Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Eufemia skrivet 09 maj-09 kl 11:06
-
Jag har gjort ett vanligt bröd med 50 gram jäst. (hälften av vad som stod i receptet)
Hur länge kan jag låta det jäsa?? Det står 30 minuter i receptet. . .
-
Brukar det oftast inte vara 30 min i två omgångar när det gäller jäst-bröd? Först får det jäsa i bunken 30 min, sen bakas det ut, jäses i ytterliggare 30 min och sen in i ugnen?
-
Jo det står så men jag undrar vad som händer om manlåter det jäsa tex 2 timmar?? Blir det bättre eller sämre??
-
står det svalt kan det jäsa många timmar, t.ex. över natten, vilket är bättre eftersom det blir mer smak på brödet då! då kan man också minska jästmängden till hälften. men har man bråttom räcker det med 1-2 timmar. 30 minuter tycker jag är alldeles för kort tid. det skall öka till dubbel volym.
-
Finns det nåt sätt att se på degen när den är färdigjäst?
-
peta i med fingret, om den "svarar emot" är den färdig.
-
Finns det nåt sätt att se på degen när den är färdigjäst?
Senast när den börjar krypa över kanten på degbunken är det dags att börja baka ut...
-
Lite kort: Mycket jäst ger kortare jästid och lite jäst ger längre jästid, men också väldigt mycket godare bröd!
Om du utgår från ett grundrecept på 1000 g mjöl, 650–800 g kallt vatten och 15–25 g salt så kan du använda allt mellan 5 och 25 gram jäst.
Räkna med att degen fördubblar sin storlek på 1 timme med 25 g jäst, på 2-3 timmar med 12 g. På ett ungefär. Det bör inte vara för varmt där degen jäser, då går det för fort. Du kan också prova att ta ca 5 jäst och låta degen jäsa i kylskåpet över natten.
(Tack Bröd-Martin för såväl recept som räkneexempel!)
Det känns väldigt ovant att baka med kallt vatten, lite jäst och långa jästider, men det blir väldigt mycket enklare (man hinner ju hitta på saker medan degen jäser!) och väldigt mycket godare bröd!
-
Tack för alla bra svar!!
-
det är en vanesak. jag blir bara stressad av snabbak, medan långbak inte alls känns lika jobbiga.
-
Hej
En till bra tumregel.
En jäsdeg med cirkus 10 g jäst i kan stå i rumstemperatur cirka 3 timmar.
I svalen där det är 10-12 grader cirkus 12 timmar.
Riktigt kylskåpskallt 6-8 grader 24-48 timmar.
-
Mitt tips är att prova dig fram. Själv har jag experimenterat mig fram med att allt från surdeg som tar en vecka till att att snabb jäsa en kvart och sedan låta det jäsa i ugnen. Det som känns mest praktiskt tycker jag är att låta degen jäsa i kylen över natten så är det bara att grädda på morgonen.
-
Det är inte så noga egentligen.
Jag brukar slänga ihop en deg på kvällen, låta den jäsa över natten, på morgonen bakar jag ut, låter jäsa ungefär en timme (bröd) och sen in i ugnen en timme.
Gör jag bullar/frallor istället är dom i ugnen ca 10-15min.
Jag följde alltid recept-tiden innan, men den funkar nog bara om man bor i centraluppvärm lägenhet alá 23grader konstant...
-
Obs.. glömde lite.
Första jäsningen, i bunken, kan jäsa lääänge...
Men, har du väl bakat ut brödet/bullarna så ska dom jäsa max 1 timme (lite drygt).
Annars klarar inte glutenfibrerna att hålla ihop det hela och allt sjunker ihop. :)