Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Bäck skrivet 15 maj-09 kl 20:41
-
Jaa frågan är:
Hur högt ovanför marken måste en utomhusbur vara som används på vintern?
Har sökt på Jordbruksverket men jag måste vara blind... :-[
/Stina
-
Tror inte det finns någon regel för det..
-
hoppas de stämmer...
Jag har hört nått om 70 cm men de kan väl inte stämma...
-
70-80cm kan nog stämma.
-
Och jag har hört 30 cm... ??? Men var...?
/Sara
-
Tror bara att regeln är ett den ska bara "upphöjd". Fanns ett förslag på 1 m för några år sen från dåvarande djurskyddsmyndigheten men det gick aldrig igenom (som tur är :o)
-
hmm... många bud... Vad ska man gå på tro..
Fast jag kan ju alltid ringa och fråga om de finns nått mått..
-
hmm... många bud... Vad ska man gå på tro..
Fast jag kan ju alltid ringa och fråga om de finns nått mått..
Satsa på ett mått där du kan känna dig säker att mink,katt,hund och andra små rovdjur inte når upp till buren.
-
Eftersom det bara står upphöjd från marken, så har jag utgått från att jag ska kunna sätta skottkärran under och dra ut gödseln rakt ner i skottkärran. (Viss hänsyn får ju tas även till normal snöförekomst, här i Bohuslän brukar det vara 20 cm, på längden).
-
Ska klura på de där lite... här var de ju ca 120-120 cm snö i vintras så de ska ju upp en bit från backen men sen är det väl bara att skotta;)
Så lite sunt förnuft bara.. ingen spec höjd..
Men en annan fråga. Hur gör ni med vatten vintertid? De står väl att de skall ha 2 ggr dag och varmt/ljummet vatten.. men vad är bäst då, flaska eller skål?
De känns ju som att flaskorna fort fryser..
-
Skål är lättast, plastskål, då kan man slå ut isklumpen.
-
Har också skålar på vintern. Joker tror jag de heter, är liksom koniska så isen är lätt att få ut.
Varmt/ljummet vatten lär frysa fortare än kallt vatten. Om jag minns rätt var det diskussion här om det för länge sen.
Edgar
-
Uppvärmt vatten fryser fortare än kallt vatten. Kommer inte ihåg varför men det hade nåt med molekylerna att göra.
-
Uppvärmt vatten fryser fortare än kallt vatten. Kommer inte ihåg varför men det hade nåt med molekylerna att göra.
Utomhusvistelse
Det är tillåtet att ha kaniner i bur utomhus även under den kalla årstiden. Vintertid måste buren vara upphöjd från marken för att kyla inte ska tränga upp underifrån. Burens botten kan exempelvis isoleras med hjälp av ett tjockt lager frigolit.
Om kaniner hålls i ett utrymme där det är kallare än 0°C ska djuren ges uppvärmt dricksvatten minst två gånger per dygn.
Så står de på JBV hemsida... men jag har oxå hört att kallt vatten fryser "långsamare"
Så står de ju att buren ska vara upphöjd från marken men inte hur mycket...
-
Det där låter ju lite kul egentligen... Den ska inte stå på marken för att kyla kan tränga upp underifrån... Här är det ju varmare direkt på marken än om buren står en bit upp. I alla fall när det är 20-25 grader kallt... ;)
/Sara
-
Det där låter ju lite kul egentligen... Den ska inte stå på marken för att kyla kan tränga upp underifrån... Här är det ju varmare direkt på marken än om buren står en bit upp. I alla fall när det är 20-25 grader kallt... ;)
/Sara
Fast marken leder väl kyla bättre än luften?
-
Marken blir sällan så kall som -25 så det är väl en balansgång kan jag tro. Men hur man än gör så avhjälps ju alla kalla burgolv med ett rejält lager halm. Då spelar det ju ingen roll om buren står på marken eller en bit upp. Egentligen... ;)
/Sara
-
Varmt vatten fryser INTE snabbare än kallt vatten, varmt vatten tar ju längre tid att kyla ner! Det är basic kemi.... :P
Testa själva om ni inte tror mig, ställ in en mugg med kallt vatten och en med varmt vatten i frysen och kolla med jämna mellanrum vad som fryser först.
Kaniner vintertid ska ha ljummet vatten, och man kan inte ge det i flaska. Vattnet fryser fort i nipplarna och flaskan kan dessutom spricka. Har du vattnet i en skål så tar det lite längre tid för vattnet att frysa, plus att kaninen kan slicka på isen om den blir törstig. Man ska enligt lag ge vatten och inte snö, något som ja tycker är ganska dumt egentligen. Vildkaniner äter snö, och de har ju obegränsat med vatten där! Lättare att äta snö än att slicka på is... Jag brukar ge både snö och vatten vintertid, och de flyger oftast på snön före vattnet, så...
Vad gäller höjd över marken vintertid så har jag för mig att det inte finns något bestämt mått, men jag har hört 50cm. Och det är ju lite vad man själv tycker är lämpligt. Har man buren lite högre än midjehöjd är det ju optimalt för hanteringen, men har man många kaniner kan ju inte alla burar vara på otimal höjd, det tar för stor plats. =) Men höj buren ovan marken åtminstone 20-30cm tycker jag, och sätt ordentligt med utskjutande tak framför, så det inte snöar in för mycket.
-
Ja, det där med vattnet har jag faktiskt testat, och varmt vatten tar längre tid på sig att frysa än kallt, nåt annat vore ju helknäppt. Om man däremot kokar upp vatten och låter det svalna till samma temperatur som en annan mugg vatten som inte har kokat så kommer det o-kokta vattnet att frysa före det kokta. Men det förutsätter som sagt att dom två vattenproverna startar vid samma temperatur.
Det har visst nåt med molekylernas rörelse i vatten som har kokat en gång... ;)
/Sara
-
ska inte buren vara isolerad också, och i så fall hur?
Räcker det med golvet eller ska väggar också isoleras?
-
Nej, burarna ska inte vara isolerade. Det är bara en grogrund för ohyra. Rejält med halm och en dragfri bodel räcker gott. ;)
/Sara
-
Då har vi gjort rätt ;)
Tack
-
Gällande höjd över marken så finns det någon gammal text som talar om fri snöhöjd eller något åt det hållet. Det generella snödjupet beräknat på en 10-års period skulle i så fall gälla. Tufft i norrland med ett snödjup på 2 meter!
Buren skall vara dragfri som det heter. Inte isolerad. Kaninen är själv isolerad genom sin päls!