Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Ylvalifalk skrivet 19 maj-09 kl 15:48

Titel: Fårfil
Skrivet av: Ylvalifalk skrivet 19 maj-09 kl 15:48
Hej!

Jag lyckas inte göra någon fil av vår fårmjölk.
Jag har försökt att värma upp mjölken till ca 37 grader och sen hällt över den till ett kärl med filkultur och rört runt.
Sedan har jag också försökt att slå kall mjölk i ett kärl med filkultur. Dessa två sätt har lyckats när jag har gjort fil av komjölk.  Någon som vet vad jag gör för fel?

Hälsningar Evelina
Titel: SV: Fårfil
Skrivet av: Gruff skrivet 19 maj-09 kl 18:48
Fil ska ha rumstemp. Varken varmt eller kallt.  Syrar den inte alls menar du?
Titel: SV: Fårfil
Skrivet av: Ylvalifalk skrivet 20 maj-09 kl 21:12
Vad bra att du svarade! Jag tänkte nästan skicka ett privat till dig först eftersom jag hört talas om dina mejerikunskaper.

Jo, den syrar ju, men blir inte alls särskilt tjock. Men ska man värma upp mjölken till 37 (såvida man inte tar nymjölkat vill säga) innan man påbörjar syrningen? Hur lång tid ska det ta undrar jag också. Vill ju inte att det ska bli dåligt heller. Det blev det nämligen en gång, då lät jag den stå i rumstemp två dygn. Och då gjorde jag det på kall mjölk.

Mvh Evelina
Titel: SV: Fårfil
Skrivet av: Gruff skrivet 20 maj-09 kl 22:07
Asså, jag skulle värma den försiktigt till runt 22 grader, syra den och låta den stå i 24 timmar. Filbakterier gillar inte ens värme. Åh, önskar jag hört om någon mer som prövat just fårfil. Tänkte om fårmjölken kanske blir sån bara? Som getfill t.ex. Den blir aldrig tjock utan mer som lättfil, lite rinnig. Sen är det väl så, att frågan är vad du är ute efter för resultat? Vill du ha syrad mjölk för bakterieflorans och hälsans skull? Eller vill du ha en tjock perfekt konsistens? Själv vill jag uppnå det första och älskar min rinniga getfil för vad den är  ;)
Titel: SV: Fårfil
Skrivet av: Ylvalifalk skrivet 22 maj-09 kl 12:00
Resultatet av filen blev som du beskrev, rinning. Och eftersom jag var van vid tjock konsistens när jag gjorde kofil antog jag att den skulle bli som den. Förmodligen är det som du säger, att får och getfilen blir rinning och visst nöjer jag mig med det, för det är som sagt som du säger, för bakterieflorans och hälsans skull!

Jo, jag var hos Hildegard i helgen och och då frågade jag henne om det fanns någon som gör får eller getost i närheten av henne, och då nämnde hon dig. Jag hade dock inte tid att besöka någon mer en henne. Men jag har gjort mina experiment med olika fetaost recept och jag tycker alla har blivit goda. Ett av recepten kom från ett av dina tidigare inlägg om ost.  :)

Ha det gott
/Evelina
Titel: SV: Fårfil
Skrivet av: Gruff skrivet 23 maj-09 kl 01:28
Skojigt!
Titel: SV: Fårfil
Skrivet av: Mushi skrivet 24 maj-09 kl 14:18
Har inte gjort fil men däremot yoghurt på fårmjölk. Den blir som indisk yoghurt (curd) i konsistensen, ungefär som bylépudding. Så blir också min hemgjorda komjölks-yoghurt, fast den på fårmjölk har en mer utpräglad smak. Min sambo tycker att fåryoghurten är världens godaste. Själv jag tycker att 50% komjölk 50% fårmjölk blir allra bäst.
Titel: SV: Fårfil
Skrivet av: Ylvalifalk skrivet 25 maj-09 kl 12:29
Min fil blir som den yoghurt du beskriver. Tack för svaret!

/Evelina
Titel: SV: Fårfil
Skrivet av: Gruff skrivet 25 maj-09 kl 16:06
Jag har lagt upp lite anteckningar om syrning som kan vara rellevant. Här finns dom. (http://caprifool.se/files/syrning.pdf)
Titel: SV: Fårfil
Skrivet av: Ylvalifalk skrivet 27 maj-09 kl 11:58
Tack!
Titel: SV: Fårfil
Skrivet av: Lars Pers Maria skrivet 03 jul-09 kl 13:57
Jag gjorde fil av getmjölk igår. Hällde i ca 8-10% köpt komjölksfil som syra. Ett dygn senare, på diskbänken, har den visserligen syrat men är inte alls så tjock. Blir det så när man gör hemma eller kan man få den tjockare med mera mängd syra?