Alternativ.nu
Djur => Får => Hus, hägn & bete för får => Ämnet startat av: JBF skrivet 11 maj-09 kl 13:10
-
Hej,
Jag planerar för mina framtida får och behöver lite input gällande vilket stängselslag jag bör välja?
Förutsättningarna är följande: Gården består av ca 3-4 hektar igenväxande betesmark (naturbete alltså) plus små gamla åkerlappar som jag har börjat plöja upp för att så om och ca 5 hektar skog i utkanterna kring gården. Vår lilla by består av 2 hushåll och kring oss har vi endast skog skog och åter skog... (plus mosse på två sidor om oss).
Jag har ännu ej bestämt mig för hurdana får jag skall ha, men jag gillar lugna får som inte är så rymningsbenägna (=köttraser-som egentligen inte passar min mark) Låt säga att jag ändå bestämmer mig för köttraser/korsningar, hur tror ni att jag bör stängsla?
Jag har själv funderat på om det räcker att stängsla med nät plus kompletterande eltråd endast mot våra hus och kring ladugården, för att sedan stängsla med elstängsel mot skogen och mellan de olika hagarna, samt kanske med el runt de blivande vallåkrarna (Eller egentligen I skogen, för vi har små gläntor där, gammal betesmark, som jag planerar utvidga manuellt och med fårens hjälp). Vad tror ni om det? Hur många trådar föreslår ni mot skogen? (Det finns ju inget som lockar på andra sidan stängslet, räcker det kanske med två-tre ståltrådar med rejäla fjädrar i? + rejäl styrka i stöten givetvis) Vi har ju ganska mycket älg i trakterna så ett elstängsel med fjädring är ett måste för att slippa laga det varje dag. Det blir ju väldigt besvärligt och dyrt att sätta upp nät runt hela marken, speciellt i skogen.
Om jag väljer allmogefår/gutefår, måste jag stängsla annorlunda mot skogen då?
Hmm, många frågor blev det...
-
Hej!
Vi har gutefår och vår erfarenhet är att eltråd är ren skit!!
Det brydde de sig inte ett dyft om.... :-X
Det enda som hållt våra får innanför stängsel är rejäla fårstaket av nät, vet inte om det heter något särskilt.
Men, det var himla tråkigt o inbilla sig att el skulle funka, arbeta i flera dagar med o sätta upp,
dyrt osv, för o se att det inte funkade.....
Mvh Tindranu
-
Hos oss är det tvärtom, elstängsel funkar, men inte fårnät. Vi håller nu på att sätta eltråd över och innanför nätet... Nätet lyckades de alltid ta sig under eller igenom (lammen). De enstaka får som inte respekterar elen försöker vi lära med en ordentlig stöt (liten hage, stark stöt och lockbete på tråden) eller tar bort om de inte lär sig. Vi har päls och pälskorsningar samt skogsfår.
Fördelen med el är ju att den skyddar en del mot rovdjur.
Vi använder fyra trådar varav den understa jordad. Men jag har också sett köttbestättningar som stannat bakom två trådar på 10 och 30 cm höjd. :D
Tror inte att du behöver ha särskilt stängsel mot husen om du inte har grönsakslandet precis på andra sidan stängslat. För säkerhets skull har vi nät mot vägen, men annars bara el på hagarna nära elströmmen.
-
De låter som din ide är bra, el stängsel fungerar om man har bra ström i det.
Sätt gärna trägrindar i öppningarna , för oftast är det där dom vill trycka på .
ett litet tips ..
räta ut åkerkanterna , gå rakt så mycket som möjligt .
spänntrådarna väl och gör bra hörnor och avslut.
-
Jag har gotlandsfår och de stannar inne på tre trådar med minst 6000 volt i. Har 4 trådar på något ställe och fårnät mot vägen på trädgårdssidan men, där har jag bara fåren ibland så det fungerar som hundstängsel för det mesta. Längs några sträckor är det stenmurar och då har jag en eltråd överst. Det är på ställena som de får som rymt har gått ut. Svårt att få det riktigt bra eftersom stenmuren inte är riktigt rak i överkant. Annars är jag mycket nöjd med el och det funkar bra till hästarna också och grannens kor.
-
Jag hade tänkt dra stängslet genom skogen just för att få raka linjer för att kunna spänna riktigt ordentligt, plus att fåren då kan beta lite även där.
Vilka stolpar passar bäst i skogen? Jag har funderat på att ha rejäla hörn med mellanstolpar i trä där terrängen ändras (svackor och små höjningar), och däremellan glasfiberstolpar för att stängslet skall vika sig när älgarna springer rakt på det. Kommer ju som sagt även ha fjädrar på tråden av denna anledning, vill ju varken ha skadade stängsel eller älgar.. Eller räcker det att ha trästolpar med fjädrande tråd för att det skall stå kvar efter älgframfart?
På ett par ställen utmed det blivande stängslet ligger det fuktigare partier, bör jag dra en jordtråd i stängslet hela vägen om samt slå ner jordspett där, förutom den jordning jag kommer att ha bakom ladugården (även dessa spett kommer att stå fuktigt/blött), eller räcker det att jorda riktigt ordentligt vid ladugården?
Jag vill verkligen göra allt ordentligt så att det kan stå i många år utan att man behöver totalrenovera varje vår, plus att jag helst ser att fåren inte tar för sig av enda grannens grönsaksland.
/JBF
-
En fundering: Blir det mindre lockande att rymma/testa stängslet för fåren ifall hagen är stor och med omväxlande terräng, eller har det ingen betydelse.
-
När det gäller älg och rådjur så är min erfarenhet att när de väl lärt sig var stängslet är så hoppar de över. Älgarna hoppar högt så ett fårstängsel är ingen match. Jag hade inte satt upp något annat än trässtolpar till ett permanent stängsel. Glasfiberstolpar är för klena och går lätt sönder när det är riktigt kallt ute. Dessutom så fungerar de inte så bra med järntråd utan bäst med eltråd i nylon och det är inte heller så bra i ett bra permanent stängsel, utan passar bäst i ett tillfälligt stängsel.
-
Jag hoppar in i samma tråd för det är dags för mig också att stängsla. När ni pratar järntråd, är det sån här ni använder då eller finns det andra typer?
http://www.nordpost.se/Shop/infovisaframeset.asp?artnr=1019526&Ggart=5751
Hur kraftiga stolpar krävs? Tänker speciellt i hörnen. Just nu har vi impregnerade trästolp 6*180 cm, räcker det med såna? Antar att det bästa är att spänna med fjäder, hur tätt måste de sitta? För man kan inte spänna dem genom att snurra runt isolatorerna som man gör med eltråd?
-
Att sätta upp fårnät ordentligt är ett rent slavarbete. Och dyrt. Men när det är gjort har man ett bra stängsel, särskilt om man sätter en eltråd på utsidan (på distans) mot räv, varg och sånt. Jag har lagt ner sådana stängsel för längesen, för dyrt och jobbigt.. Har det runt vinterhagen dock, det kan jag rekommendera.
Vi har permanenta elstängsel med tre eller fler trådar. Fler trådar är mot hundar och rovdjur. För att hålla fåren inne räcker tre trådar. Impregnerade stolpar i hörn och brytpunkter och fjädrande glasfiberstolpar däremellan. Bra tråd, High Tensile el dyl och fjädrar som sträcker. En del jobb att sätta upp men sedan är det ganska underhållsfritt. Lite röjning under lägsta tråden kan behövas och på våren går jag runt och spänner fjädrarna. Fjädrande elstängsel är väldigt bra tycker jag, alltid sträckt och går inte sönder om en älg springer på det.
Det finns mycket myter runt fårs rymningsbenägenhet, jag tror inte att det är så väldans rasbetingat. Bra stängsel och mat innanför funkar på de flesta får. De ska aldrig lära sig att gå igenom, det är det viktigaste. Har haft gotlandsfår i fem sex år, de har så här långt aldrig forcerat ett stängsel.
-
Vi har permanenta elstängsel med tre eller fler trådar. ... Impregnerade stolpar i hörn och brytpunkter
Hur grova stolpar?
-
Hur grova stolpar?
Vi har 8 cm (diameter) stolpar längs med stängslet och så 10 cm i skarpa hörn men, inte överallt. Blev fler hörn än vi tänkt. I ena hagen vi arrenderar är det kanonbra stolpar som är 10 cm längs med och hörnstolp är nog säkert bortåt 14 cm. Nästan som telefonstolpar.
Tråden du visar i länken ovan det är den typen jag menar när jag säger järntråd.
-
Får man ner så grova stolp på vanligt sätt med spett och slägga eller krävs det tyngre artilleri?
-
Eller räcker det att ha trästolpar med fjädrande tråd för att det skall stå kvar efter älgframfart?
Jag har sett älgar springa in i mitt stängel, det lät som om staketet skulle flyga all världens väg. När jag kollade så var det helt i sin ordning. Nån gång har det varit så kraftig påspringning att mellanstolparna har ryckts upp och hela staketet snott sig + att några fjädrar dragits ut för sista gången. Men det räckte att vrida några varv tills trådarna var i ordning, trycka ner stolparna och byta fjäder.
-
Jag hoppar in i samma tråd för det är dags för mig också att stängsla. När ni pratar järntråd, är det sån här ni använder då eller finns det andra typer?
[url]http://www.nordpost.se/Shop/infovisaframeset.asp?artnr=1019526&Ggart=5751[/url]
Hur kraftiga stolpar krävs? Tänker speciellt i hörnen. Just nu har vi impregnerade trästolp 6*180 cm, räcker det med såna? Antar att det bästa är att spänna med fjäder, hur tätt måste de sitta? För man kan inte spänna dem genom att snurra runt isolatorerna som man gör med eltråd?
Jag har sådan här typ av "järntråd":
http://www.nordpost.se/Shop/infovisaframeset.asp?artnr=1156965&Ggart=9511
Den är bra eftersom den är försträckt, annars tror jag att man måste sträcka med traktor? Det var vad jag fick reda på när jag skulle köpa iallafall.
Rekomenderar dock att köpa de som ligger på spole om man inte har en upprullningsvinda som man kan fästa pånågot fordon, det var tillräckligt jobbigt att se till att tråden från spolen inte blev som en spiral när man lindade av den.
-
Våra värmländska skogsfår höll sig inne, trots renbetad vinterhage och grönt gräs utanför. Rovdjursstängsel med fem trådar. Tråd 1, 3 och 5 elektrifierade, 9000 volt ca. Tråd 2 och 4 jord. På så sätt får de stötar om de försöker hoppa igenom stängslet också. Som avgränsning inom stora sommarhagen har vi två trådar, på ungefär samma höjd som tråd 2 och 4 på det femtrådiga. Båda elektrifierade. Har funkat i en vecka nu, men då har det gott om grönt gräs på den sida de ska hålla sig inom.
Glömde skriva: Glasfiberstolp. Grova trästolpar på strategiska punkter. Ankarstolpar i sänkor. Håller för allt utom plogbilen som knäckte en 10 cm-stolpe med bladet i vintras. Vad f-n hade han där ute i terrängen att göra?
-
Vad f-n hade han där ute i terrängen att göra?
Jävlas? ???
Kör med traditionellt fårstängsel 90 cm. Har en extra eltråd ca 20 cm ovanför marken för annars brukar de sticka ut huvudet och sabba staketet. Vid svackor och små höjdryggar kan man behöva nått över staketet (träribba/taggtråd/snöre). Eltråden är billigast möjliga elband som sitter på skruvade isolatorer.
-
För mina får, såväl gute som köttraskorsningar, är vanligt fårnät värdelöst. Jag vill med de erfarenheter jag har avråda från det.
Om man bara ser till fåren räcker enligt min erfarenhet tre trådar. Speciellt mot skogen. Fåren är mindre benägna att ta sig in i skogen. Det finns inte så mycket att äta och är lite skrämmande.
Mot atraktiva saker, grannens trädgård etc, kan fyra vara på plats. allra bäst funkar elektriskt nät, men det är dyrt.
Jag använder ibland ståltråd, jag använder dock oftast plasttråd med inspunnen metall, det går utmärkt och är billigt. Den är också lättjobbad, lätt att spänna, bära etc
Finns rovdjur, varg, där du bor, bör stängslen vara mer påkostade, med fem ståltrådar, minst.
Jag vill också tillägga att för att ett elstängsel ska gå bra är en bra apparat, med mycket energi viktigt
-
Jag tycker också att vanligt fårnät är en onödig investering både i pengar och arbete. Mina får håller sig inne med bara två trådar, men för att kunna ha andra djur än får i samma hagar har jag en högre också. Jag använder alltid ståltråd, band och elrep fungerar inte så bra om det blir frost på dom. På mitt stora bete är det vanligt fårnät och det slutar alltid med att jag får sätta el innanför på sensommaren annars har jag lamm över hela grannens återväxt. Min upplevelse av får nät är att det bara fungerar när det inte finns något attraktivt utanför... Mvh Charlotte
-
Finns det nån chans att stänga in får med sån här tråd? Om man sätter dem tätt och har rejält aggregat?
http://www.nordpost.se/Shop/infovisaframeset.asp?artnr=1148785&Ggart=1148785
Det gäller då stora beteshagar med gott om mat, enbart sommartid.
-
Finns det nån chans att stänga in får med sån här tråd? Om man sätter dem tätt och har rejält aggregat?
[url]http://www.nordpost.se/Shop/infovisaframeset.asp?artnr=1148785&Ggart=1148785[/url]
Det gäller då stora beteshagar med gott om mat, enbart sommartid.
Det gör det säkert men, sådan tråd är sämre än en järntråd i det långa loppet. De smala inbyggda metalltrådarna går lätt av och dessutom så blir plasten i tråden sämre med tiden plus att de leder el sämre och oftast är dyrare. Järntråd är billigt, leder strömmen mycket bra och håller hur länge som helst. Den går också av vid kraftigt tryck. T ex om häst går igenom.
-
Ja, det är sådan tråd jag använder. Går utmärkt, Charlotte har rätt i att den kan slakna lite av frost och snö. Men det gör inte så mycket. Fåren är mindre benägna(oftast) att gå ut vintertid. Det finns liksom inget att äta utanför heller.
Tråden brukar spänna upp sig av sig själv när frosten, snön trillar av. Järntråd/ståltråd är bra. Här vill jag dock tillföra en aspekt. Hemma rivs inte så sällan staket av älg, vildsvin och hjortar etc. Har man då byggt stadigt, med ståltråd, spänns ståltråden ut, stolpar knäcks och rycks upp, trådar går av osv, total katastrof, timmar av arbete.
Har man en enklare plasttråd, som den du visade på bild, går tråden av men resten klara sig. Sedan är det bara att skarva ihop, eller byta tråd, tar några minuter.
-
En aspekt på elrep/band är väl också att strömmen får tunnare ledare att gå igenom, tjockare ledare ger starkare ström, eller har jag fattat fel? Jag upplever att frosten gör att strömmen inte leds så bra i repen vintertid, men så har jag vinter halva året också;)
Mvh Charlotte
-
Nej, det är givetvis riktigt. Kyla drar ner ledningsförmågan i all metall.
Det är väl de här plasttrådarnas problem. Jag brukar köpa de varianter finns med fler trådar invävda. sex, eller nio trådar. Det brukar funka bra. Har tråden dessutom gått av och blivit ihopknyten arton gånger så minskar ledningsförmågan. Men den järntråd jag har brukar också gå av. Blir den skarvad tillräckligt mycket miskar ledningsförgåan även där.
-
Jag tycker att det verkar så jobbigt att spänna upp ståltråd på bra sätt... Den andra sorten är jag van vid till hästarna och tycker att den är så smidig att hantera! Men jag har ju ingen vana av får!
Vinterhagen har jag tänkt ha en mindre hage med högt "rutnät" typ sånt här
http://www.nordpost.se/Shop/infovisaframeset.asp?artnr=1203281&Ggart=5714
Vi har så ruskigt mycket snö här så det är svårt att få bra elstängsel på vintern.
Så det är som sagt sommarbetena jag funderar på nu, där jag vill ha nån form av el...
Men de här elektriska elnäten som finns - det är ju samma typ av trådar i dem och de är det många som rekommenderar?
-
En aspekt på elrep/band är väl också att strömmen får tunnare ledare att gå igenom, tjockare ledare ger starkare ström, eller har jag fattat fel? Jag upplever att frosten gör att strömmen inte leds så bra i repen vintertid, men så har jag vinter halva året också;)
Mvh Charlotte
Ja det stämmer, både smalare trådar och kyla ger högre motstånd så att strömstyrkan sjunker...
-
Stängslet var ett modernt elstängsel med två blanka 1,75 mm galvaniserad ståltrådar, plast- och trästolpar. Trästolparna användes vid alla hörn och där stängslet ändrade riktning i sidled samt i svackor. Plaststolparna användes där tråden endast behövde lyftas från marken. Tråden försågs på var 150-200 m med stålfjädrar, LG-fjädrar som höll stängslet väl spänt och kunde ge efter om älg eller andra vilda djur försökte ta sig genom stängslet. De obetade kontrollrutorna skyddades med hjälp av ståltråd på samma sätt som "huvudstängslet". Spänningen leddes in till rutorna med hjälp av dubbelisolerad kabel som låg på marken eller med hjälp av luftledning från ytterstänslet. Stängelseltråden togs in under vintern.
Den elektriska spänningen till stängslet kom från ett batteridrivet elstängselaggregat.
http://chaos.bibul.slu.se/sll/slu/rapport_utf_vard/RHU216/RHU216.HTM (http://chaos.bibul.slu.se/sll/slu/rapport_utf_vard/RHU216/RHU216.HTM)
-
Plasttråd är kass i permanenta hagar men bra för tillfälliga fållor, tycker jag. Sitter de upp över vintern blir de sköra och har man inte gjort bra skarvar så bränner tråden lätt i knutar när det blir åsknedslag. Planerar man att flytta eller göra om jobbet om några år, eller att rulla in tråden på vintern, så kan välan plasttråd vara ett alternativ.
-
Tja, min plastråd, inköpt på Nima, sitter ute året runt. Den äldsta tråden är väl tio år. Det är klart, där älg, och hjort varit igenom några gånger börjar väl ledningsförmågan vara sådär. Men det skulle den vara med järn tråd som gått av på några ställen också
-
En fundering: Blir det mindre lockande att rymma/testa stängslet för fåren ifall hagen är stor och med omväxlande terräng, eller har det ingen betydelse.
Ett bra bete är det allra bästa stängslet! Då har djuren ingen anledning att dra iväg nån annanstans. (klart du måste ha ett stängsel runt hagen ändå)
-
har blandade typer av stängsel och min erfarenhet är denna: allt funkar om fåren har tillräckligt med bete, och tackorna inte hör lammen(och vise versa) då de skiljs. om dessa villkor inte är uppfyllda funkar ingenting. ett fullvuxet djur hoppar i trängt läge över nätstängsel och mot skogen har jag bara en eltråd vid ca 50 cm.
-
Ett bra bete är det allra bästa stängslet! Då har djuren ingen anledning att dra iväg nån annanstans. (klart du måste ha ett stängsel runt hagen ändå)
Det är en viktig aspekt. Det är nog det fast motsatsen som gör att min plasttråd går bra även vintertid. Då finns det liksom inte så stor orsak att gå ut.
Å andra sidan, helt i linje med det du säger, hjälper inte det mest perfekta elnät om betet är helt slut.
-
Det verkar som om jag kan släppa tanken på att släpa nätrullar i skogen då alltså.. Skönt.
Anledningen till att jag undrade om fårens rymningsbenägenhet i stora/små hagar är ifall jag skall satsa på 2-3 större hagar (ca 1-1,5 ha stora) eller ifall jag skall göra fler mindre hagar, men då kanske fåren börjar ta sig friheter. De gillar väl att vandra, och då kanske de är nöjdare och gladare i en större hage, även om det "bara" är vanligt naturbete och ingen vallåterväxt de går på. Jag har ju som sagt inget spännande på gården att rymma till (förutom blivande vallarna då) men själva beteskvaliten är väl ännu inte den bästa med massvis av gammal förna som gräset med nöd och näppe orkar ta sig igenom.
-
Jag har satt nätstängsel runt mina sex ha mark. Har värmlandsfår som är hoppglada, men med när på 140 cm kommer de inte ut. Jag har löst det på lite olika sätt. Dels köpt 140 cm högt nät. Det har tex Harald Nyborg. Men jag började en gång i tiden med 90 cm nät. När de hoppade över det byggde jag helt enkelt på med nät som andra kasserat men som fungerat bra att ha en bit upp ;) Nu är det flera år sedan något får tog sig ut här. Runt sommarbetet, som jag lånar av grannen är det dock eltråd och det går inte en månad utan att de tagit sig ut på något sätt. ???
Kajsa
-
Oj, jag orkar inte läsa alla svar du fått men. Så här tycker jag. Vi stänger med fårnät mot skogen. Det som är viktigt är att du stänger psykologiskt, alltså så att djuren ser "gränserna" i huvudet. då får du djur som stannar tror jag.
-
Jag har precis varit ute och jordat för mitt blivande fårstängsel (det blir el överallt förutom kring husen). Jag har köpt ett Rutland ESM 4400, laddenergi 16,9 J. (Utenergi vet jag ej, det skriver inte denna tillverkare ut vad jag har kunnat se...)
För att vara på den säkra sidan tänkte jag jorda med totalt 17 meter jordspett (Galvade järnrör, 120 cm höga). Bakom hönshuset har jag en liten "mosse", ca 10*10 meter, plaskblöt hela året förutom vid extrem torka. Jag placerade ut spetten med ca 3 meters mellanrum och började slå ner dem, men stötte på ganska mycket sten. Till slut lyckades jag få ner 3-4 stycken till ca 100 cm djup, men resten hamnade på ca 70-80 centimeters djup. Då grävde jag ner en liten galvad plåt (20*70 cm) ca 80 centimeter djupt på det blötaste och mjukaste stället, plus slog ner några extra spett ca 2 meter från de redan nedslagna spetten. Jag uppskattar nu att jag har ca 10-12 meter spett nere i jorden, plus den galvade plåten, placerade med minst 2 meters mellanrum från varandra. Tror ni att detta räcker, med tanke på att marken där de står är väldigt blöt? Eller kan ni redan nu säga att det inte är tillräckligt?
Jag har ingen möjlighet att mäta med voltmetern eftersom inget stängsel sitter uppe än, fåren kommer ej förrän i augusti.
Mvh JBF
-
Spänn tråden med LG-fjädern så håller det sig fint och spännt och du kan lätt koppla isär tråden vid ev underhåll :)
-
Ja, ett gäng rejäla HT-fjädrar är inhandlade, plus spännare så att man kan sträcka upp tråden ordentligt.