Alternativ.nu

Djur => Getter => Hus, hägn & bete för getter => Ämnet startat av: Clarie-Ann skrivet 09 dec-05 kl 10:32

Titel: Köpa getter - vad ska man tänka på?
Skrivet av: Clarie-Ann skrivet 09 dec-05 kl 10:32
Jag är intresserad av att köpa ett par getter. Dels verkar de vara mycket trevliga djur och så vill jag tillvarata mjölken. Jag är allergisk mot ko-mjölk och tål endast get-mjölk och get-ost. Alltså tänkte jag skaffa mig ett par getter. Eftersom det finns raser som är hotade skaffar jag givetvis ett par av denna sort. Har endast tillgång till ett uthus. Hur varmt ska det vara där de ska bo och hur fungerar det med "mockning" och sådant? Det finns antagligen en massa dumma regler nu när vi är EU-bundna, eller?

CS
Titel: Re:Köpa getter - vad ska man tänka på?
Skrivet av: Villola skrivet 26 dec-05 kl 13:34
Vad man bör tänka på vid köp av getter är att även om man bara ska ha dom till husbehov så bör man se till att få tag på djur vars mödrar ger minst tre liter per dag då det är onödigt att ha dom som kanske ger bara en liter,samt att se till om djuren är nervösa eller folkskygga för det kan tyda på inavel.Jag rekomenderar att man tar kontakt med nån getgård som har lantrasgetter som helst har cae sanerat.Det brukar i februari o mars finnas en hel del killingar på getgårdarna som tyvärr inte sparas så dom brukar gå att få tag i för en billig penning.O vad som gäller byggnader mm så finns det en folder för hur man håller getter o får att få kostnadsfritt från din komuns hälso o miljökontor.
Titel: Re:Köpa getter - vad ska man tänka på?
Skrivet av: Skytten skrivet 21 jan-06 kl 14:01
Nervösa eller inte, en get som mjölkar tre liter/dag är verkligen effektiv, och jag tror inte att detta mått har nåtts utan att inavel förekommit i tidigare släktled.

Titel: Re:Köpa getter - vad ska man tänka på?
Skrivet av: Villola skrivet 23 jan-06 kl 00:43
Efter att ha haft getter i över 20år så nog vet jag att vad som är vad i getskötdelvärden.........
Titel: Re:Köpa getter - vad ska man tänka på?
Skrivet av: Gruff skrivet 27 jan-06 kl 15:42
Jag vill också veta. Kom igen nu  ;)
Titel: Re:Köpa getter - vad ska man tänka på?
Skrivet av: Ronny skrivet 28 jan-06 kl 00:22
Alla är säkert inte bara ute efter de allra mest högmjölkande getterna. Det finns så många andra egenskaper som är viktiga för en hushållsget. För oss som uppskattar de mer oförädlade allmogegetterna som bevaras inom genbanker av Föreningen Allmogegeten är flera andra egenskaper minst lika viktiga. De allra flesta lantrasgetter inklusive allmogegetter (jämtget, göingeget och lappget) ger alldeles tillräckligt med mjölk till husbehov. Nu vill jag helst inte bli missförstådd utan säger med en gång att jag har full förståelse för att egenskapen att ge maximalt med mjölk i förhållande till foderintaget är getens absolut viktigaste egenskap för den helt eller delvis professionelle getbonden. Även jag skulle vilja ha en förklaring på varför ett mer inavlat djur skulle vara nervösare än ett mer utavlat.  
Titel: Re:Köpa getter - vad ska man tänka på?
Skrivet av: Trollmor skrivet 02 mar-07 kl 20:49
Och det där med regler... ja, du ska bl a anmäla till jordbruksverket att du har getter, så du får ett produktionsplatsnummer, men det tror jag det finns en låååång tråd om har någonstans redan...
getskötsel till husbehov och om märkning och andra regler! :)
Minns Du möjligen var den tråden finns?  Inte bråttom; jag har full gärning att läsa allt under "Getter"...
 ;D


Och sambandet mellan nervositet och inavel har inte jag heller hört talas om.  Samband litenhet - inavel har jag hört om, men inte heller det kunde jag direkt se på mina.  Jag tror getter är jämförelsevis  :) okänsliga mot inavel, inte som hästar eller grisar.  Därmed inte sagt att det skulle vara bra.  Om djuren är skygga kan det ju helt enkelt bero på att de inte haft så mycket kontakt med folk.  Fast, jag har ju bara haft getter i 35 år, så jag har inte hunnit lära mig så mycket än.

För en som funderar på att köpa getter kanske man även ska nämna litteratur, CAE och lite sånt?  De gamla lantraserha hade t ex en förmåga att minska produktionen och överleva vid svält, medan högproducerande djur lätt blir sjuka vid minsta krångel med skötseln.  För husbehov kan sådana egenskaper vara viktigare, liksom en cykel, som fungerar jämt och är skattefri, kan vara att föredra framför Porscen till vissa typer av transporter, exempelvis ner till brevllådan för att hämta morgontidningen... ;)
Titel: Re:Köpa getter - vad ska man tänka på?
Skrivet av: Gruff skrivet 03 mar-07 kl 04:02
Den svenska lantgeten ses av vissa också som utrotningshotad och är minst lika fin som andra getter. Genbankerna är jättebra för bevarande av mångfald och annat. Men i ett självhushåll skaffar man nog hellre foder till 2 lantgetter för att komma upp i samma mjölkmängd som kanske 8-10 jämtgetter. Nu gissade jag lite grovt efter uppgift om en väns jämtgetters 0.7 liter om dagen. Har man mkt. små medel att röra sig med så måste man kanske ändå tänka så för att resurserna ska räcka till.
Titel: Re:Köpa getter - vad ska man tänka på?
Skrivet av: Trollmor skrivet 03 mar-07 kl 16:33
Den svenska lantgeten ses av vissa också som utrotningshotad och är minst lika fin som andra getter.
Absolut.  Håller helt med.  Du sa det.  Och så vidare.

(Nu har jag väl smilat in mig riktigt, så att Du som moderator kan ha lite överseende med mindre lyckat skribbel från min sida i andra trådar? :P)
Titel: Re:Köpa getter - vad ska man tänka på?
Skrivet av: Gruff skrivet 03 mar-07 kl 21:22
I must have missed your skribbel's.  :-[ Men dina inlägg har en viss insikt i och kring ämnet getter, trots dina "enbart 35 års" erfarenhet *host* Själv inleder jag min tredje getsäsong i år. Förstår inte riktigt vad jag skulle ha att invända emot? Att du skrivit mkt. på senare tid? *frågar han som skriver mest själv*
Titel: Re:Köpa getter - vad ska man tänka på?
Skrivet av: Trollmor skrivet 04 mar-07 kl 18:38
Nejdå, men jag är ju inte riktigt van än, så jag har nog brutit mot lite regler om att hålla sig till ämnet och så.  Faktiskt att jag tänkte skriva till Dig privat om det.  Jag gör det.  Nu!!!
Titel: Re:Köpa getter - vad ska man tänka på?
Skrivet av: Kicki87 skrivet 04 mar-07 kl 23:40
Kanske en dum fråga men måste man mjölka getter? Blev bara lite fundersam när det pratades om mjölkproduktion
Titel: Re:Köpa getter - vad ska man tänka på?
Skrivet av: Trollmor skrivet 04 mar-07 kl 23:50
Såna här fora är väl till för dumma frågor?  Men Din är verkligen  inte dum, önskar att alla tänkte så långt innan de skaffar levande djur.

Ja, om getrasen man skaffar är av mjölktyp får man räkna med att vara tvungen att mjölka dem, åtminstone under sommaren.  De är ju avlade för hög produktion, och då ger de mer än vad killingarna rimligen kan äta.  Jag hade inte så stor användning för mjölken, så jag lät killingarna ta vad de ville, och mjölkade endast när det verkade behövas, d v s när juvren blev väl fulla utan att ännu vara hårda.  Detta brukade inträffa när getterna började beta gräs (mjölkdrivande) samtidigt som killingarna också upptäckte det goda gräset (mindre behov av mjölk), och jag kunde sluta ungefär i månadskiftet augusti/september.

Jag är inte alldeles säker på att detta var den bästa metoden, men den fungerade i alla fall.
Titel: Re:Köpa getter - vad ska man tänka på?
Skrivet av: Gruff skrivet 05 mar-07 kl 02:00
Vill man inte ha mjölk kan man ju låta bli att betäcka dom. Om man inte råkar få tag på högmjölkare som mjölkar spontant utan att ha fått killingar. Eller så kan man som Trollmor redan sagt, låta killingana få allt om man har en lågmjölkare.

Eller ta hand om ett par kastrerade bockar som ingen vill ha.

Men, mjölk har man väl alltid användning för?
Titel: Re:Köpa getter - vad ska man tänka på?
Skrivet av: Trollmor skrivet 05 mar-07 kl 06:55
Men, mjölk har man väl alltid användning för?
Jo.  Fast det är en ömtålig produkt, och kan vara svår att hantera i sommarvärmen.  "Mjölk är ett utmärkt näringssubstrat", "Diverse mikrober har samma uppfattning som vi om vad som är gott"
 :)
Jag gillar den inte direkt ur juvret i alla fall...
Titel: Re:Köpa getter - vad ska man tänka på?
Skrivet av: vGg skrivet 25 maj-07 kl 19:02
"som mjölkar spontant utan att ha fått killingar"
Följdfråga (vet inte om det är OK att lägga den här eller om jag skulle ha startat ny tråd, men...) - vi funderar på att skaffa två getter (möjligtvis även två får längre fram  :)) för det trevliga sällskapet samt mjölk, men är det bara när geten har killingar som den är mjölkproducerande, eller upprättshålls (minskad naturligtvis, men ändå) mjölkproduktionen om man mjölkar varje dag...? Vill inte ha mer än två-tre stycken, och helst inga bockar, och vi skulle, känslomässigt sett, ha svårt att sälja en killing som fötts hos oss... (Gäller samma sak med får och kor, förresten...?)
Titel: Re:Köpa getter - vad ska man tänka på?
Skrivet av: Trollmor skrivet 30 maj-07 kl 01:57
Min första, älskade, mjölkade fortfarande när killingarna var bortåt två år.  Men det blev mindre och mindre, och tunnare och tunnare.  Jag tror hon var en ovanligt duktig mjölkproducent.  Det är nog mycket erfarenhet bakom att man "vanligtvis" betäcker dem varje år.  Så räkna inte med så mycket mjölk andra året.