Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: H-K skrivet 22 apr-09 kl 19:04
-
jag har en massa bröd över,var på ett bageri å köpte massa bröd med sent datum till hönsen även vi mäniskor äter av det :D frysen är full,kylen är full,har lagt en del frallor på torkning som kaninerna ska få, så lite ideer och recept på mat som inehåller bröd vore bra, det är lite drygt att äta mackor morron middag kväll ,tex bröd pudding mm
-
I England har vi bread and butter pudding :smør brød skiver
1 lag brød med rør sukker, rosiner, solsikke frø och græskar frø i en fad
gør det samme igen, to, tre gang
hæld mælk och piskede æg over det hele och bage i ovn.
spises med fløde eller creme fraiche.
Kan nogen oversätte till svenske? Renee
-
Förutom bread-and-butter pudding så finns det sallad med bröd (panzanella) och soppa med bröd (ribollita). Googla på namnen så hittat du recept!
-
göra ströbröd kan man ju också göra.. det kan vara bra att ha till höstens alla sockerkakor :)
-
tack strorlyckansanna jag ska googla de namnen,tack även skågedalen,bra tips jag ska defenitivt göra ströbröd , med egna ägg så blir det ju en del sockerkaka :D river man bara det torkade brödet på ett vanligt rivjärn? förmodar att det bästa sättet att förvara ströbröd är i papperspåse?
-
Fattiga riddare kan man göra på gammalt bröd och det är ju riktigt gott till efterrätt eller som frukost.
-
H-K Stöt torrt bröd i mortel så får du enkelt ströbröd.
-
I England har vi bread and butter pudding :smør brød skiver
1 lag brød med rør sukker, rosiner, solsikke frø och græskar frø i en fad
gør det samme igen, to, tre gang
hæld mælk och piskede æg over det hele och bage i ovn.
spises med fløde eller creme fraiche.
Kan nogen oversätte till svenske? Renee
Lägg ett lager med brödskivor, rårörssocker, russin, solrosfrön och pumpakärnor i en form, upprepa en eller två gånger. Häll över äggstanning och baka i ugn. Äts med grädde eller creme fraiche.
-
Skordhalia - grekisk vitlökssås
6-7 vitlöksklyftor
vinäger till marinad
6-7 skivor dagsgammalt vitt bröd, utan kanter
2-3 msk vitvinsvinäger
0,5-1 dl olivolja
salt+peppar
Skala vitlöksklyftorna, marinera i vinäger några timmar, eller över natten. Häll bort vinägern och krossa vitlöken tillsammans m lite salt i mortel eller matberedare.
Blöt upp brödet i vatten, krama ur vätskan noggrant. Blanda med vitlöken, tillsätt vinäger och sedan oljan droppvis.
Såsen ska vara jämn och slät - kör inte för länge om du använder matberedare.
Smaka slutligen av med salt+peppar + eventuellt mer vinäger.
Serveras kall, gott till allt grillat.