Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: Orcus skrivet 01 maj-09 kl 09:20
-
Jag sitter och går igenom våra utgifter som vi har och en utgift är för soptunnan som töms var 14e dag. Det är ingen jättehög kostnad(ca120kr/mån), men många bäckar små...
Vi källsorterar idag, så all plast, metall, glas och tidningspapper/kartong lastar vi in i bilen och åker iväg med när det blivit fullt i backarna.
Vi har ingen kompost idag men det ska vi fixa så fort vi hinner med och har fått fram en vettig plats till det. En kompost för trädgårds"avfallet" och en för matrester.
Det vi då slänger är blöjor och kattsand som jag kommer på just nu, någon som vet vad man göra med det? får man slänga blöjor och/eller kattsand vid återvinningsstationer?
Någon som har några fler tips & idéer om hur man kan klara sig utan soptunna?
-
Blöjor kan komposteras. Kattsand beroende på vad det är kan "komposteras" separat och gruset kan efter något år grävas ner utan problem. Det finns nedbrytbart "kattsand" oxå.
För att slippa soptömning, måste man bevisa att man kan ta hand om allt avfall, på ett bra sätt.
-
Det vi då slänger är blöjor och kattsand som jag kommer på just nu, någon som vet vad man göra med det? får man slänga blöjor och/eller kattsand vid återvinningsstationer?
Vid de gammla sopstationerna bör det vara helt ok att lämmna blöjor i bränbart och kattsand i deponi eller bränbart. Beroende på om det är papper eller lera (sand).
MVH:Linus
-
Har ni inte möjlighet att sänka sopkostnaden genom att sopbilen bara tömmer tunnan en gång i månaden? Här har jag för mig att man kan välja antingen var 14:e dag, en gång i månaden eller två gånger per år. Jag kommer att välja en gång i månaden när jag väl har nått så långt att jag kan flytta. Där jag bor nu ingår allt i hyran. ;)
/Sara
-
Tygblöjor.
Och beroende på vilket slags kattsand du har går den väl att kompostera.. (om du har tillräckligt med övrigt material, så att sanden inte tar över hela komposten...)?
Lev mjukt
/Lotta
-
Du måste kolla om du kan minska ner på sophämtningen. Visst kan man själv minska på sopmängden, men vad hjälper det (ekonomiskt sett) om sopbilen kommer ändå? I sommarstugan har vi två hämtningar under säsongen. Det blir inte så mycket skräp, för vi komposterar en del, källsorterar och kan åka till sopcentralen när vi röjer på vinden t ex. Men i året-runt-boendet tenderar skräpmängden att bli lite mer faktiskt. Inte såå mycket som hos grannarna, men mer än under semestern.
-
Tygblöjor är vi rädda att det kommer ta för mycket av våran redan knappa tid.
Så det går att kompostera blöjor, fast då måste man väl ha rätt stor kompost för att de 5-8 blöjorna det byts per dag inte ska ta upp all plats? för det tar väl ett tag innan de bryts ner?
Vet faktiskt inte om det går att ändra tömningstiden, bilen åker förbi här var 14e dag och tömmer allas tunnor samtidigt.
-
Självklart går det att klara sig utan soptunna, men kolla med kommunen vad som gäller.
Det är inte tillåtet att vara utan sophämtning i alla kommuner. Det är olika regler beroende på var man bor så det är bäst att du kollar upp. Brukar finnas information på kommunens hemsida.
-
Vi kan säga ifrån soptunnan och slipper då kostnaden för hämtning helt, vi betalar bara för storlek på tunnan och har vi ingen så betalar vi inget, några grannar här delar på en soptunna för att få det billigare så då är det en av dem som står som ägare och sen betalar den andra hälften till den som står som ägare.
-
I Sundsvall betalar man numera dels en fast avgift för sophämtningen, dels en avgift för varje gång soporna verkligen hämtas (alltså då man har ställt fram soptunnan vid vägen), och dels en avgift per kg sopor.
Jag har inte behövt ställa fram soptunnan sen i november, det blir inte mycket kvar att slänga i den nu sedan även mjukplast ska källsorteras och sedan jag konsekvent har börjat elda allt pappersskräp själv. Matrester och sånt går till komposten.
-
Visst kan man klara sig utan själva soptunnan, rent fysiskt.
Det mesta kan ju lämnas till förpackningsbranschens material-återvinningsstationer, eller till kommunens återvinningscentraler för det övriga. Men hoppsan, vem bekostar kommunens återvinningscentraler... i de kommuner jag känner till går det på renhållningsavgiften. Du betalar alltså inte 'bara' för soptunnan.
Alla fastighetsägare måste ju naturligtvis visa att avfallshanteringen fungerar. Vi vill ju inte tillbaka till läget med knökfulla soptunnor längs landsvägarna, där stockholmarna åker tillbaka från sina fritidshus. (Mystiska bilar vid privata soptunnor på söndagarna...)
En fastighet en dokumenterad avfallslösning.
Edit: stvaning
-
Det där med avgift för faktiska antalet tömningar och antal kg sopor kommer garanterat att locka en del gnidpellar till att dumpa sin skit i naturen istället.
-
Tygblöjor är vi rädda att det kommer ta för mycket av våran redan knappa tid.
Jag tycker inte att tygblöjorna tog någon tid precis. Skölja av och vid tillfälle slänga in i maskinen. Däremot ökade vattenförbrukningen. Men vi kanske fuskade lite, för vi hade inlägg av cellstoff som nog är komposterbart. Åtminstone kunde man undvika plasten. Fast främsta orsaken till att barnen hade tygblöjor var för att de skulle bli av med/slippa exem.
-
Det där med avgift för faktiska antalet tömningar och antal kg sopor kommer garanterat att locka en del gnidpellar till att dumpa sin skit i naturen istället.
Man ska nog vara mer än lovligt dumsnål om man ska göra sig besvär med att köra bort soporna och dumpa dem själv istället för att betala 6,01 kr per tömning + 1,81 kr per kg sopor.
-
Jag får betala 1500:-/kvartal och de tömmer en avfallspåse i botten på tunnan sex gånger på denna tid. Jag skulle kunna klara mig utan soptömning, men det är obligatoriskt i min kommun.
-
På återvinnings (källsorterings)stationer får man inte slänga blöjor och kattsand. Kan inte tänka mig att det är tillåtet på kommunens återvinningscentraler heller, då det räknas som hushållssopor. Det finns ju som sagt komposterbart kattströ tillverkat av pappper eller trä, det finns även nedbrytningsbara engångsblöjor att köpa.
-
Dumsnåla människor finns det nog i o f sig. Vår granne på landet har bara tömning varannan månad hela året om, men hela hans gård ser ut som en soptipp. (Det var därför vi fick torpet så billigt, var det någon som antydde - fast vi ser inte hans gård från vår trädgård.) För att inte tala om hans skogspartier. Men där är det mest gammalt skrot, plogar och bilar från 60-talet och sånt.
-
Fattar inte varför det blivit så vanligt att dumpa grovsopor längs vägarna.
Det börjar likna läget innan Håll Sverige Rent och kommunala sophämtningen satte igång.
Det slängs tv-apparater, möbler och annat skit i dikena.
Har dom inte grovsophämtning överallt?
I min kommun är det sån 2 gånger per år.
-
Här har de dragit in grovsopehämtningen sedan något år, förut var det schemalagd hämtning fyra gånger per år då det bara var att ställa ut en sophög vid vägkanten och anmäla till sopbolaget veckan före hämtning.
Numera hänvisar de till återvinningscentraler som det i och för sig har blivit något mer gott om än tidigare, men det är ändå långt dit för många invånare. Det är också svårigheter med oregelbundna öppettider och att en del av stationerna inte tar emot allt slags avfall.
-
Fattar inte varför det blivit så vanligt att dumpa grovsopor längs vägarna.
Lämna gamla däck på fälg på återvinningscentralen - 100 spänn styck
Lämna gamla däck på fälg i diket - gratis
-
Lämna gamla däck på fälg på återvinningscentralen - 100 spänn styck
Lämna gamla däck på fälg i diket - gratis
men ulle då ;D ;D kräng av däcket ,lägg fälgen i metallåtervinningen,odla potatis i däcket,klart ;D
-
Jag skulle kunna klara mig utan soptömning, men det är obligatoriskt i min kommun.
Här också. Det anses att ingen kan klara sig utan och det går inte att få dispans. Har gått igenom med dem vad jag gör av alla olika saker, men de har ett problem: dammsugarpåsarna. Jag får inte hantera dem själv och kasta dem på "tippen" när jag lämnar in annat, för de är farligt (eller var det miljöfarligt? minns inte) avfall. Jag föreslog då påsfri dammsugare? eller sopa golvet istället, men vi måste ändå ha soptunna... Den töms var fjärde vecka och innehåller ibland ngt litet på bottnen...
-
Dammsugarepåsar kan komposteras! Mina maskar klararade det, nu har jag påslös dammsugare.
-
Här också. Det anses att ingen kan klara sig utan och det går inte att få dispans.
är obligatoriskt i min kommun också, har en granne som kollade på det... men det gick att få "dispans" :) han behövde inte ha någon tunna om han inte ville, men han var ändå tvungen att betala avgiften
-
Kanske dags för något sorts Sopuppror;) Min far 'bråkade' med kommunen för att slippa slamtömning på sin andra fastighet där varken vatten eller avlopp används. För att slippa slamtömning måste han ansöka om det varje år och avgiften för att slippa var ungefär den samma som att få det tömt... Mvh Charlotte
-
Folk i gemen är inte mogna att sköta sophanteringen själva, det är den bistra sanningen.
-
Folk i gemen är inte mogna att sköta sophanteringen själva, det är den bistra sanningen.
Amen to that!
Att helt slippa sophämtningen är helt eller snudd på omöjligt. Dock brukar det gå bra att få en mindre tunna eller färre tömningar per år, så att det blir billigare. Fast det är förstås inget som är så billigt som att häva skiten i skogen, som Ulric påpekar.
Folk har en märklig syn på sophämtning och återvinning. Man har råd att betala 10 000:- för en ny soffa, men det går absolut inte att ge 100:- för att slänga sin gamla på återvinningscentralen...
-
Dammsugarepåsar kan komposteras! Mina maskar klararade det, nu har jag påslös dammsugare.
Kan kan den säkert, men man får inte... Man får som sagt inte ens stoppa den i bagageluckan och köra den till tippen när man ändå ska dit med annat för den är sååå farlig... ::)
-
Annars går det väl att formellt sett lösa problemet genom att tömma dammsugarpåsen och bara slänga innehållet. Den tomma papperspåsen har ju en tid används som förpackning för soporna, så den bör man med gott samvete kunna leverera till förpackningsåtervinningen.
-
Kan inte förstå vad som ska läggas i tunnan av husholssoporna, det blir ju helt enkelt inget över när det är sorterat ens lite grovt som hör hemma bland det brännbara!
-
Kan kan den säkert, men man får inte... Man får som sagt inte ens stoppa den i bagageluckan och köra den till tippen när man ändå ska dit med annat för den är sååå farlig... ::)
De flesta har dammsugarpåsar, och den hamnar vanligen i soptunnan, där får inget farligt avfall slängas, så dammsugarpåsen kan rimligen inte räknas som farligt avfall. Vad som finns i påsen är ju det du normalt har i huset och tom andas in en del av.
-
Hos oss måste man få dispens bara för att få tömning mer sällan än varannan vecka, och den summa man tjänar är försumbar, till och med i en tajt budget. Alltså tömmer "gubbarna" vår nästan tomma tunna samtidigt med de andra hushållens. Sedan man började kunna lämna mjukplast till återvinning har tunnan nästan spelat ut sin roll! Fast det är klart: dammsugarpåsarna hamnar ju där...
-
De flesta har dammsugarpåsar, och den hamnar vanligen i soptunnan, där får inget farligt avfall slängas, så dammsugarpåsen kan rimligen inte räknas som farligt avfall. Vad som finns i påsen är ju det du normalt har i huset och tom andas in en del av.
Man tycker ju det... Men som sagt, åtminstone i vår kommun får jag inte ta min dammsugarpåse i min bil och lämna in samtidigt som jag sorterar annat...
-
Blöjor kan komposteras.
Det där vill jag gärna ha en mer utförlig förklaring till. En stor del av grejen med tygblöjor är ju mijlöaspekten, och just då att "plastblöjor" inte är nedbrytbara på flera hundra år. Eller glömde du bara skriva att det finns blöjsorter som kan komposteras.
Angående kattsand så kan jag rekommendera träpellets, den är komposterbar, billig och luktar nysågat trä när den är fuktig (så vida den inte är för gammal, kan också tänka mig att hankatter kanske har för stark lukt för att det ska döljas).
-
Husse var alltid snål, typ ekonomsik snål :)
Han kollade priset på att få sopor hämtade här och dom som bor inne i stan har billig sophämtning, sponsrad av kommunen, medans vi som bor utanför stan,,fast det är en väg med fastigheter hela vägen från stan och ut så är det jättedyrt, typ en veckas lön per år.
Det finns ingen lag här på att man måste ha sophämtning.
Alla matrester går till hönsen, kommer inget nästan inget i komposten,ok lökskal och bananskal o apelsinskal äter dom inte.
Allt i papper sparas tills det är kall säsong och används att tända brasan med.
Konserver o glas stoppar jag i en stor säck och tar med till sopstationen ca en gång varannan månad, kostnad 5 dollar varannan månad jämfört med 600 dollar i året.
När jag bodde i sverige så gjorde jag en STOR sopsäck sopor varje vecka.
Höns o kompost är bra!
-
Lämna damsugaren till återvinningens hörna "vitvaror" så är problemet med påsarna över i alla fall.
Våttorka först, när detta torkat sopa, går utmärkt på mottligt förorenade ytor som städas tillräckligt regelbundet. Där det är värre, skippa torkandet och sopa! blir det lite kvar på ytor som i alla fall agror igen så är väl det inte hela världen. Har på flera år inte undersökt om min damsugare fungerar, vill minnas att den förde ett himla liv.
Mvh
-
Jupp man kan klara sig utan soptunna, vi äger ingen 8) Allt källsorteras, ges åt djuren eller läggs i komposten. Det lilla lilla som blir över lägger vi i svärföräldrarnas soptunna som trots sophämtning en gång i månaden bara har en liten soppåse längst ner i botten i sin tunna. Vi får kanske ihop detsamma, och då har vi fyra barn..
Man kan välja vad man köper och bojkotta sånt som inte går att återvinna!
-
Vi har på åtta personer våldsamma svårigheter att uppfylla soptunnekvoten på de två veckor som går mellan tömningarna. När hönsen och komposten fått sitt och förpackningarna är bortsorterade blir det inte mycket kvar. Ofta ligger det en eller två påsar i tunnan när det är tömningsdags.
Att folk inte klarar att sköta sophanteringen helt själva håller jag med om. När vi flyttade hit hade inga sopor hämtats på åratal, istället låg de i drivor lite överallt runt huset, under buskar och i uthus. Glödlampor, mjölkkartonger, sillburkar och annat smått och gott.
-
Att folk inte klarar att sköta sophanteringen helt själva håller jag med om. När vi flyttade hit hade inga sopor hämtats på åratal, istället låg de i drivor lite överallt runt huset, under buskar och i uthus. Glödlampor, mjölkkartonger, sillburkar och annat smått och gott.
Nu är det ett tag sen kommunal sophämtning blev allmänt förekommande, så den yngre befolkningen vet inte hur det såg ut innan.
Det fanns såna tippar som Ulric beskriver överallt, varje gård hade ett eget dumpningsställe bakom uthusen, samfällda och tömda grusgropar användes av vem som helst som soptippar, likaså fanns mer eller mindre spontana tippar i utkanten av de flesta samhällen.
Tror det var nångång i slutet på 1960-talet som sophanteringen började stramas upp lite.
-
Nu är det ett tag sen kommunal sophämtning blev allmänt förekommande, så den yngre befolkningen vet inte hur det såg ut innan.
Det fanns såna tippar som Ulric beskriver överallt, varje gård hade ett eget dumpningsställe bakom uthusen, samfällda och tömda grusgropar användes av vem som helst som soptippar, likaså fanns mer eller mindre spontana tippar i utkanten av de flesta samhällen.
Tror det var nångång i slutet på 1960-talet som sophanteringen började stramas upp lite.
Uppstramningen i början på sextiotalet, har med en ny livsstil att göra. Då började plast bli allmänt, levnadstandarden blev högre, och konsumtionen skapade mer avfall, vedspisen blev sällsyntare oljan blev vanlig. Före denna tid, fanns det knappast avfall, allt köptes i lös vikt i papperspåse, som man tom sparade för att användas tills den kunde eldas upp.
Lumphandlare och skrothandlare for omkring på moped eller med häst.
Sopberget fanns inte, den kom med den nya tiden, och samhället reagerade med att centralisera soptipparna. Det är skräpigare idag än förr, trots de åtgärder som vidtagits.
Vi åtegår delvis till att återvinna nu, men vi skapar mycket mer sopor än förr.
-
Det fanns såna tippar som Ulric beskriver överallt, varje gård hade ett eget dumpningsställe bakom uthusen
Som barn tyckte jag det var väldigt spännande att följa med farmor när hon skulle göra av med soppåsen. "Soptunnan" var nämligen en nedgrävd bilkaross i vilket farmor petade in påsen genom ena rutan med en pinne.
-
jag har också bara nån påse i tunnan vid tömmning men det verkar vara tvång att ha tömmning i vissa komuner?
-
jag har också bara nån påse i tunnan vid tömmning men det verkar vara tvång att ha tömmning i vissa komuner?
Man kan ofta slippa tömningen men man får ju ändå betala. Betalningen ska ju även täcka kostnaderna för återvinningsstationer och dylik service.
-
Vi har på åtta personer våldsamma svårigheter att uppfylla soptunnekvoten på de två veckor som går mellan tömningarna. När hönsen och komposten fått sitt och förpackningarna är bortsorterade blir det inte mycket kvar. Ofta ligger det en eller två påsar i tunnan när det är tömningsdags.
Desvärre bränns pappersförpackningar, mjuk- och hårdplast.
I stället för att transportera dem till "återvinning" kan du väl fylla tunnan med dem?
Bränt som bränt.
-
Desvärre bränns pappersförpackningar, mjuk- och hårdplast....
Källa på det?
OBS: jag kräver något bättre än "jag har hört att..."
Det jag ser med egna ögon talar om motsatsen, men jag kanske ser fel!
-
Källa på det?
OBS: jag kräver något bättre än "jag har hört att..."
Det jag ser med egna ögon talar om motsatsen, men jag kanske ser fel!
Ledsen, men jag tänker inte googla runt på detta, det får du göra själv.
Personligen ringde jag Miljökontoret i min kommun och fick detta svar.
Gör det, du också!
Förresten: Ska du samtala med mig är det bäst att du skippar "kräver" i fortsättningen.
-
Pappersförpackningar tenderar att bli använda som tändmaterial i pannan, så de hamnar varken i soptunnan eller insamlingen.
-
Förutom pappersförpackningar med aluminiumfolie på insidan (juicekartonger, påsar för pulversoppor etc). Det blir så mycket hopkrullad folie att ta hand om i askan om man eldar sånt, så de får gå till återvinning istället.
Nu på sommaren när det inte eldas så mycket, så händer det att pappersskräpet svämmar över så det kan bli en eller annan extra återvinningskörning av den anledningen.
-
Ledsen, men jag tänker inte googla runt på detta, det får du göra själv.
Personligen ringde jag Miljökontoret i min kommun och fick detta svar.
Gör det, du också!
Förresten: Ska du samtala med mig är det bäst att du skippar "kräver" i fortsättningen.
http://www.repa.se/hushall/atervinningen/statistik/riksniva.4.405877db1168b3d892a800093.html (http://www.repa.se/hushall/atervinningen/statistik/riksniva.4.405877db1168b3d892a800093.html)
Ja, den var ju nästan för lätt. Klart övervägande materialåtervinning i de flesta fraktioner, jag kan tänka mig att det är hushållens plastförpackningar som går åt förbränningshållet, de har en tendens att vara kladdigare ärn det industriella förpackningsflödet.
Verkar som att miljökontoret i 'din kommun' inte har så bra koll som man rimligen kan kräva. Kräv bättre belagda besked nästa gång, du också. Krav driver världen framåt.
-
...
Verkar som att miljökontoret i 'din kommun' inte har så bra koll som man rimligen kan kräva. Kräv bättre belagda besked nästa gång, du också. Krav driver världen framåt.
Äh, jag tror att det är jag som har uttryckt mig väldigt klantigt och ogenomtänkt.
Så här borde jag ha skrivit:
Dessvärre bränns pappersförpackningar, mjuk- och hårdplast i min kommun.
Jag frågade enbart om vad som händer i min kommun, och jag borde ha tänkt lite mer innan jag skrev mitt inlägg.
Jag tror nog att kommungubbarna har koll på läget. :-[
-
Äh, jag tror att det är jag som har uttryckt mig väldigt klantigt och ogenomtänkt.
Sån't har hänt finare folk förr... :-X
-
Desvärre bränns pappersförpackningar, mjuk- och hårdplast i min kommun.
Ja, det gör dom. Om du lägger dom i din vanliga soptunna, vill säga. (Om du nu inte bor i en kommun där man har någon typ av sortering av hushållssoporna, som vi har här, då bränns bara en fraktion.)
Går du däremot med dina pappers-, plast-, glas- och metallförpackningar till en återvinningsstation går skräpet till materialåtervinning. Men återvinningsstationerna sköts av den rikstäckande Förpackningsinsamlingen, och inte av kommunen, därav kommungubbens bristande koll på läget.
-
Ja, det gör dom. Om du lägger dom i din vanliga soptunna, vill säga. (Om du nu inte bor i en kommun där man har någon typ av sortering av hushållssoporna, som vi har här, då bränns bara en fraktion.)
Går du däremot med dina pappers-, plast-, glas- och metallförpackningar till en återvinningsstation går skräpet till materialåtervinning. Men återvinningsstationerna sköts av den rikstäckande Förpackningsinsamlingen, och inte av kommunen, därav kommungubbens bristande koll på läget.
Ja, det här tål att kollas upp igen för min del.
-
Ja, det gör dom. Om du lägger dom i din vanliga soptunna, vill säga. (Om du nu inte bor i en kommun där man har någon typ av sortering av hushållssoporna, som vi har här, då bränns bara en fraktion.)
Går du däremot med dina pappers-, plast-, glas- och metallförpackningar till en återvinningsstation går skräpet till materialåtervinning. Men återvinningsstationerna sköts av den rikstäckande Förpackningsinsamlingen, och inte av kommunen, därav kommungubbens bristande koll på läget.
Åker man till återvinningsstationen är det ju inte så komplicerat, där står ju vad som händer med grejerna, slänger man det till brännbart så bränns det, slänger man kartongerna i kartongcontainern så återvinns dom.
Personligen så ser jag ju även energi som en form av återvinning, så jag drar i det mesta i brännbart. Tidningar till pappersinsamling och fina kartonger till återvinning. Men mjölkpaket och sånt åker i brännbart.
Häromkring åker ju även de mesta av hushållssoporna till förbränning eftersom det finns talrika sopförbränningsverk runtom. Men det skiljer sig väl över landet förmodar jag.
-
Åker man till återvinningsstationen är det ju inte så komplicerat, där står ju vad som händer med grejerna, slänger man det till brännbart så bränns det, slänger man kartongerna i kartongcontainern så återvinns dom.
Asså, då åker du förmodligen till en återvinningscentral (håller på att bli en ordmärkare som min kära mormor :-[ ), ett bemannat ställe där du kan slänga i princip allt i massor av containrar. En återvinningsstation är en liten obemannad yta där det står några enstaka containrar för förpackningar; av glas, papper och så vidare.
Personligen så ser jag ju även energi som en form av återvinning, så jag drar i det mesta i brännbart. Tidningar till pappersinsamling och fina kartonger till återvinning. Men mjölkpaket och sånt åker i brännbart.
Fast det går alldeles utmärkt att återvinna mjölkpaket och andra pappersförpackningar, industrin skiljer ut pappret och återvinner det och kör sedan iväg den överblivna plasten till förbränning.
-
I min stadsdel har vi precis börjat sortera soporna i matavfall och i brännbart. det förutsätter ju att man redan återvinner förpackningar och tidningar. Men vart hör uttjänta tändare och bläckpennor? Gamla reflexer och slaskrensare? Spiralen på kollegieblocket?
-
I min stadsdel har vi precis börjat sortera soporna i matavfall och i brännbart. det förutsätter ju att man redan återvinner förpackningar och tidningar. Men vart hör uttjänta tändare och bläckpennor? Gamla reflexer och slaskrensare? Spiralen på kollegieblocket?
Du ska sortera efter vad förpackningen "till största delen består av", har jag fått lära mig. Detta borde stoppa tändaren, bläckpennan, reflexen och slaskrensaren i plastinsamlingen. Spiralen kan du låta sitta kvar i kollegieblocket, för i bearbetningen av pappersinsamlingen ingår ett moment där en magnet avskiljer tex häftklamrar och blockspiraler.
Jag kan ha fel, och om jag har det är det helt okej att rätta mig, men detta är vad jag har fått lära mig!
-
I min stadsdel har vi precis börjat sortera soporna i matavfall och i brännbart. det förutsätter ju att man redan återvinner förpackningar och tidningar. Men vart hör uttjänta
tändare
Farligt avfall
och bläckpennor?
Din brännbara soppåse.
Gamla reflexer och slaskrensare?
Kan du oxå lägga i brännbara påsen, eftersom dessa inte är förpackningar. Spiralblocket håller jag med Appeltorp 13 om.
-
Ojdå, ett rätt av fem! :o ;D
Kan man inte återvinna saker som inte är förpackningar? På vår återvinningsstation (dvs den lilla vid matbutiken) står det att man kan lägga andra saker också. Det finns bilder på diverse plastföremål som det går bra att göra ny plast av.
Angående tändaren var min tanke att en uttjänt tändare mest bara är ett plastskal, men det kanske finns farligheter kvar i den. Jag använder aldrig tändare, så jag vet egentligen inget om dem.
Det är intressant att vi inte är överens och alltså skulle sopsortera sakerna helt olika, för det betyder ju att det behövs mer information om det här!
-
:-[
Jo, det går att återvinna saker som inte är förpackningar oxå, men det har med strikt byråkrati att göra. Förpackningsåtervinningen finansieras genom att du som kund betalar några öre till återvinningen varje gång du köper en förpackning, och då vill deras organisation (FTI) inte ta hand om saker som dom inte fått betalt för.
Dock finns det ett visst värde i många material, t ex plaster och metaller, som gör att det går att tjäna pengar på återvinning även utanför FTI:s organisation.
Vill en slänga plast och metall som inte är förpackningar får en vända sej till närmsta återvinningscentral.
Och jag håller med om att informationen om sophantering är dålig, och i många fall dessutom helt obegriplig. "Avfallskärl" är ju ett fint ord, men vill en bli förstådd kanske en ska säga "soptunna" istället...
-
Jo, det går att återvinna saker som inte är förpackningar oxå, men det har med strikt byråkrati att göra. Förpackningsåtervinningen finansieras genom att du som kund betalar några öre till återvinningen varje gång du köper en förpackning, och då vill deras organisation (FTI) inte ta hand om saker som dom inte fått betalt för.
Det är ju just det...