Alternativ.nu
Djur => Grisar => Ämnet startat av: Neiklot skrivet 08 dec-05 kl 22:02
-
Går och funderar lite bara..
Vilka grisar är bra köttraser?
-
Dom vanligaste grisarna som yorkshire och lantras är bra grisar för köttproduktion, växer snabbt och får ett magert kött. På den gård där jag jobbar ibland används dessa som modersvin och korsas med duroc, linderödsvin och hampshire.
-
Beror lite på hur de ska födas upp, de flesta grisar växer så det knakar om man proppar dem fulla med kraftig mat.
Extensivare hållning, kan vara en korsning med linderrödsvin eller rena linderrödssvin. Linderrödssvin som går ute får ibland randiga smågrisar när en vildgalt varit framme, den korsningen växer inte så fort, men vilket fläsk!
-
Jag kan bara säga att linderödssvinen i sig ger ett alldeles utmärkt kött. Förstår inte detta med att när dom blir blandade med vildsvin påstår folk att det blir ett bättre kött. Har den/dom personen/personerna verkligen provat ett rent linderödskött och ett korsningskött? Ett linderödskött är mörkare än en vanlig gris och den växer inte så fort heller. Mina vänner som äter hemma hos mig blir alldeles förtjusta i grisköttets mörighet och smakrikedom. Lägger man ner en kotlett i stekpannan så förblir den o prinsip lika stor när den är färdig.
Camilla Elofsson
-
Lugn! Visst är Lindrrödsgrisar bra, de måste inte korsas med vildsvin, men nu frågar inte vildgalten, och ägaren till smågrisarna ger bort dem, det är inget missfoster till gris, utan duger alldeles utmärkt som sovel.
-
Vad finns det för andra raser. Alltså raser med som har god tillväxt, foderutnyttjande, frisk, hyfsade moderegenskaper, sätter kött framför ister. Egentligen tror jag vilken grisras/eller korsning som helst skulle duga. Vad vet ni för några? Linderödegris vet jag ju såklart, men vilka andra. Huruvida det är en modern ras eller lantras är ovidkommande.
Sedan så kanske är allt för stor kull en bra egenskap.
-
Kullstorleken ska inte överstiga grismammans spenantal, allt utöver är till problem.