Alternativ.nu

Övriga ämnen => Ekonomi => Ämnet startat av: Bo skrivet 22 maj-09 kl 21:17

Titel: Grönsakspriser
Skrivet av: Bo skrivet 22 maj-09 kl 21:17
Jag odlar ekologiskt klanderfritt och säljer till sommargäster och båtfolk om sommaren. Nu är jag rädd för att jag är för billig. Min broccoli kostar inte mer än jag tog för decennier sedan.

Jag odlar tomat, slanggurka, mangold, rabarber, squash, morötter, lök, rödbetor, potatis, kryddgrönt, brytbönor, vaxbönor, skärbönor, bondbönor, brytärtor, sockerärtor, broccoli och allt säljs timmarna efter det skördas.

Tacksam för prisförslag.

(http://f.imagehost.org/t/0041/HPIM0072.jpg) (http://f.imagehost.org/view/0041/HPIM0072)
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: louise skrivet 25 maj-09 kl 19:02
gå til ica, skriv ner alla priser å lägg dig nån krona under.
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: bondelinda skrivet 26 maj-09 kl 08:46
Det är jättesvårt att beräkna pris...

Potatis brukar jag ligga på samma som butikens vinterpris (lite svårt att veta men gå på förra årets så länge) och kanske någon krona mer då jag inte besprutar potatisen. 2008 tog vi 10 kr per kg. Det enda svåra är att färskpotatisen ofta är jättebillig hela sommaren och hösten så då hamnar man lite högt i pris.

Morötter och kålrötter tog vi samma pris som potatisen, trots att de är mycket mer arbete att odla.
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: Bo skrivet 26 maj-09 kl 13:03
Här är väl bättre förutsättningar då. Min potatis tar fort slut fast jag tar 20 kr/kg
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: Troy McClure skrivet 27 maj-09 kl 11:25
Jag skulle personligen ha svårt att ta ett pris som jag inte själv skulle betala. Men samtidigt, om alla ens kunder är rika turister så vill jag självklart inte ligga för lågt i pris, så att man blir till åtlöje.

Men om man ligger högt i pris så kanske man inte får reda på att det finns massor av låginkomsttagare i trakten som mer än gärna skulle köpa närproducerat bara möjligheten fanns. Idag är ju det helt klart en klassfråga. Om man har svårt att få pengarna att räcka till så måste man handla Euroshopper, oavsett hur dåligt man egentligen tycker det är.

Finns det någon som säljer egenproducerat billigt, och inte gör det till lyxprodukter? Funkar det ens?
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: bondelinda skrivet 27 maj-09 kl 12:18
Jag skulle personligen ha svårt att ta ett pris som jag inte själv skulle betala. Men samtidigt, om alla ens kunder är rika turister så vill jag självklart inte ligga för lågt i pris, så att man blir till åtlöje.

Men om man ligger högt i pris så kanske man inte får reda på att det finns massor av låginkomsttagare i trakten som mer än gärna skulle köpa närproducerat bara möjligheten fanns. Idag är ju det helt klart en klassfråga. Om man har svårt att få pengarna att räcka till så måste man handla Euroshopper, oavsett hur dåligt man egentligen tycker det är.

Finns det någon som säljer egenproducerat billigt, och inte gör det till lyxprodukter? Funkar det ens?

Problemet ligger nog i att egenproducerat i mindre skala är dyrare att producera! Om man som liten producent säljer billigt för att "låginkomstagare" ska ha råd kommer man snart inte ha råd att själv producera. Sedan är det ju skillnad på att sälja från sin hobbyodling - då har ju priset mindre betydelse. Kanske har man då inkomst från annat håll.. Men om man ska kunna leva på sin odling eller åtminstone få ut någon lön för sitt arbete så får man nog sälja "lyxprodukter"...
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: Existens? skrivet 27 maj-09 kl 13:33
Jag resonerar lite som Troy. Jag säljer kött och har sålt jordgubbar, och det ska komma igång igen är det meningen. Jag gör en avvägning, ska jag sälja hyfsat billigt och vända mig till en bred kundkrets, eller dyrt och vända mig till ett fåtal? För min del blev svaret det första, jag kan aldrig räkna med att varenda kund kommer tillbaka, har jag då 200 familjer i kundregistret så är chansen ju större att jag kommer att klara mig även om en del av dom försvinner, jämfört med om där bara är ett 50-tal.
Sen känns pressen av att sälja lyxprodukter betydligt högre, det förväntas att jag varje gång levererar det yppersta. Risken för klagomål är ju givetvis större om man ligger 25% över butikspris, än om man ligger 25% under. Därmed inte sagt att man ska leverera ut skräp, vilket vi inte heller gör, men kundkategorin som väljer dyra alternativ, ställer  ju högre krav, inget konstigt med det.
Man får ju också kolla vart man säljer, handlar det om storstadsområdena så kan säkert de dyra produkterna sälja bra, men med den befolkningssammansättningen som jag har i närheten, är det mer vardagsmat som gäller.

När det gäller jordgubbar så är det också en känsla det handlar om, jag vill att folk ska ha råd att plocka så mycket dom vill, göra sylt och saft. Som odlare är det ju också givetvis bättre med 10 kunder som plockar 10 liter var, än att vänta in 50 som plockar 2 liter var.
Sen anser jag också att det inte finns nåt likamedstecken mellan närproducerat med hög kvalitet och ett högt pris. Tvärtom är ju mängder med mellanhänder och transporter bortplockade, alla som ska ha sin del av kakan.
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: Troy McClure skrivet 27 maj-09 kl 13:40
Känns lite som att vissa vill ta ut ett så högt pris som bara är möjligt. Ren kapitalism i min mening, inte speciellt alternativt anno 2009. Men handlar det om ren överlevnad så kan man ju förstå det. Är det "bara" för att sätta sprätt på hobbyodlingen så är jag desto mer skeptisk.
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: bondelinda skrivet 27 maj-09 kl 13:45

När det gäller jordgubbar så är det också en känsla det handlar om, jag vill att folk ska ha råd att plocka så mycket dom vill, göra sylt och saft. Som odlare är det ju också givetvis bättre med 10 kunder som plockar 10 liter var, än att vänta in 50 som plockar 2 liter var.
Sen anser jag också att det inte finns nåt likamedstecken mellan närproducerat med hög kvalitet och ett högt pris. Tvärtom är ju mängder med mellanhänder och transporter bortplockade, alla som ska ha sin del av kakan.

Men alla dessa mellanhänder gör ju faktiskt något också... ;) de tar ju inte bara ut sin del av kakan. Ska man sälja allt själv är det viktigt att man regelbundet har kunder som vill ha ens produkter eller tillräckligt många så att man inte en dag står med 20 kg färdiga tomater och inga köpare... det är ett enormt jobb att hitta alla köpare och att hålla uppe försäljningen. Det brukar vara ganska lätt så länge man bara säljer på hobbybasis eller har en annan inkomst vid sidan om t ex grönsaksodlingen.. Förädling kostar också pengar, lager mm.

Jag vill iaf ha betalt för mitt arbete, om andra väljer att jobba gratis är det deras ensak ::). Då jobbar jag hellre där jag tjänar bra med pengar och köper "lyxvaror" av andra närproducenter ;) om ingen vill köpa varorna till det priset jag säljer för ( som dessutom inte är särskilt dyrt..)
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: Existens? skrivet 27 maj-09 kl 13:47
Men givetvis ser jag ju till att få betalt för jobbet, jag har varit företagare i 23 år nu, så jobba gratis har jag tröttnat på. Men bara därför behöver det inte bli dyrt.
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: Skytten skrivet 27 maj-09 kl 13:50
Rätt pris är så högt det går att ta, och få avsättning långsiktigt.  Den som köper en säck potatis och själv ska lagra, vill oftast ha ett pris som ligger under vad som han betalar när han köper några kilo i taget i affären.  Grönsaker som är färska och nyskördade är man vanligen beredd att betala mer än affärspris för. Dock är det ju så att vid skörden är utbudet störst, därav vill odlare gärna ha skörd tidigare eller senare än genomsnittet, för att få bättre pris, på svårlagrat.

Jag odlar bara till mitt hushåll, och det är lönsamt, i det att jag vet hur det är odlat och jag har råd att äta mer grönt, som ju faktiskt kan vara dyrt i handeln.  Förpackade hackade blast i paket och livsmedelsgas till 100:-/kg.  En knippe persilja för 15:-, och jag som vill ha 300 knippen per år.   Känns lite konstigt att lite grönt kostar som kött, inte konstigt att man äter för lite grönt, det krävs ju betydligt mer blast för att få samma näring som en bit kött.

Lite ovanliga sorter kan nog ha mervärde.

Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: bondelinda skrivet 27 maj-09 kl 13:55
Men givetvis ser jag ju till att få betalt för jobbet, jag har varit företagare i 23 år nu, så jobba gratis har jag tröttnat på. Men bara därför behöver det inte bli dyrt.

Men då är vi ju överens ;) då

Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: Georgisten skrivet 12 jun-09 kl 18:57
Hur mycket mer tjänar man på att sälja grönsaker mot kött? Har hört att det är stor skillnad. Trist för en köttälskare måste jag säga.
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: louise skrivet 12 jun-09 kl 22:45
jävligt mycket mer, om du räknar bort all din arbettid på att rensa ogräs.
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: Georgisten skrivet 02 jul-09 kl 09:54
Vad beror detta på då? Är det låga köttpriser eller de högre investeringskostnaderna? Finns det något prisexempel?
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: Existens? skrivet 02 jul-09 kl 10:20
En kombination av det du nämnde, låga köttpriser och stora investeringar samt en massa foder hela tiden som djuren måste ha. Och sen en rätt komplicerad förädling av köttet.. det är ju dyrare att stycka en gris än att bunta en bunt morötter..om man säger så.

Sen ska man inte förringa kostanderna för grönsaker om man vill ha en hyfsat säker och givande produktion, då måste ju vattningsmöjligheter finnas, samt en massa folk(läs: litauer eller kineser) till skötsel och skörd..
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: Georgisten skrivet 02 jul-09 kl 17:44
Men det är väl otroligt mycket jobb med ogräsrensning och allt i o andra sidan?

Kött kan man väl ta högre betalt för om man säljer direkt till kund väl?
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: Existens? skrivet 02 jul-09 kl 19:59
Tja..högre betalt..man ska nog vara försiktig med att kalkylera med att folk vill betala så mycket mer bara för att dom köper direkt, många ser det tvärtom. Och det är väl just där vinsten är med att sälja direkt, man får behålla större del av kakan. Och samma resonemang gäller ju även grönsaker.

Men en sak kan man nog säga ganska klart..inget av det är nån guldgruva. Det finns inget inom matframställning som det är några jättepengar i, då ska du hitta nån alldeles egen nisch..
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: louise skrivet 02 jul-09 kl 20:33
Man kan ta högre betalt när man har hög kvalitet, inte bara för att man säljer hemma. Men den kostar att få fram, så det blir inte så mycket vinst som man kan tro. Ska du hålla hög kvalitet kommer styckaren kosta ungefär dubbelt så mycket som andra, ditt krav-foder är dubbelt så dyrt som det konventionella, osv osv.
Men högre om du säljer till slakteri, visst. Och så gäller det att hålla sig i lyxklassen, med lyxkunder.
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: Georgisten skrivet 03 jul-09 kl 20:09
http://www.polyfacefarms.com/ har ett bra koncept med halvårsutskick till sina kunder när djuren är klara att slaktas. De får då fylla i vad de vill ha och sedan hämta köttet styckat o klart i helor, halvor och kvartingar eller ostyckade kycklingar. Verkar smart och smidigt. :)
Titel: SV: Grönsakspriser
Skrivet av: louise skrivet 03 jul-09 kl 21:01
Så gör de flesta som säljer köttlådor. Det är i nget unikt alls. www.lokalproducerativast.se Där hittar du såna företag.