Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: mumsmums skrivet 01 dec-05 kl 11:11

Titel: Julrecept
Skrivet av: mumsmums skrivet 01 dec-05 kl 11:11
 :-X
Titel: Re:Julrecept
Skrivet av: hönstanten skrivet 01 dec-05 kl 11:32
oh vad roligt att det finns flera än jag här som älskar julen och all matlagning!!  ;D

Vi gör också korv, röker rådjurs- och fårbog, röker vildsvinskorv sylter, leverpajstej, bakar och gör godis.
Glöggen är redan klar. Den gör vi i början av november så den hinner "krydda till sig" till december!

 ;D
Titel: Re:Julrecept
Skrivet av: Lotta_och_Micke skrivet 01 dec-05 kl 12:00
Hejsan Ann!
Kan du tänka dig att dela med dig av skinkrecptet?-har beställt en halv gris av en bonde som har mycket bra djurhållning,men har ingen erfarenhet av saltning osv!
Eller om någon annan har tips!
Mvh Lotta!
Titel: Re:Julrecept
Skrivet av: hönstanten skrivet 01 dec-05 kl 12:41
Måste man inte spruta in saltlösningen i skinkan också eftersom den är så stor? Saltet når väl inte ända in i mitten om den bara ligger i saltbad?

/HT
Titel: Re:Julrecept
Skrivet av: Valma skrivet 01 dec-05 kl 14:42
Är det ingen här som gjort prinskorv eller har alla hemliga recept?


/Valma
Titel: Re:Julrecept
Skrivet av: Desirée skrivet 01 dec-05 kl 15:44
Eller varför inte göra pölsa enligt: http://runeberg.org/husmans/06.html


I små hushåll, där ej mera än ett eller två får slaktas, tages både hufvud och fötter med till pölsa, Då fårhufvudet blifvit rengjordt och öronen urrensade med en uddhvass knif, läggas de tillika med lunga, mjälte, fötter och hjärta ett par dagar i vatten, hvarefter alltsammans i kallt vatten och salt uppkokas och skummas. Några lagerblad, pepparkorn och en ingefärsbit iläggas; när köttet så mycket kokat, att det kännes mjukt, upptages det, spadet silas och gömmes att förvälla gryn till korfven uti. Hufvudet klyfves (hjärnan tages tillvara; se stekt hjärna), rensas och skäres köttet af. Af lungan och hjärtat skrädas ådrorna bort, strupen skrapas ren, köttet på fötterna skrädes och afskäres; hvarefter det allt hackas fint och uppblandas med salt, peppar och muskot, en matsked socker, en matsked blandad timjan och mejram, eller efter smak, samt 2 hela ägg. Detta arbetas väl tillsammans och stoppas hårdt i pölsskinnet, som förut legat i vatten och är fritt från allt smolk, hvarefter det ihopsys. Kålrötter skalas, skäras i strimlor, läggas i kokande vatten, och efter en timme afsköljes pölsan i ljumt vatten och lägges på rötterna, men vändes ibland helt försiktigt; den går lätt sönder. Då rötterna äro kokta, upplägges pölsan på varmt fat eller i en stekpanna med lock, att den ej kallnar. Rötterna redas med smör och mjöl och då de därefter upp- kokat, ätas de till pölsan, hvilken lägges på ett fat med hackad persilja öfver; gräslökssås ätes härtill (se såser). Pölsskinnet ser ut som en strut och är helt i ena ändan.
Titel: Re:Julrecept
Skrivet av: lilleulv skrivet 01 dec-05 kl 17:54
Jag gör mycket korv af vildsvin, myskanka och kanin, men kan inte få tag i lammtarm till prinskorv.
Lilleulv
Titel: Re:Julrecept
Skrivet av: Valma skrivet 01 dec-05 kl 20:07
Lilleulv!
Ring eller maila Schaub-Tico:
http://www.schaub-tico.se/

Du får gärna dela med dig av dina korvrecept, jag är mycket intresserad!
Kanske du har något prinskorvsrecept liggandes som du ännu ej provat?

/Valma

Titel: Re:Julrecept
Skrivet av: lilleulv skrivet 02 dec-05 kl 06:47
Tack så mycket Valma
Jag skall skriva recept, men har ondt om tid nu. Får vänta några dager, men man säger ju, att den som väntar på något gott, kan vänta länga.
lilleulv
Titel: Re:Julrecept
Skrivet av: Valma skrivet 02 dec-05 kl 13:26
Ja, i alla fall till da´n före da´n :)

/Valma
Titel: Re:Julrecept
Skrivet av: hönstanten skrivet 06 dec-05 kl 16:13
Här kommer ett korvrecept för både rökning samt traditionell julkorv (som man kokar). Vi tar kött efter vad vi har mest av.
Om man skall röka den är det gott med vitlök i också!  :P

4 kg malt nötkött (går att byta mot älg, rådjur)
4 kg malt fläskkött (går att byta mot vildsvin)
4 kg hackat ister
4 kg  kokt kall potatis
6 liter mjölk
2 kg salt
50 g vitpeppar
20 g malda nejlikor
20 salpeter

Blanda allt och stoppa korven!

Detta blir ganska mycket korv men den räcker till nästa jul för oss!

/HT

Titel: Re:Julrecept
Skrivet av: Nettus skrivet 08 dec-05 kl 13:45
Finns det någon som har recept på leverpastej med svinlever, men utan ägg??? Går det överhuvudtaget... ???
Titel: Re:Julrecept
Skrivet av: Valma skrivet 09 dec-05 kl 18:39
Jag hittade detta recept på äggfri leverpastej i min köksbibel, Stora Kokboken (1940). Har själv inte lagat just denna så om du provar får du gärna skriva hur den blev.

450 g kalv- eller svinlever
125-150 g späck
125 g vetemjöl
3 ansjovisar
2 msk hackad gul lök
4-4,5 dl grädde
salt
0,5 msk strösocker
0,25 tsk vitpeppar
1 knivsudd ingefära
(3-4 tryfflar)

Till formen: 225-250 g färskt späck i tunna skivor.

Skölj levern och låt den ligga i kallt vatten i ca 12 h. (Kan uteslutas men pastejen får då en mörkare färg).
Rensa ansjovisen. Tag upp levern och  och drag av den tunna hinnan. Skrapa späcket och  skär det tillsammans med levern i bitar. Mal lever, späck, ansjovis och lök 4-5 gånger genom köttkvarn. Lägg blandningen i en skål. Krydda lätt, ty då är det mindre risk att färsen skär sig. Blanda ned mjölet och späd färsen med lite grädde i taget under kraftig omrörning. Smaksätt färsen med kryddorna. Färsen bör arbetas en god stund så att den blir smidig och porös. Koka ett litet  prov i smord pastejform och krydda mer om så behövs. Passera färsen genom ej för fin sikt. Tillsätt grovhackad tryffel om så önskas.

Kläd en stor avlång brödform med späckskivorna. se därvid till att de helt täcker formen. Häll i smeten och stöt formen lätt mot bordet så att färsen packas samman. Formen bör ej fyllas mer än 3/4. Bind över formen med ett smörbestruket smörpapper eller lägg ett lock på. Grädda pastejen i vattenbad i jämn, svag värme 1 1/2-1 3/4 h. Pröva om pastejen är färdig. Låt pastejen kallna innan den stjälpes upp.

/Valma
Titel: Re:Julrecept
Skrivet av: Nettus skrivet 09 dec-05 kl 21:18
Kanon! Jättetack, Valma!