Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Mossedals Lantrasgård skrivet 05 dec-05 kl 13:46

Titel: Rödbeta istället för salpeter?
Skrivet av: Mossedals Lantrasgård skrivet 05 dec-05 kl 13:46
Citat från annan topic "Vill man ha en rödaktig skinka så lägger man i 1 msk salpeter i salt lagen ... Själv vill vi inte ha nitirit i maten så vi äter en lite gråare skinka ... men god är den..."

Jag har en fundering utifrån "naturlig" färgning av livsmedel typ glass etc. (när det står naturidentiska/naturliga färgämnen är det ofta rödbeta)... kan man inte ha lite rödbetssaft i saltlagen? Någon som vet/provat?

Maria
Titel: Re:Rödbeta istället för salpeter?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 21 feb-07 kl 10:19
Tänkte också salta en skinka utan nitrit. För det är väl okej att ta ett vanligt recept och bara utesluta salpetern? Den är väl bara till för färgens skull? Jag har sett grå skinka flera gånger i eko-affärer och utgår från att de har strukit salpetern. Först tänkte jag faktiskt köpa salpeter, men fick såna konstiga motfrågor på apoteket om vilken sorts (kalium, natrium, flytande, koncentrerat) så då kom jag på att det faktiskt inte ens är nyttigt med salpeter. ;)

Ja, och så kan jag ju passa på att putta upp frågan som det heter: Går det att få skinkan röd med rödbetor?
Titel: Re:Rödbeta istället för salpeter?
Skrivet av: git skrivet 21 feb-07 kl 11:11
Har ingen aning, sätter kanske lite smak. troligt att det bara blir röd på utsidan.
Titel: Re:Rödbeta istället för salpeter?
Skrivet av: Anders G. skrivet 31 mar-07 kl 14:35
Varför salpeter i saltad mat? Inte bara färg, utan även bakteriologisk effekt. Länk till livsmedelsverket www.slv.se
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11296&epslanguage=SV

Om det behövs? Tja, beror på hygien och otur.
Farligt med nitrit? I måttliga mängder, nej.
Titel: Re:Rödbeta istället för salpeter?
Skrivet av: Hemvändare skrivet 24 sep-07 kl 18:10
Citat från annan topic "Vill man ha en rödaktig skinka så lägger man i 1 msk salpeter i salt lagen ... Själv vill vi inte ha nitirit i maten så vi äter en lite gråare skinka ... men god är den..."

Jag har en fundering utifrån "naturlig" färgning av livsmedel typ glass etc. (när det står naturidentiska/naturliga färgämnen är det ofta rödbeta)... kan man inte ha lite rödbetssaft i saltlagen? Någon som vet/provat?

Maria

Detta med naturidentiska och naturliga färgämnen. Som jag har förstått det är naturidentiska inte alls samma sak som naturliga färg ämnen. Naturidentiska är syntetiska tråtts sitt förvillande namn och inte alls bra.

Jag vill häller inte ha nitrit i min mat och undrar om du/någon har ett recept på hur man gör rökt kött utan salpeter och annat konsigt.