Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Jordärta skrivet 14 dec-05 kl 09:39
-
Hej!
Jag brukar köpa danskt rågbröd på mitt konditori för att det är så gudomligt gott. Helst vill jag baka det själv men har inte hittat något recept. Är det någon där ute i etern som har ett recept på danskt rågbröd att dela med sig av?
Det danska rågbrödet som jag tänker på är lagom sött (innehåller sirap) och mörkt nästan svart och är ett surdegsbröd.
Jenny
-
Sambon gör denna, från Riddarbageriet tror jag, ingen surdeg dock:
[tagit bort receptet - det var inte helt korrekt avskrivet , finns i raddarbageriets bok, heter Dansken]
-
För några månader sedan provade jag att baka efter det receptet. Det smakade äckelpäckel :-X
Då tog jag ändå bara hälften av mängden spiskummin som receptet säger. Så är man inte ett verkligt fan av spiskummin i bröd skulle jag utesluta det.
Surdeg skulle man kunna tillsätta sist dag 1, kanske 1 dl. Så får man kanske öka på mjölmängden lite dag 2.
-
Hehe, jag tror att även vi drog ner lite på spiskumminen :-) själv är jag inte så förtjust i den kryddan, men i och med detta bröd håller jag på att ompröva det...
-
spiskummin, mmmmm....
heter "jeera" på hindi. Varför detta konstiga namn på svenska? Kryddan smakar ju inget åt kumminhållet?
-
Varför detta konstiga namn på svenska? Kryddan smakar ju inget åt kumminhållet?
Bläddra ner lite på denna sida så kanske det klarnar?
http://www.brattberg.com/nyhetsbrev/2005/Januari-05.html (http://www.brattberg.com/nyhetsbrev/2005/Januari-05.html)
-
Jag har också bakat det brödet från riddarbageriboken utan något vidare resultat. :(
Är det möjligtvis någon som har någon bra ide om hur man bakar ett riktigt gott rågbröd med hela korn?
Saknar bra sådana recept.
För övrigt måste jag säga att ovan nämnda bok är en superbra brödbok ;)
-
Visa profil
Re:matbrödsrecept önskas!
« Svar #19 skrivet: 26 Okt, -06, 11:19 » Svara med citat
det här rågbrödet är från danmark och är mkt smaskigt
(kommer från Gateaus brödbok)
1,5 dl rågmjöl
1 dl solrosfrö
0,5 dl linfrö
1 msk salt
2 dl skållhett vatten
rör ihop och låt står ett par timmar
2 dl ljummet vatten
1 pkt jäst
5 msk sirap
3 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
rör ut jästen och häll ner sirapen och sist mjölet. Blanda sen med skållningen och rör om med en träslev rätt länge.(eller assistent)..kanske en kvart. låt smeten sen vila i 45 min innan du slevar upp den i två VÄL smorda formar och jäs i 40 minuter. pensla och kör in i ugnen som är på 225 grader, men som genast sänks till 180. grädda i en timma.
låt brödet ligga i klickar i formarna och släta inte ut det, för det kan lätt sjunka ihop lite i mitten annars.
( jag brukar minska på sirapen och strö formarna med sesamfrö för att det inte ska fastna + att det blir godare)