Motsvarande variant med vatten/ånga beter sig lite annorlunda tack vare kondensationen ("energiavlämnandet") och metall mot vätska som transporterar mycket energi jmf. metall mot luft.
Jag vet inte hur man ska dimensionera den dock men det borde inte vara så komplicerat, om man vet luftflödet, temperaturerna och U-värde för rören så kan man nog ganska enkelt räkna fram lämplig längd och diameter. Man kan säkert hitta nån enkel lathund/tumregler för konvektion vid olika strömningshastigheter.
Det är dock risk för att det blir väldigt mycket kondens i frånluftsröret så det får man se till att dränera bort på lämpligt sätt.
-
Du kanske redan känner till de energisnåla husen i Lindås? De använder Ftx-aggregat.
En jämförelse mellan värmepump och ftx-system:
http://www.ventfunktion.se/villa/jamfor.htm