Alternativ.nu
Övriga ämnen => Energi => Övrigt om alternativ energi => Ämnet startat av: johansson skrivet 13 apr-09 kl 10:12
-
???
Hej alla.
Mycket information står det här, vet ej vilket jag kan använda så jag skriver en nytt ämne.
Hoppas att alla har överseende med detta.
Historien går ut på detta.
Är i Sverige 6 månader om året (MAX)
Funderar på att köpa en litet fritidshus i Blekinge.25-30 KVM så har man ett ställe att bo på när jag är i Blekinge.
Vill leva off-grid.
I stugan finns det kamin som man kan laga mat på o värma huset. :-[
Dom ström sakerna som jag har är.
3-4 st låg energi lampor. - 5-6 timmar om dygnet
Kan man driva dom på vanliga batterier?
Hur laddar man batterier om man lever off-grid?
1 st Eee pc 701 med mobiltbredband. - 15 timmar om dygnet
Man kan ju ha ganska så många saker via USB porten på datorn, Ladda mobilen OSV.
Hur mycket mera ström drar det?
1 st 12 voltare kylskåp. Vill ha på 24 timmar om dygnet ( finns det andra alternative? TEX batteri drivet kylskåp? vill bara ha plats för smörgspålägg smör mjölk , lite vanliga varor alltså)
Kan ej tänka på mera saker som jag vill ha som drar ström ;D
Tvättar kläder för hand.
Värmer vatten på kaminen så jag kan tvätta mig.
Vilka saker behöver jag?
Har kollat lite på Lego elektronik och jag vet ej vad jag ska investera i?
Vill ha ett disel verk utifall att jag är i nödläde.
Kanske ett vindkraft verk?
Kan man koppla in den i el uttaget?
Så man har underhålls el under den tiden man inte är i huset?
Batterier?
Solceller?
Luftvämre pump?
A-Box?
Tacksamm för lite ideer.
Kan man lagra el?
Tack på förhand.
Jim Johansson
;D
-
Det handlar om att vara i Sverige bara på sommarhalvåret? I så fall kan det kanske funka med solceller.
Börja med att skaffa ett bilbatteri, en batteriladdare, lågenergilampor och ett 12-volts kylskåp.
Gärna även en batterivakt så att du inte fördärvar bilbatteriet. Finns på legoelektronik.
Sedan testar du under ett par veckor precis hur mycket ström det går åt. Se hur ofta du behöver ladda batteriet och hur mycket ström du alltså gör av med till dator och alla andra apparater. Sedan skaffar du solceller som täcker det behovet. Ta till lite extra ifall du brukar sitta uppe när det är mörkt och ifall det är dåligt väder.
Räkna med att det blir DYRT att ha ett kylskåp igång. Bättre och billigare med en liten jordkällare!
Om du inte är där så långa perioder, kanske bara över helgen, så kan det kanske vara smart/billigare med lite fler batterier och lite mindre solcell. Det laddar ju även när du inte är på plats. När batterierna tar slut efter helgen sticker du iväg någon annanstans ett par dagar. Under veckan laddas batterierna upp igen inför nästa helg.
A.
-
Solpaneler, hundra watt, en regulator - Maxpower, - två gelbatterier och en omformare till 250 volt som fungerar som batterivakt också. Men kylskåpet måste verkligen vara energisnålt, - kan man inte ha en liten solpanel som är kopplat direkt till kylskåpet, så blir det inga problem med resten.
-
Solpaneler är ett hasardbetonat sätt att få ström. Då får man se energitillgången mer som en bonus de gånger solen laddat batterierna. Kylskåpet suger energi och efter ett par dygn börjar mjölken surna om det blivit mulet.
Bättre om man kan kyla maten med jordkällare som sagts redan. TV, och dator mm som inte används så länge blir mer realistiskt. Kom ihåg att man förstör batterierna om de står urladdade eller även halvladdade. Så fort man laddat ur ska det laddas i. Dra aldrig ur mer än max 50 %, helst bara 25% av batteriernas kapacitet.
Fritidsbatteri av billigaste sort är bättre än bilbatteri. Solcellsladdade batterier behöver förnyas oftare då de ofta står dåligt laddade. Ett litet elverk är bra för att få lägre batterikostnader.
-
Strömsakerna
3-4 st Lampor - 5-6 timmar om dygnet
1 st Dator med mobilt bredband - 15 timmar om dygnet
1 st Kylskåp
LED-lampor borde vara snålare i drift än lågenergilysrör. En pannlampa som följer med dig dit du går och som inte lyser upp onödigt mycket annat borde också spara energi.
Håll ögonen öppna efter de netbooks med ARM-processor som är på väg. De använder ganska mycket mindre energi. Driv datorn från 12 volt. Några hundralappar kostar strömförsörjningen. Lägg till ett USB-TV-kort med gördetsjälvanten om du absolut behöver TV. ...och försök att ha igång datorn färre än 15 timmar om dygnet...
Jag håller med om att du nog bör kika på att ha matvarorna i en enkel jordkällare eller liknande. Lär dig gärna tillverka en solugn (http://solarcooking.org/plans/default.htm) och laga maten på det viset om vädret tillåter.
Två fritidsbatterier kan användas växelvis om det finns en granne som kan tänka sig ladda batterierna åt dig. Använd det ena medan du laddar det andra. Eller ladda batterierna med liten vindsnurra.
Vilka grejor skulle du välja om du skulle bo i tält istället? Kan det ge idéer om vettiga grejor även för ett litet torp?
-
Off-grid-kyl:
Skaffa några gamla 50-liters mjölkflaskor, gräv ner dom med bara någon dm ovanför markytan på ett skuggigt, fuktigt ställe, där grundvattnet hjälper till att hålla kylan.
Skär till runda frigolitbitar att isolera insidan av locken med.
Gör ett isolerat och gärna camouflerat "tak" att lägga över flaskorna.
-
EEEpc 701 - 22W max står det på min. I själva verket så tycks den dra bara drygt hälften (14W) vid fullt ljus och last. 22W kanske är under full last + laddning.
Full sänkning av ström ur USB bussen är 5V*500mA = 2,5 W extra
-
Varför inte ett gasolkylskåp?
-
Varför inte ett gasolkylskåp?
Framför allt för att det är dyrt, och man bör också komma ihåg att gasol är ett fossilt bränsle och därmed högst obra ur klimatsynpunkt.
Gasoldrivna kylskåp bygger alltid på absorptionsprincipen (Platen-Munters) som är synnerligen ineffektiv, man får räkna med att energiförbrukningen blir minst 5, kanske 10 gånger så hög som för ett modernt eldrivet kompressorskåp av samma storlek.
För ett litet absorptionskylskåp av den storlek man hittar i ett minikök (Trinett) kan man vänta sig en medeleffekt på ungefär 100 W vid eldrift, alltså 2,4 kWh per dygn. Värmevärdet för gasol är, enligt Statoils produktdatablad http://www.statoil.se/file_archive/07produktdatablad/GasolPropan95.pdf , 14 kWh/kg. Det går åt 2,4/14 = 0,17 kg gasol per dygn för ett motsvarande gasolkylskåps drift. En P11-flaska med 11 kg gasol räcker 11/0,17 = 64,7 dygn, säg 2 månader. Om vi räknar på ca 500 kr för fyllning av en P11-flaska så kostar det alltså ungefär 3000 kr per år att hålla ett litet gasoldrivet kylskåp i drift.
-
Bra info om gasolkylskåp, har undrat lite.
Jag har ett litet sådant på torpet, men inte velat koppla in det då vinsten inte verkat vara i balans med kostnaden att hålla det igång ständigt.
Alternativen för äkta offgrid är (som jag ser det) att antingen att fixa jordkällare, eller att minimera behovet av kylda varor.
Det är vad jag tänker satsa på till en början.
-
Det är ganska lite ström du behöver, jag skulle tro att ett "leksaksvindkraftverk" skulle duga, men även detta är inte billigt.
-
Finns det någon som byggt egen vindkraft från scratch här på forumet?
Jag menar inte en hightech byggsats, utan verkligen fnulat ihop nåt eget?
-
Jo jag har gjort ett, dock en modell och när den utprovats, såg jag att dett skulle bli svårt att göra en fullskaleanläggning, för ett rimligt pris, hade ändå fått vara kopplad till nätet och gör av med 400 till 500 kWh/mån.
Det hade en fyrvingad vertikal rotor.
Bild på rotorn har jag visat någon gång här.
En vertikalsnurra ser lättare ut att göra, men påfrestningarna av centrifugalkrafter är mycket stora, ska den hålla krävs noggrannt arbete.
Anledningen att jag funderade på vertikalt är lagstiftningen, fullskalemodellen var tänkt att ha 2m rotor, men vara 4 m hög, och kunna leverera 4 kw, vid 10 m/s.
Priset,samt oron för att den skulle blåsa itu, gjorde att jag inte fullföljde.
Modellen testades under Gudrun, och det var bra fart på den, i fullskala skulle den nog blåst sönder.
-
Just nu lockar det verkligen att skaffa mig ett beagleboard (http://beagleboard.org/), en väldigt liten dator som klarar 600MHz med sin arm-baserade processor. En lika snabb processor sitter i min nokia E52 mobil och har då väldigt bra batteritider (trots att jag pratar väldigt mycket i den). Skulle jag sätta ihop ett experimentsystem av det som finns på marknaden idag så skulle jag börja men den lilla datorn. Till den skulle jag koppla en myvu (http://www.myvu.com/crystal-ev.aspx) mikroskärm och en 2,5-tums hårddisk. Datorn skulle få strömmen från en batteribank med två vanliga fritidsbatterier och skulle också få övervaka dem ungefär som en UPS. Mobilen går att ladda via datorns USB-uttag och kan samtidigt fungera som internetanslutning. Genom internetkontakten kan datorn fungera som telefon med såväl ljud som bild. Datorn skulle kunna användas för att övervaka hemmet när man inte är där.
Strömmen till ackumulatorerna skulle levereras huvudsakligen av ett litet vindkraftverk i stil med thinair 102 med en enda vinge som gör det tåligt nog att klara hårda och turbulenta vindar. Snurran för det här systemet skulle dock vara mindre. Övervakning av laddningen skulle datorn sköta genom att exempelvis slå på elslingor inbyggda i en pisé-innervägg (eller kang) när batteribanken inte kan ta emot mer. Vid starka vindar skulle också högeffektbelastningar kunna köras, vilket datorn skulle kunna påminna om. Brödbak eller långkok i en mycket välisolerad eldriven värmebox, exempelvis.
Solens energi skulle samlas in med solfångare för värmens och matlagningens skull, solpaneler för att hjälpa vindsnurran att ladda batterierna och med en parabolspegel för att göra det ljusare inomhus. Fönstren skulle vara små för att inte riskera överhettning på sommaren.
Skulle jag själv ha det här systemet och ofta ha gäster eller familj närvarande skulle datorn kompletteras med en 22-tums LCD-bildskärm, en t-klassförstärkare på 2x15W och ett par högtalare med hög känslighet, som mina Ino Audio piP. Dessa enheter skulle bara slås på när fler än en skulle använda datorn. Filmtittande när höstrusket råder ute, exempelvis. Ensamvargar behöver inte dessa extraenheter då bilden och ljudet i myvu-headsetet räcker gott.
En extraisolerad frysbox skulle bli mitt kylskåp. Det skulle ha ett lock, inte en dörr, och locket skulle vara tjockt för att isolera bra. Många av mina matvaror skulle vara torkade och bara minimalt med färskvaror skulle finnas i kylboxen. Det skulle naturligtvis finnas en eller flera jordkällare. En skulle vara under golvet.
En humanurelösning med datorövervakad kompostbinge skulle användas för toaletten.
Susipuu kommer att använda sig av några av de beskrivna systemen om jag någonsin får ur tummen.
-
Finns det någon som byggt egen vindkraft från scratch här på forumet?
Jag menar inte en hightech byggsats, utan verkligen fnulat ihop nåt eget?
Jepp, grejjer jag köpte var magneter, lindningstråd och glasfiber, har hela projektet på nätet ifall du är intresserad, den är 240cm i diam.
-
jag har en acer aspire 9" netbook....den drar 16-17 watt med full ljusstyrka
När jag köpte den var det den enda 9" med lite större keyboard
Jag har aldrig slagit i något kapacitetstak....bara nån enstaka dum sida där man inte kan se allt pga 9" skärmen
datorn har inbyggt modem, 1 gb minne plus en riktig hårdisk på 160 gb om jag minns rätt
datorn kostar 100kr/mån i 18 månader sen är den min...ytterligare 199/mån för fri surf
Jag tycker att 2-3 watt extra för 9" och lite större keyboard är värt besväret men skulle inte ge 2 watt för 10"
lite off topic kanske men tänkte det var bra för någon att veta om de funderar på det här med netbook
-
Hej
Det var ett tag sedan jag skrev här...men har sammlat en hel del erfarenheter sedan dess.
Har ett torp "off the grid" men under årens lopp har det blivit:
solceller:
3 x 150 Watt som ligger på taket och snöar igen på vintern när jag är till sjöss.
Fullt solljus enbart 5 timmar om dagen då de ger ca 24 A/h
En 60 Watts panel kom till i år som fångar morgonsolen eller bättre ljuset under takfoten på vintern och förblir snöfritt.
4 x 110 Ah Biltema fritidsbatterier, vätska men sluten typ
ett windkraftwerk på 450 W vid 10 m/s, men det ger inte so mycket i skogen, hade bättre köpt solpaneler i stället för pengarna.
Totalkostnad ca 40.000 kr att jämföra med ca 110.000 kr för en elledning plus månadskostnaderna.
På sommaren är det inga problem att driva:
kylskåp 65 liter som har en snittförbrukning på 1,5 A/timme
laptop och radio under dagen obegränsat, på kvällen 3 timmar och mera.
Batterierna är nu 4 år gamla, har bara två gånger varit under 50% och verkar vara friska.
På vintern behövs inget kylskåp och med samanlagt 20 Watt/h LED lampor så lyser jag upp hela torpet, så ljus finns det gott om även när det är som minst sol.
(http://lindenbaum.kostenloses-forum.be/album_pic.php?pic_id=374&user_id=2)
-
Hej
Det var ett tag sedan jag skrev här...men har sammlat en hel del erfarenheter sedan dess.
Har ett torp "off the grid" men under årens lopp har det blivit:
solceller:
3 x 150 Watt som ligger på taket och snöar igen på vintern när jag är till sjöss.
Fullt solljus enbart 5 timmar om dagen då de ger ca 24 A/h
En 60 Watts panel kom till i år som fångar morgonsolen eller bättre ljuset under takfoten på vintern och förblir snöfritt.
4 x 110 Ah Biltema fritidsbatterier, vätska men sluten typ
ett windkraftwerk på 450 W vid 10 m/s, men det ger inte so mycket i skogen, hade bättre köpt solpaneler i stället för pengarna.
Totalkostnad ca 40.000 kr att jämföra med ca 110.000 kr för en elledning plus månadskostnaderna.
På sommaren är det inga problem att driva:
kylskåp 65 liter som har en snittförbrukning på 1,5 A/timme
laptop och radio under dagen obegränsat, på kvällen 3 timmar och mera.
Batterierna är nu 4 år gamla, har bara två gånger varit under 50% och verkar vara friska.
På vintern behövs inget kylskåp och med samanlagt 20 Watt/h LED lampor så lyser jag upp hela torpet, så ljus finns det gott om även när det är som minst sol.
([url]http://lindenbaum.kostenloses-forum.be/album_pic.php?pic_id=374&user_id=2[/url])
Fränt, synd bara att vindsnurran ger så lite, men du får väl köpa en flaggstång och fästa snurran i den, vetja!
Ger den(vindsnurran) inget tillskott alls?
-
Enligt bild verkar vindsnurran jnte ha den bästa placeringen, och ett högre torn skulle hjälpa mycket.
-
Hej
Vindsnurran är tänkt som komplement för mörka, men blåsiga höst/vinter dagar.
Men förra vinter var ovanligt vindstill.
Placeringen är den bästa möjliga, (jag har testat länge för att hitta just denna plats) eftersom den fångar syd-väst vindar som kommer uppför dalgången.
Jag håller även på med gallring åt det vädersträcket.
Huset och husets tak hjälper till. Dessutom "drar" det mera runt ett hörn.
Modellen "Black 300" kommer i gång vid 0,8 m/s, levererar redan ca 5 W vid 2 m/s.
Först nu har jag installerat ett mätinstrument så jag kan kolla, hur mycket snurran levererar.
Så jag få väl se.
Oavsett det, så räcker elen även under vintern för det viktigaste...nämlinge belysningen! Första vintern satt jag med fotogenlampor, levande ljus och pannlampa, och det, det var ingen höjdare!
Kap Horn
-
Hej, vi har left off grid i 5 år nu och kommer att göra så framöver.
Det första du ska skaffa är en liten elmätare från tex Claes Ohlson som mäter watt-talen i dina apparater. Kostar inte mycket och är helt ovärderlig när det gäller att ta el-beslut.
Här kan du läsa mer och ladda ner ett excel-blad som jag använder när jag dimensionerar vårt eget elsystem.
http://www.portugal-alentejo.se/?page_id=1379 (http://www.portugal-alentejo.se/?page_id=1379)