Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Charlotte skrivet 14 apr-09 kl 19:04

Titel: Björksavsvin
Skrivet av: Charlotte skrivet 14 apr-09 kl 19:04
 Nu har jag läst i tråden och länkarna om Björksav, men jag hittar ingen beskrivning på hur man gör vin av saven. Hur gör man ???
                          Mvh
                        Charlotte
Titel: SV: Björksavsvin
Skrivet av: Skytten skrivet 14 apr-09 kl 19:11
Det finns inte ETT sätt, utan oändliga. Jäser du saven får du ett syrligt, mycket alkoholsvagt vin. Sedan kan du tillsätta socker, beroende på den styrka, och sötma du vill ha.   Jag lägger oftast 2,5 kg socker till 25 liter, och får ett vin på ca 6% styrka. Det blir inte bättre av att göra det starkare än så. Enbart sav ger en styrka som lättöl.  "Träsocker" jäser långsamt.

Gör annars som om du bryggde ett svagare vitt vin och använd jäst av t.ex. moseltyp.

Man kan också använda öljäst, men får då snarare björksavs-cider.
Titel: SV: Björksavsvin
Skrivet av: Charlotte skrivet 14 apr-09 kl 19:15
Okej, tack!
Hur smakar Björksavscider?
       Mvh
    Charlotte
Titel: SV: Björksavsvin
Skrivet av: Skytten skrivet 14 apr-09 kl 19:19
Väl utjäst och klart, smakar det friskt och somrigt. Det är inte alls sött om du jäser endast på saven, eller lite socker, om du vill ha det starkare.
Titel: SV: Björksavsvin
Skrivet av: Charlotte skrivet 15 apr-09 kl 13:44
Det verkar ju enligt andra trådar som om saven lätt blir dålig? Kan/bör man frysa den när man samlar om man tänker göra cider?            Mvh Charlotte
Titel: SV: Björksavsvin
Skrivet av: Skytten skrivet 15 apr-09 kl 15:27
Jäs den direkt! Jag har aldrig fryst in, men nog skulle det gå.
Titel: SV: Björksavsvin
Skrivet av: Radar skrivet 15 apr-09 kl 17:24
Här har jag en beskrivning från förra året, när jag gjorde vin på björksav.
http://forum_radar.webbland.se/forum/viewtopic.php?t=38&sid=a707f771228aa67bcf20395e1c49ee57 (http://forum_radar.webbland.se/forum/viewtopic.php?t=38&sid=a707f771228aa67bcf20395e1c49ee57)
Jag har nog skrivit ner någonstans här på Alternativ.nu också från en tidigare bryggning. Har inte hittat den tråden. Minns att den hamnade fel någonstans.
Titel: SV: Björksavsvin
Skrivet av: Charlotte skrivet 15 apr-09 kl 17:52
 Tackar!
Om jag får ihop tillräckligt med sav kan det nog bli både vin och cider :)
I cidern ska det vara jästnäring OCH öljäst? Klaringsmedel?
Det är en massa år sedan jag gjorde vin, och då var det inte direkt god smak och klarhet man var ute efter ;D :-[
                                             Mvh
                                         Charlotte