Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: rådis skrivet 22 maj-09 kl 12:33
-
En liten fråga, på vilken sorts växtlighet ska man använda hönsskit? Det verkar vara så starkt, mina hallonbuskar dog av det för några år sedan men samtidigt ska de ju vara ett väldigt bra gödsel....? (Det är brunnet)
-
Du använder hönsskit som övergödsling till kvävekrävande växter eller blandat med annat som grundgödsling. Jag blandar in en del hönsskit i gödselstukan från fårhuset, t ex.
Hallon är definitvt inte kväveälskande. Jag är inte förvånad över de dog.
-
jaha... nu dör väl mina med då... vräkte på hönnskit uppepå alltihop för två veckor sen... tydligen gjorde min sambor farfar det på allt i trädgården, så jag skulle inte vara sämre jag...dumt av mig.. :(
-
Hallon är definitvt inte kväveälskande. Jag är inte förvånad över de dog.
Det där kan väl ändå inte stämma.
Hallon växer sällan så bra som på färska hyggen med kväverik mulljord i marken.
Minns en gammal torpare med fantastiska hallonbuskar i trädgårn, "folkskit" var hemligheten enligt honom.
Hallon skall ha dubbelt så mycket
kväve som jordgubbar.
Kontinuerlig tillförsel av främst
kväve är viktig speciellt från våren
till skördens slut.
http://fert.yara.se/library/attachments/crop_fertilization/crop_advice/Horticulture/Hallon_Y.pdf (http://fert.yara.se/library/attachments/crop_fertilization/crop_advice/Horticulture/Hallon_Y.pdf)
-
Vår hallonhäck vill inte ta sig,
nu vet jag vad jag ska göra :-[
-
Hallon gillar hög mullhalt och vill säkert ha viss gödning, jordgubbar har ett blygsamt näringsbehov men kväveälskande är de knappast i förhållande till t ex blomkål. Så det gäller att veta var man ska lägga sin rikedom. Gödsel är som pengar, utan värde om man inte sprider dem. Eller om det var tvärtom?
Ang hallon har jag för mig att de är kalkskyende, vilket inte hindrar att våra växer fint men vi häller heller inte hönsskit på dem. Hönsskit har relativt hög kalkhalt har jag för mig.
-
När man vattnar med hönsskit lärde nån mig här
att 1dl gödsel /vattenkanna.
Om man vill vattna isf att gräva ner.
-
Men kan man ha Hönskit på rosor tex? Och kunde man ha det på blomkål...? Hörde oxå någonstans att hästskit är bra men inte om det är utblandat med spån, spånet "tar" tydligen så mycket av näringen när de bryts ner?
-
Hönsgödsel är oftast väldigt kväverikt. Kväve gynnar bladtillväxten och hämmar frukt, frö och blommor.
Hönsgödslet används med fördel till kväveälskande växter. Kål t.ex.