Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Rubinen skrivet 15 maj-09 kl 09:43

Titel: Torrt bröd??
Skrivet av: Rubinen skrivet 15 maj-09 kl 09:43
Jag bakade bröd av rågsikt häromdagen
Bare efter ett par dagar var brödet så torrt att det smulas sönder
Vad gör jag för fel??
Titel: SV: Torrt bröd??
Skrivet av: Brobacken skrivet 15 maj-09 kl 15:23
Hmm... Lite svårt att veta när du inte berättar mer, men en möjlighet är att du hade i lite väl mycket mjöl, då blir det lätt smuligt.

Det finns flera sätt att få brödet saftigare. Surdeg är ett fantastiskt knep, men det är ju inte alla som trivs med det. Jag gissar att du bakade med jäst, "som vanligt" så att säga. I så fall kan du prova att skålla en del av mjölet nästa gång. Alltså att koka upp vattnet du använder som degspad och slå det över mjölet. Då brukar resultatet bli saftigare och mindre smuligt. En lös fördeg där du tar en liten del av jästen, degspadet och mjölet som får stå och gotta sig över natten till exempel kan också vara en tanke. Och så tycker jag att mindre jäst och längre jästid brukar resultera i bättre bröd, men be mig inte förklara varför för där går jag bet!  :-\
Titel: SV: Torrt bröd??
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 15 maj-09 kl 19:14
Man kan också försöka att inte ha inne brödet i ugnen fullt så länge. Som tumregel brukar man vu säga att det är klart  vid 98 grader, testa att ta ut det vid 92 grader istället.
Titel: SV: Torrt bröd??
Skrivet av: Rubinen skrivet 18 maj-09 kl 09:57
Tack snälla ni för era råd
Jag ska testa igen
Titel: SV: Torrt bröd??
Skrivet av: magnuz skrivet 09 jun-09 kl 23:20
Hej

Ett annat tips är att utgå från den givna mjölmängden. Dvs pytsa i allt mjöl du tänker använda i degbunken, och häll sedan i vattnet. Då ser du hur mycket vatten som mjölet behöver. Då minskar risken för att degen blir för stum.

Titel: SV: Torrt bröd??
Skrivet av: sallyzevenwacht skrivet 21 jun-09 kl 15:44
För mycket mjöl?