Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: admin skrivet 09 nov-03 kl 23:07

Titel: Potkäs
Skrivet av: admin skrivet 09 nov-03 kl 23:07
Datum: 18 juni, 2003 ;

Potkäs (krukost) är ett gammalt sätt att ta vara på gamla ostkanter och få dem att smaka helt ljuvligt. Även hemgjorda ostar som misslyckats kan man riva ner i en potkäs (om de t.ex. bli smuliga eller torra. Ostar med smörsyra eller kolibakterier eller som smakar rent illa ska man naturligtvis inte använda).
Receptet är enkelt: Riv ner ostbitarna (gärna väl lagrade) i en stort kruka eller glasburk med lock, häll på sprit och rör om. Riv gärna ner mögelost i din potkäs, det lyfter den avsevärt. Spritmängden beror lite på smak, vill man inte ha alltför mycket sprit i är det säkrast att förvara potkäsen i kylskåp, övertäckt så att inga andra matvaror tar smak. En del blandar i smör för att få den bredbar och mjukare i smaken.
Potkäsen mognar och blir bara godare. Allt du nu behöver göra är att äta och njuta, fylla på med ost och sprit. Ät aldrig upp det sista, utan spara och vårda din potkäskultur ömt. Det finns pubar i England och Tjeckoslovakien som skryter med 400 år gamla potkäskulturer...

 
Petter  
petter@alternativ.nu

(Inlägg flyttat från gamla "kokboken" av admin)
Titel: Re:Potkäs
Skrivet av: admin skrivet 09 nov-03 kl 23:08
Hur gör jag för att inte få potkäsen så grynig och ohanterlig??

Hilda

(Inlägg flyttat från gamla "kokboken" av admin)
Titel: Re:Potkäs
Skrivet av: admin skrivet 09 nov-03 kl 23:09
Antingen kan du riva ostbitarna finare eller blanda i smör så du får en mer bredbar konsistens. Eller varför inte köra allt i mixern?

Petter  
petter@alternativ.nu

(Inlägg flyttat från gamla "kokboken" av admin)
Titel: Re:Potkäs
Skrivet av: lottis skrivet 19 dec-03 kl 10:48
wow, låter vrålgott.

Hur länge skall den stå innan man kan börja äta??? Eller är till att börja mumsa direkt?

Kan man ha konjak???
Titel: Re:Potkäs
Skrivet av: Camilla skrivet 24 feb-04 kl 23:26
Finns någon kokbok som just tar upp anrika, traditionella och gamla recept?

Min favorit är Gammaldags mat av "Rut på Skäret" (Rut Lundgren Frisk). Den är uppdelad på två böcker, en Vår/sommar, en Höst/vinter. Där finns alla dom där gamla rätterna som smakar hemma... kalops och kåldolmar, riktig ärtsoppa, hönsasoppa och stenbitssoppa, änglamat, rökt horngädda, grönkålsoppa, äggakaga, söndagsstek....  :P Dessutom lite historia och funderingar kring recepten och råvarorna.  Men jag vet inte om böckerna går att få tag på längre, de kom ut -82.

Fast jag såg en annan bok på bokrean, Mormors Mat : Svensk husmanskost i tre generationer. Det kanske kan vara något? Har ingen aning om den är bra, men 79:- kanske den kan vara värd?

Camilla
Titel: Re:Potkäs
Skrivet av: lottis skrivet 19 mar-04 kl 11:04
Hur vart det nmed Potkäsen då???

Lottis