Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: speedwell skrivet 19 apr-09 kl 17:48
-
...har jag inte hittat ännu, men snart snart står de där och lyser med sin härliga gröna färg.
Lite trevliga recept på vad man ska göra med de första späda bladen vore trevligt.
Dels klassiker som typ nässelsoppa men också lite mer nyskapande, själv har jag så dålig fantasi när det gäller sådant.
Ha det gott!
-
nässelpankakarecept tack :D
-
jag är också intresserad på vad mer man kan hitta på med nässlorna :)
-
Nässlor har funnits ett tag i år här, de börjar tom bli dax att luka bort, jag har redan försett mig med mycket. Jag frös in en del oxå.
Hittar ni inga recept? Laga på känn, och i brist på fantasi eller recept - Tänk spenat.
-
Ja, visst längtar man riktigt efter dom små skotten! Det är första våren som jag bor i umeå, så det blir snart dags att sticka ut på jakt efter nya nässelställen :)
Något som är jättegott är att fräsa nässlor och vitlök i lite smör/olivolja.
Nässelpaj fungerar också. Kommer inte riktigt ihåg receptet, men jag tror jag hade valnötter och fetaost i sist jag gjorde det, och fullkornsvetemjöl i pajdegen.
-
Nässlor har funnits ett tag i år här, de börjar tom bli dax att luka bort, jag har redan försett mig med mycket. Jag frös in en del oxå.
Hittar ni inga recept? Laga på känn, och i brist på fantasi eller recept - Tänk spenat.
infrysningsteknik? kanske förvälla först?
-
Hur stora nässlor funkar att använda i mat. Här börjar de närma sig 8-10cm, är man för sent ute då?
-
Nej det är aldrig försent. Men man behöver ju bara använda toppen då stjälken kan bli lite grov. Det gör att det växer ut flera toppar på plantan som man kan använda senare.
-
Slå dem med lie när de blivit för höga, så kommer det smått igen efter några veckor. Eller plocka bara topparna... glöm inte vantar, dock! =)
-
glöm inte vantar, dock! =)
Äsch, vad är ni för veklingar! :D ;)
-
Halaj!
NÄSSELSOPPA (6 PORT.)
250-500 g nässlor
1 msk matfett
3 msk vetemjöl
2 l vatten el. vatten + mjölk el. grädde
salt, peppar, socker
Skölj nässlorna. Koka dem
ca 15 min i litet vatten. Sila, spara kokvattnet. Hacka nässlorna fint. Gör en redning av fett och mjöl i en kastrull, tillsätt nässlorna och kokspadet och litet vatten, sammanlagt
2 liter.
Smaksätt och låt koka under lock ca 15 minuter.
Soppan serveras het med kokta ägg och stekta brödkrutonger.
NÄSSELSEMLOR
1/2 l vatten el. mjölk
50 g jäst
1 dl vetekli
1 dl sesamfrön
2 dl havreflingor
3 dl grahammjöl
6-8 dl vetemjöl
1/2 dl olja
3 dl finhackade, förvällda nässlor
1/2 tsk salt
1 msk sirap
Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt nässlorna, salt och sirap. Tillsätt sädesslagen i nämnd ordning. Tillsätt oljan till sist. Låt jäsa 1/2 timme. Baka ut till runda semlor, låt jäsa. Grädda i 225 grader,
10-15 minuter.
NÄSSELMJÖD
Ett halvt ämbar nässlor (tätt packat)
Ett par ämbar vatten
40-50 g krossad ingefärsrot, el.
50 g mald, torkad ingefära
Socker, minst ett kg
Jäst
Koka nässlorna, häll kokspadet genom en sil i beredningskärlet. Låt svalna. Tillsätt 1-11/2 kg socker.
Tillsätt ingefäran. Lös upp jästen i litet sockervatten, tillsätt i nässel-ingefärsblandningen. Låt jäsa.
När mjöden har jäst hälls den upp på flaskor. Förvaras svalt.
NÄSSELSTUVNING
Koka de tvättade nässlorna i saltat vatten. Sila och finhacka eller mal. Smält fett i pannan och tillsätt vetemjöl. Häll i nässlorna, litet vatten (kokspadet) och mjölk. Låt koka några minuter. Krydda med salt, peppar, socker och ev. litet muskotnöt.
Ovanpå stuvningen kan hackat ägg, dill eller ängssyra (Rumex acetosa) strös. Som utdrygning kan t.ex. svinmålla (ChenopÛdium ·lbum), kirskål (AegopÛdium podagr·ria) eller tistlar (Sonchus arvÈnsis) användas.
NÄSSELPLÄTTAR
2 ägg
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
(1-2 tsk socker)
1 msk margarin
finhackade nässlor
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet. Låt svälla en stund. Stek små eller stora plättar. Servera t.ex. till fisk.
STIGS NÄSSELBULLAR
50 g jäst
5 dl surmjölk
1 msk olja
1 tsk ättikssprit
2 tsk salt
1 tsk stött fänkål
1/2 l färska nässlor (el. 1 dl förvällda)
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl
Smula jästen, ljumma upp surmjölken och häll den över. Tillsätt övriga ingredienser liksom hackade färska nässlor eller förvällda urkramade. Arbeta upp en smidig deg och ställ den för jäsning 40 min under duk.
Knåda degen och rulla ut ca 20 bullar, rulla dem i mjöl och lägg dem att jäsa på plåt under en duk en halvtimme.
Grädda dem i 250 grader ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna på galler under duk.
//T
-
Fan jag börjar bli lite sugen...
Nässelsoppa med en massa ägg ska jag prova.
Sen kom jag på att det är aslänge sen jag käka omelett, en sån fylld med nässelstuvning kanske vore nåt?
-
Ursäkta om jag är trög, Tapio, men vad sjutton är surmjölk för något? Är det filmjölk typ? Låter ju äckligt att använda sur mjölk i bullarna... =S
-
Vi sa alltid surmjölk om fil förr när jag var liten. Syrad mjölk alltså.
-
Halaj!
Här har vi orsaken till språkförbistringen:
Observera att denna text är gjord som övningsarbete vid Finlands Svenska Marthaförbund under specialiseringspraktik för hushållstekniker examen våren 1994.
Det är nog bäst att en finlanssvensk svarar, som vet, hellre än att jag gissar.
//T
-
en sak till tapio, nässelplättarna ,,ska inte nässlorna förvällas?
-
Där ser man... då kör vi på fil då! =)
Mmm... bullar....
-
eftersom jag inte hettar upp min mat så äter jag nässlor mixade i gränslös fantasi! :)
det blir oftast tillsammans med frukt av olika slag, nässlorna ger ett friskt sting i krämen/smoothien som blir... eller när jag mixar mina avocadosoppor åker nässlorna med igen. underbart ogräs att förvilda sig i nu till våren när det är lite brist i kroppen! :))
-
Avokadosoppa med nässlor, spännande! Det måste jag också prova :D Vad har du i för något mer? Vilka kryddor passar?