Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Valma skrivet 11 dec-05 kl 18:40

Titel: Någon som gjort halloumi?
Skrivet av: Valma skrivet 11 dec-05 kl 18:40
Undrar om det finns någon som gjort egen halloumi? Vore kul att höra hur den blev.

/Valma
Titel: Re:Någon som gjort halloumi?
Skrivet av: jim.be@telia.com skrivet 22 dec-05 kl 13:30
Jag har provat att göra halloumi på vanlig Ko-råmjölk

Jag köpte löpe på apoteket och följde receptet
kramade ur all vätska ur massan,om det blir kvar vassle i
massan så flyter osten ut när man steker den,gör en svag saltlake och lägg ner osten i laken.
Osten blev rätt så god men innehöll för mycket vassle.
Nästa gång så ska jag prova att använda någon form av något slag för att osten ska få rinna av,av sig själv.
Titel: Re:Någon som gjort halloumi?
Skrivet av: Gruff skrivet 22 dec-05 kl 14:59
Lägger man nypressad färsk ost som den är i saltlake får man feta. Haloumi är knådad, därav den trådiga koncistensen. Tror man "tvättar" den i ett ljummet bad genom att dra ut och vika ihop, dra ut och vika ihop tills all vassle är uttvättad som med mozzarella. Titta på en haloumi i genomskärning så ser ni lagren och att den är vikt i tre delar.
Titel: Re:Någon som gjort halloumi?
Skrivet av: Valma skrivet 22 dec-05 kl 17:55
Hmm, då är det inte en hel vetenskap bakom tillverkningen, alltså? Borde ju "bara" vara och göra som jim.be@telia.com gjorde och sedan knåda och tvätta den på det sätt Gruff beskrev.
Men, sen?
Lägga in den i saltlake? Och hur gör man saltlake...? :-[

/Valma
Titel: Re:Någon som gjort halloumi?
Skrivet av: torparn skrivet 22 dec-05 kl 20:20
Per definition ska förstås Feta göras på fårmjölk och mozzarella på buffelmjölk.

Säljglada danska mejerister har ju i några år försökt få oss att
tro annirlunda. :P

God Jul på er Alla
Titel: Re:Någon som gjort halloumi?
Skrivet av: Gruff skrivet 22 dec-05 kl 21:29
Valma, lake till feta gör man genom att röra ut så mkt. salt i vatten att vattnet blir mättat. D.v.s. då vattnet kan lösa mer salt.
Titel: Re:Någon som gjort halloumi?
Skrivet av: Valma skrivet 22 dec-05 kl 21:43
Å sen låter man bara osten vara, eller kan jag äta den ögonaböj?

/Valma :-[
Titel: Re:Någon som gjort halloumi?
Skrivet av: Gruff skrivet 23 dec-05 kl 00:51
Nu är jag ingen ystare, ännu. Men har jag förstått det rätt ska den ligga i laken 4 dagar och sen så förvarar man fetan i laken tills man ska äta den. I grekland har jag köpt sån som legat i veckor, ja kanske längre så. Är den för salt lakar man ur den över natten i friskt vatten.
Titel: Re:Någon som gjort halloumi?
Skrivet av: Valma skrivet 23 dec-05 kl 11:07
Ja, det är ju bara till att försöka när julstöket är över. Tack för alla råd!

/Valma
Titel: Re:Någon som gjort halloumi?
Skrivet av: LillaLiza skrivet 12 jan-06 kl 17:59
Oj vad spännande!! Har ni, som kan göra halloumi, lust att dela med er av receptet? Vore himla kul att testa. Jag är även intresserad av recept och beskrivning av Fetaosttillverkning.

Tack på förhand!!
Titel: Re:Någon som gjort halloumi?
Skrivet av: johanna skrivet 08 apr-06 kl 14:43
Jag har gjort halloumi några gånger och då på komjölk.

Recept

10 l opastöriserad mjölk värms till 32-34 grader häll i löpet och rör direkt efter i ca 3 min, sätt på lock och låt stå i 40-60 min
Skär sedan ostmassan i ca 2 cm kuber, låt stå 5 min med lock på.
Rör sedan med en stor platt sked försiktigt från sidorna och in och värm upp massan till 40 grader på 20 min. Rör med jämna mellan rum (ända ner i botten ). Blir det 40 grader för fort så ställ åt sidan tills 20 min har passerat. Det är bra om varslet är klart istället för mjölkaktigt. Om ostmassan är för blaskig betyder det att det är för mycket varsle i ostmassan, rör då oftare för att få bort vätskan, ca vad 5 min.
När 20 min passerat ta av och låt massan sjunka till botten, detta går snabbt, häll sedan av varslet, rör igen och låt massan sjunka till botten gör så här några gånger för att få bort så mycket varsle som möjligt.
Lägg ostmassan i en ostform, gör detta snabbt då massan är lättast att forma när den är varm, pressa ner ostmassan i formen. Ställ formen på ringar på en plåt så att varslet kan rinna ut, pressa med en hink med vatten ovan ifrån för att få ut så mycket varsle som möjligt. Låt stå i press ca 1 timme.

Under tiden värm varslet upp till 90 grader och häll i 1/3 vinäger utblandat i lite vatten häll detta i varslet när det har kommit upp i 90 grader och rör runt sätt på locket och efter bara nån minut när du lyfter på locket har du ricotta (En typ av cottagecheese) flytande på ytan ta upp detta med en sked med hål i så att du bara får upp Ricottan och lägg i en sil så den får rinna av. Smaksätt efter eget tycke.

När osten har pressats klart tar du ur den från formen och delar i fyra delar och lägger ner i det redan uppvärmda varslet., få inte koka utan bara sjuda. När osten kommer upp till ytan är den klar och detta brukar ta 20 min. Lägg den då i saltlake.

Lycka till!

Mvh Johanna
Titel: Re:Någon som gjort halloumi?
Skrivet av: Nystugus skrivet 07 maj-06 kl 12:10
Hej!

Haloumi har jag inte testat att göra, men har ett recept. Det liknar nog ovanståendes på de flesta punkter.

Feta har jag gjort två gånger. Den första gången blev den bra! Den andra gången blev den för lös och sladdrig!

FETA

Ko/får/get mjölk
1% syrakultur av fil och 1% syrakultur av youhurt.
Låt förmogna med syrakulturen ca 30 min.
Håll temp 30-32'C
Häll i löpe-löptid ca 30-40 minuter.

Bryt osten i kuber ca 1,5 cm

Rör några minuter när du bryter, låt ostmassan vila i 20-25 min.
Rör igen, försiktigt, några minuter, låt ostmassan vila igen, ca 20-25 min.
Rör en 3:e gång, försiktigt, när du ska ösa upp ostmassan i formar.
Gärna små formar med höga kanter (ca 10 cm i alla fall) Ös upp ostmassan med mycket vassla i formarna, så osten blir tät när den rinner av.

Vänd ostarna några gånger under dagen.

De ska sen stå och rinna av tills dagen efter.

Sen ska ostarna ligga i saltlake. Tryck ner dem, under ytan, med något, inget lock.
Efter 5 dagar kan de ätas. Men man kan fortsätta lagra dem i saltlaken (5-12'C) tills den går åt, vet inte riktigt hur länge.

Saltlaken kan man göra av vasslen (den håller ju samma surhetsgrad som osten). Till 4 liter vassle går det åt ca 2,5-3 dl salt.
Men den ska vara mättad. Det kan man känna med handen, vätskan kan inte "ta mera" salt.

Lycka till!

Jag tror min senaste Feta blev för lös p.g.a att jag inte vände tillräckligt den första dagen. Hade inte rätt ostformar.

/Kent
Titel: SV: Någon som gjort halloumi?
Skrivet av: Ajon skrivet 17 maj-12 kl 17:34
Jag pastöriserar mjölken i 63 grader i 30 min. Sedan kyler jag ner den till ca 38 grader och har i löpe. Löp i 40 min. Bryt och låt stå 30 min. Värm sedan upp långsamt medan du rör. Det är färdigt när man knappt kan ha handen i och ostkornen är lite elastiska. Slå upp i en form. Vänd efter 30 min och sätt på en tyngd så att all vassla rinner ut. Sen brukar jag låta den stå till nästa dag. Doppa sedan ner formen i 80 gradigt vatten i 30 min. Ta upp och låt svalna. Skär halloumin i skivor. Varva med hackad mynta och salt och låt stå i kylskåp tills den ska ätas. Lycka till!