Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: Abigail skrivet 22 maj-09 kl 13:05
-
"Det sägs att lindens blommor innehåller något narkotiskt ämne som lockar till sig enorma mängder bin och som ibland gör dem rejält höga och de kan ligga i drivor svagt surrande under träden...!"
Detta läste jag på: http://images.google.se/imgres?imgurl=http://gardener.blogg.se/images/2008/f_2007_0804svartsj_0031_118_1206124293_219698.jpg&imgrefurl=http://gardener.blogg.se/category/trad.html&usg=__JIsCtTgnK5vy2cQuqsEttMwcg-k=&h=975&w=650&sz=601&hl=sv&start=8&sig2=v8S_S14WDqOE2X3xt9PdAw&tbnid=VEJEEsm9qWJxjM:&tbnh=149&tbnw=99&prev=/images%3Fq%3Dbohuslind%26gbv%3D2%26hl%3Dsv&ei=cH4WSvC_HIyN_QagvuCKDQ
Det skrivs mycket om lindar där men inte egentligen om bin och honung.
I en bok läste jag att silverlind skulle vara giftiga för bin.
Det finns många sorters lindar och mycket att läsa om dem, men jag är inte säker på att de olika sakerna som sägs om lindar och om dess bladhonung alltid stämmer.
Finns det någon som kan reda ut begreppen lite tro? Är vissa sorters lindar mer säkra än andra? Innehåller de ibland något narkotiskt ämne som gör dem höga och de kvicknar till igen, eller är de rent av dödliga ibland? Vad är det som gäller för blommornas nektar och vad är det som gäller för bladhonung?
-
Jag kan bara svara för skogslinden, vilken vi har rätt gott om i våra hagar. Den lockar massor av bin, ger mycket nektar och den ger en fantastiskt god honung, i mitt tycke den godaste. Jag har aldrig sett att bina varit påverkade på nåt sätt vid linddraget.
-
Jag har också hört om att lindar ska ta död på bin. Här i norrköping (lindarnas stad) har vi ju tre boulevarder (promenaderna) helt fulla med lindar. Min farbror säger att ha lindar i närheten av bina är som att ha pengarna på bankkontot. :)
Skogslindens honung blir grön. Lite festligt.
Vad är det för speciellt med lindens bladhonung?
Älskar också lindhonung.
-
Det lär finnas risk för cementhonung från bladhonungen när det är långvarig torka ute. Om det är något som händer lite då och då eller väldigt väldigt sällan har jag ingen aning om.
-
Ok, lindens bladhonung kommer senare på säsongen eller? aug?
Aja, vi har flyttat in några bisamhällen till centrala Norrköping nu så snart borde vi förhoppningsvis veta det mesta om lindhonung. ;)
-
Hej,
Att få Lindhonung kräver attt man har en varm och våt julimånad. Det är inte säkert att linde ger honung fast den blomar. Men när den ger honung så är det5 ofta rikligt och välsmakande.
Med vänöiga hälsningar
TROYA
-
Vissa år kan lindens nektar innehålla stora halter av sockerarterna melibios och mannos. Dessa sockerarter kan leda till flygförlamning hos insekter. Oftast drabbas humlor, men även bin kan ibland hittas under lindarna. ( Tyvärr är det många människor som inte kan skilja på bin och humlor - så det kan vara förklaringen till ryktet om ryktet om bidöd.)
Melibios och mannos är inte giftiga för människor.
Om saven innehåller samma sockerarter vet jag inte. OM den skulle göra det kan samma sak uppstå vid drag på bladlöss. EVENTUELLT också vid lövsprickningen. Men det får någon annan svara på.
Lindhonung betraktas som en delikatess.
-
Lindhonung är min favvo! Vet inte hur mycket lind jag har i närheten av mina samhällen, men om det skulle finnas, när ska man skatta (före och efter) i Stockholm?
/Andreas
-
Linden blommar i juli och eventuellt nån vecka in i augusti i de delar av sverige där den finns.
Vill man då ha "ren" lindhonung så är det bra att sätta på tomma skattlådor precis när blomningen börjar och sen ta av dem precis när blomningen slutar.
-
hur vet man att bina bara flyger till linden då??
å inte nån annanstans då. ??? ???
Det finns inte mycket annat som blommar så sent på säsongen, så finns det lind i närheten kommer de flesta bina att flyga dit
-
Det är enkelt, Bina är sk "nektartrogna" och drar på samma nektar (blomma) tills draget upphör. Därför kan man ha sorthonung.
-
Det finns mängder med blommor som blommar vid den tiden.
Men inte så många som ger något överskott och sorthonung är sällan helt ren från
annan honung. Den måste minst inehålla 50% av t.e.x lind för att få kallas lind honung.
Sen har lind honung en ganska speciell smak som inte går att ta miste på.
MVH Anders Wizping
-
Minst 50% brukar väl vara 50% lind och 50% raps eller nära på hälften av varje i den lindhonung jag smakat. Ren lind eller mycket lind är lite frän i smaken.
-
I våra hagar står väl en 20-25 lindar och när de blommar så ser man knappt blommen för alla bin. Raps har vi ingen på 3-4 mils avstånd och de sommarblommor som ger ger nektar samtidigt är i jämförelse med linden bara en liten del av var bina hämtar sin nektar. Honungen blir lite grönskimrande och det är den absolut godaste honungen som jag nånsin smakat.
I år dignar lindarna av blomknoppar och vi får hoppas på tjänligt väder. Förra året slogs blomningen ut av försommartorkan och det blev inte en enda blomma på träden.
-
Då kanske man blandar i en massa raps för att få ut mera "lindhonung" och lite mera ur burkarna. Det förfekommer säkert prisskillnader på Lind och Raps (20-25 sek/kg).
-
Så är det säkert. Rapsen ger massor av honung men den smakar sanneligen inget vidare.
-
Tråkigt här. nu blommar en del lindar i södersluttning samtidigt som hallon, raps och vitklövern alla i rikig mängd dum som jag är så har jag gjort avläggare nyligen och försvagat nästan alla samhällen..
-
Å du tror alla biodlaren har ett stort rapsfällt runt husknuten elller ??? ???
Knäpgök,,
kanske några kilometer bort dock
-
Nu slår lindarna ut en efter en, och de fullkomligt mullrar av humlor och bin! Linden ger alltså i år!? Hur länge pågår ett linddrag?
/Andreas
-
Jag placerar ut två kupor i Bromma i kväll, precis lagom till Lindarna.
-
Att det ska regna just nu aldrig är man nöjd ?. Lind allerna i Norrköping är i full blom många många hundra Lindar, vilken tur att skogslinden blommar senare hos oss annars lär inte vi få någon lind honung . Fast då blir det en skön aug semester i stället
-
Jonte76: Jepps, o våra kupor står o skördar mitt i centrala Norrköping! Inte så många iofs men de som är stora nog för produktion är reda fyllda till bredden! Nästa år då jädrar! ;D
-
Jag blev förvånad över draget i Bromma, full fart på dessa små avläggare redan första dan.
-
Ja linden älskar dom ibland ger kanske inte blomorna så mycket nektar men då brukar det bli blad honung i stället
-
Kan de inte ge dubbelt lindarna? Först nektar och sedan bladhonung på hösten?
-
Japp, precis min uppfattning också. Just nu blommar lindarna så det är i alla fall nektar på väg in, bin med pollen ser jag inte så ofta.
-
Surret är öronbedövande, doften likaså och trots att det är kväll och klockan är nästan 9 så samlar flitiga bin fortfarande nektar ur de ljuvliga, ljuvliga skogslindarna nere i hagen.
-
Man diskuterar ibland vilken som är bästa placeringen av kupan, morgonsol och ett antal meter från dragväxter etc.
De som har haft morgonsol går och knyter sig drygt 1 timme innan de som har kvällssol, arbetsdagen känns nästan samma.
Morgonsol har alltså ingen större betydelse, inte bland mina i alla fall, samma drag.
-
kanske några kilometer bort dock
Här uppe finns inga rapsfällt alls, så nog är det många biodlare som inte har rapshonung öht :)
-
Man diskuterar ibland vilken som är bästa placeringen av kupan, morgonsol och ett antal meter från dragväxter etc.
De som har haft morgonsol går och knyter sig drygt 1 timme innan de som har kvällssol, arbetsdagen känns nästan samma.
Morgonsol har alltså ingen större betydelse, inte bland mina i alla fall, samma drag.
Ja du Sten-Åke, du har rätt som vanligt.
Men tidigt på våren så utvecklar sig samhällen snabbare som har fluster mot öster eller sydöst. I vart fall hos mig i halland. Ställer upp två avläggare två kilometer från hembigården, de får flustren vända mot öster. Solen går upp i öster...
Men du har rätt, framåt sommaren spelar det ingen roll alls, då kan man vända allt åt alla håll...
Däremot en kall svacka, ja det är som att be om problem. Så det är inte så lätt att ställa upp bina i dalgångarna här i halland, åars lopp har ju en tendens att hamna i låglänta lägen...
-
var i halland finns du wictor?
-
Utmed kusterna är det alltid problem på våren, här (vid skärgården) släpar allt ett antal veckor. Medan man sjösätter i Maj i Uppsala så blir det här t ex midsommar.
Men hösten håller i sig lite längre pga värmen från vattnet. Vi får se vad som händer i vår, det är en helt annan växtzon här.
-
Drar upp en gammal tråd eftersom jag hittade det här:
http://www.sr.se/blekinge/nyheter/artikel.asp?artikel=2994175
Alltså ska vi avstå från att plantera silverlindar