Alternativ.nu
Djur => Får => Klippning & ullhantering => Ämnet startat av: sarbe453 skrivet 10 apr-09 kl 19:41
-
Jag har idag fått min handsax som jag beställde och jag kunde inte vänta att testa den så ut till mina tre får. Fåren blev inte klippta i höstas såfjolårslammen är aldrig klippta. Provade på den lugnaste av dem som låg ner, och hon låg lugnt kvar och idisslade. Men jag hade väldiga problem att "komma in under tovorna" och till slut blev hon irriterad och började skaka på huvudet. Jag försöte börja i nacken men det gick inte alls. Tog istället mot bogen och det gick bättre men när jag kom uppåt nacken blev det så tovigt och jag var rädd att jag skulle klippa henne i skinnet! Min sambo satte ett annat får på rumpan men jag kunde inte komma in under pälsen under hakan heller, det kändes som jag skulle punktera halspulsådern :-)
Hur bär ni erfarna klippare åt? Jag har aldrig klippt ett får förut eller ens sett något bli klippt i verkligheten. Är det någon som kan ge mig lite tips och råd hur jag ska bära mig åt? Är det lättare med en vanlig hushållssax som inte är så spetsig i framkanten eller är det bara jag som är en fegis?
Fåren hoppas på glada tillrop för de vill bli av med pälsen :-)
-
Jag klippar alle mine får med håndsaks men inte endnu. Det gammel ull "rejse sig" till vår,så er der et sted hvor saksen glider igennem som smör. Venlig Hilsen Renee
-
Aha, då kanske jag ska lugna mig lite att klippa men var är det lättast att börja?
-
Jag ved inte :-[ Her i Danmark, med Jacobs får och Wensleydale,er det sidste i April. Men længere Nordpå? ???
-
Jag vet inte om jag förstår dig rätt men du pratar om vid vilken tidpunkt som är lättast att klippa? Det var väldigt bra synpunkter för det hade jag ingen aning om!
Men i mitt sista inlägg så jag funderade jag lite om var på kroppen man ska börja klippa. Nacken, under hakan eller någon annanstans? :)
Jag läser alltid dina kunniga inlägg med stort intresse, och du har lärt mig mycket! Du får ursäkta att jag har svårt med danskan ;)
-
En sak till... om man ska vänta med att klippa för att det går lättare då, hur gör man vid lamning? Jag trodde att man alltid klipper fåren innan de ska lamma. Det är iof inga problem för oss för vi har inga lamm i år (men man blir sugen när man ser alla bilder här på forumet).
-
Det är lite beroende på ras, var i landet du bor och om de går på stall över vintern eller lösdrift.. när och hur ullen är lättast att klippa.. vi bor i norrland och har gutar, gute/finull och shropshire som går på lösdrift..
Gutarna "lödjar" (rycker) vi i juni när de börjar fälla.. det blir bara en gång per år på dem.. gute/finullarna klipper jag för hand i maj-juni då ullfettet rest sig..
Shropparna klipper vi 2ggr/år.. mars-april ( beroende på väder) och oktober..
Innan lamning brukar vi putsa tackorna bakpå låren och på sidorna vid juvret.. inte gutarna för de har inte så mycket och fäller själva runt juvret..
-
Handklipper mina får, brukar ha 7-10 per år. Är ovan och har bara haft fåren 4 år. Men tycker ändå inte det är svårt. Har en hembyggd klippbord. Jag brukar börja klippa uppe på nacken och gör som en"ränna" längs med ryggen, fortsätter sen framifrån och bakåt,växelvis höger och vänster sida. D å jag kommit ner mot buken ,brukar ullen vara lös och den ullen spar jag ofta. Ullen fram ibringan , bukullen och runt bakändan, brukar jag oftast kassera. Undvik dubbelklipp om du vill ta till vara ullen, det gör inget att fåret ser lite ojämt ut i klippningen, efter ett par veckor brukar dom vara jättefina. När fåret är färdigklippt verkar jag klövarna också. Min klipptid brukar vara mellan 30-50 minuter per tacka. tar sällan mer en två per dag, för det brukar känna på i händer och fingrar. En tunn handske rek. på klipphanden.
-
de gäller att komma med saxen under alla tovorna...
sitter tovorna direkt mot huden så är de bättre att vänta några veckor kanske till i början av maj... så har ullen vuxit ut lite mer så du kan få saxen under ...
man brukar se på ullfettet.. om de är direkt mot huden så är fåret svår klippt... sitter ullfettet litelängre ut så går de bra att klippa man klipper ju så nära skínnet som möjligt.....
Du skáll ju klippa bara med de yttersta cmrarna på saxspetsen....o hålla hela saxen ner mot skinnet... så spetsen pekar längs kroppen på fåret.. iband får man klippa igenom tovorna för att hitta på fåren under...
när du klipper runt huvudet är de viktigt att hålla huvudet i ett stadigt grepp.. jag brukar böja huvudet åt sidan o början vid öronen o ner.... om tackan sitter...tänk på att man aldrig skall dra i den lösklippta ullen samtidigt som man klipper då följer skinnet med... man låter ullen hänga ner av sin egen tyngd...
de är väldigt olika på fåren o raserna hur lätt klippta de är...
i prnicip tycker jag att lantras får är mer lättklippta än kött raser.. för hand alltså...
Lycka till
-
Jag har också problem med klippningen. Har också köpt en handsax men mitt problem är att fåren står helt stilla till en början och sen när det är ungefär ett 1/3 får tillbaka så är dom inte till att klippa längre. En har jag klippt klart, hon har bara lite, lite mellan frambenen kvar och jag tror nog att ja får lov att ta det i morgon. Men dom andra!! en springer runt med en fint klippt framdel och all det långa sittande från korset och neråt och den andra vill jag bara inte berätta vad den likner!! Sedan har jag två oklippta kvar.
Jag bor ju i nordöstra Skåne och trodde att jag skulle klippt dom för länge sedan men kanske jag inte skall ha dåligt samvete för det. Dom klipptes inte på hösten så nu i dessa varma dagar har dom kanske mycket varmt. Dom kliar sig ganska mycket mot stängselstolperna men dom (nästan) klippta gör det inte så mycket numera.
Om det är någon i närheten som skall klippa får skulle jag väldigt gärna vilja se hur det blir gjort. Hur man sätter fåret och hur man använder ett klippbord och inte minst hur man får upp fåret dit.
Det att klippa får var inte så särskillt lätt som det först verkade vara.
-
Tack för alla fasta och handgripliga råd, det var mycket matnyttigt som jag har användning av!
Jag tänker att står fåren upp så är det inte så svårt att komma åt att klippa ryggen men hur bär ni er åt som har fåren sittandes på rumpan? Står ni inte bakom fåret och lutar ryggen mot knän/benen? Hur kommer man åt att klippa ryggen då?
-
Man börjar med magen, låret, uppåt sidorna ungefär till mitten av ryggen,sen vänder man fåret och tar andra sidan, voila så är ryggen också klippt. Prova att söka på google efter filmklipp på fårklippning, så kan man få lite handfasta tips.
Själv har jag mina stående mitt i stallet bundna i en krok i taket så att snöret inte är ivägen när man går runt fåret. Sen börjar jag i nacken runt halsen och arbetar mig bakåt från sida till sida, magen sist.
-
Fick en användbar länk: http://svartafaret.nu/
Mitt problem är kanske att jag inte binder upp fåret tillräckligt stramt. Skall prova göra som fårklipparen här. Om det inte går får jag väl anlita honom i stället.
-
Det var en bra länk, en sådan lastpall får jag nog upp i fållan. Tror att det är lättare att klippa med fåret stående och ordentligt tjudrat som i länken än sittandes på rumpan för mig som är nybörjare. Våra får är rejäla finullskorsningar, mycket större än exemplet i länken.