Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: admin skrivet 09 nov-03 kl 22:49

Titel: Rökt fårfiol
Skrivet av: admin skrivet 09 nov-03 kl 22:49
Datum: 24 februari, 2003 ;

Den som inte har egna grisar kan gärna ha ett rökt lamm- eller fårlår på julbordet istället.
Jag brukar lägga alla lår och bogar i saltlake direkt efter slakten, men om du istället har fryst in dem färska, så rimmar du dem först så här:
Blanda en 15%-ig saltlake av ett paket (800gr) grovt salt per 5 liter vatten och ev ett par nävar socker. Laken behöver inte koka, det går bra att röra ned saltet i kallt vatten. Gör du flera så packa låren i plastbalja eller vinhink, använd inte metallkärl. Gör du bara ett så lägg det i en stor (dubbel) plastpåse, fyll med lake och knyt tätt. Låt nu ligga svalt i minst tre dagar, men gärna längre. Vill du påskynda det hela kan du spruta in saltlaken i köttet med en grov kanyl.
Skölj av och torka torrt. Häng upp i rökskåpet och rök med alved i 80-100°C i 4-5 timmar. Stick gärna in en termometer i den tjockaste delen och kolla så det är ungefär 74°C. Det är gott varmt direkt, men allra bäst är det dagen efter när köttet satt sig och man kan skära lövtunna skivor av det.
Om man inte hinner eller orkar röka köttet går det utmärkt att tillaga det i ugnen. Lägg det på en långpanna och sätt ugnen på 100°C. Ta ut när innertemperaturen är 74°C och låt vila till nästa dag.
 

Petter  
petter@alternativ.nu

(Inlägg flyttat från gamla "kokboken" av admin)