Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Linnea-maria skrivet 08 dec-05 kl 16:51
-
Hej
Jag har en burk med gråärter i skafferiet som jag vill laga till. Är det någon som har något recept eller förslag på vad jag ska göra av dem??
-
Hej! Vad roligt med gråärtor! Vilken sort har du?
Här i och omkring Rättvik bakar de ju bröd på gråärtor, "Ärtbulla" särskilt till jul också tror jag. Vill du ha recept så kan jag ordna!
Tror också att de bakar chapatibröd i Indien som innehåller ärtmjöl, det är gott!
-
Hejsan!
Jag har gråärtor från rättvik!! (Bor i Falun). Jag var på plantbytardag och bytte till mig några lokala frösorter, jättekul!!
Jag hittade ett recept på ärtbulla i helgen, men lägg gärna in ditt recept, det kan vara någon annan variant och fler kanske vill ta del av recepten. Man kan ju använda vanliga gula ärtor också.
Problemet är att jag inte har något att mala med. Duger en kaffekvarn??
-
Tack för tipsen :D
Man blir lite feg när man inte har smakat det förut. det är första sommaren jag odlar gråärter. Nu har jag bara en lite fjuttportion men nästa år....
-
ChristinaR - ditt recept på gråärtshommos plz.
-
ChristinaR - ditt recept på gråärtshommos plz.
Jag improviserar, så det finns inget exakt recept. Men ungefär såhär:
Kokta gråärter mixas med tahini. Det blir ganska tjockt och man får sätta till lite vatten eller oliv/rapsolja. Salt, pressad citron och vitlök efter smak. Och kanske lite spiskummin. Lite chili, om man vill.
Proportioner: beror ju på hur mycket sesamsmak man vill ha. Kanske 1 msk tahini per deciliter kokta gråärter. Men man får smaka sig fram.
-
Ett recept till, när vi ändå håller på:
Kryddiga gråärter
ca 2 dl kokta gråärter (eller bondbönor)
2–3 vitlöksklyftor
färsk ingefära (ung. lika mkt som vitlök)
färsk chili efter smak (jag tog en liten medelstark)
1 citron
rapsolja
salt
Riv ingefära, finhacka vitlök och chili och blanda till en pasta. Fräs på medelvärme i lite rapsolja några minuter. Lägg i gråärterna och låt dem bli genomvarma. Pressa citronen över det hela och smaka av med lite salt.
Servera med naan-bröd eller liknande!
-
Jag improviserar, så det finns inget exakt recept. Men ungefär såhär:
Kokta gråärter mixas med tahini. Det blir ganska tjockt och man får sätta till lite vatten eller oliv/rapsolja. Salt, pressad citron och vitlök efter smak. Och kanske lite spiskummin. Lite chili, om man vill.
Proportioner: beror ju på hur mycket sesamsmak man vill ha. Kanske 1 msk tahini per deciliter kokta gråärter. Men man får smaka sig fram.
Var köper man Tahini? Större varuhus?
-
Var köper man Tahini? Större varuhus?
De flesta lite bättre mataffärer, men kanske inte ditt lokala ICA. Invandrarbutiker med mellanösternsortiment är ett säkert kort. Finns i Borås.
ICA Maxi i Alingsås bör också ha. Eller Planeten, kanske?