Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Gormac skrivet 10 apr-09 kl 12:41

Titel: Stekt Duva
Skrivet av: Gormac skrivet 10 apr-09 kl 12:41
Hittade detta recept av en slump, och tänkte att det kanske intresserar någon här. Själv har jag börjat fundera på vart man kan få tag på Duvor om man inte tar dom ur skogen själv?...det är taget ur Hemmets Journal nr 16 år 1973

3 st Duvor
3 msk Margarin
salt, vitpeppar
6 st bacon skivor

Fyllning:

1 hackad lök
3/4 dl ris
1 msk Smör
2 1/2 dlbuljong
2 msk persilja
1 1/2 tsk örtkrydda ( tex rosmarin,mejram,timjan eller salvia )

Fräs lök och ris i fettet tills allt blivit en aning brynt.
Späd med buljong och låt koka under lock på svag värme i ca 18 minuter.
tilsätt hackad persilja och stötta örtkryddor.

Fyll duvorna med fyllningen. Hetta upp margarinet i stekpanna, lägg duvorna och
bryn dem vackert bruna runt om på svag värme.
Krydda duvorna med salt och peppar. Lägg därefter duvorna med bröstet upp på
stekgaller i långpanna. täck bröstet på duvorna med baconskivor ( fäst dem med tex tandpetare )
Sätt in fåglara i ungnen och efterstek i 175 grader i 60 min.
ta ut fåglarna ur ungnen och täck med aluminiumfolie med såsen görs.

Sås:

2 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 dl tjock grädde
1 msk vinbärs gele

Rör ut mjölet i vattnet. häll det i långpannan och koka upp
under omrörning. koka bort hälften av vätskan.
tillsätt grädden och gelen och krydda med salt och peppar.

Servera med kokta grönsaker, bönor eller ärter. Små stek lökar och vinbärsgele.
Kokt eller råstekt potatis.

Om någon prövar detta recept...kanske ni kan skriva några rader om hur det var, får jag själv tag på duvor tänkter jag pröva...men jag kanske får lura familjen att det är kyckling :-)


//Gormac


Titel: SV: Stekt Duva
Skrivet av: PellePutt skrivet 10 apr-09 kl 12:52
jag vet att Sabis på karlaplan sålde fryst stadsduva för några år sedan. vet dock inte om de gör det fortfarane, men det kan ju vara värt att kolla.
Titel: SV: Stekt Duva
Skrivet av: jenses skrivet 10 apr-09 kl 13:15
... men att förorena duvorna med margarin, det är rena rama blasfemin  :'(
Då kan man lika gärna käka på stekt falukorv...
Titel: SV: Stekt Duva
Skrivet av: Herr Nilsson skrivet 10 apr-09 kl 14:18
På Sergels torg i Stockholm brukar det det finna shur många som helst, bara att jaga och bära hem.
Titel: SV: Stekt Duva
Skrivet av: H-K skrivet 10 apr-09 kl 15:01
På Sergels torg i Stockholm brukar det det finna shur många som helst, bara att jaga och bära hem.



precis,,, vilket torg som helst i vilken stad som helst,ta med nåt bröd, kasta ut , fånga duvstekarna med storhåven ;D ;D ;D vri nacken av de lägg i säck eller annat lämpligt kärl. hemm å frossa  ;D ;D
Titel: SV: Stekt Duva
Skrivet av: GrävlingsJanne skrivet 10 apr-09 kl 19:23
Jag har några duvor i frysen. Kanske skulle prova det här receptet på dom.
Titel: SV: Stekt Duva
Skrivet av: Xanna skrivet 10 apr-09 kl 20:09
Lät inte alls dumt!
Nu ska man bara skaffa lite fåglar bara då! ;D
Titel: SV: Stekt Duva
Skrivet av: Nettis skrivet 10 apr-09 kl 20:58
Man kan själv föda upp duvor också. Det finns till och med raser som är framavlade just för kött som Kingduvan. Men även några påfågelsduvor eller brevduvor duger bra. Blir en fin stek av ungarna när de blir för många här.
Titel: SV: Stekt Duva
Skrivet av: Gormac skrivet 11 apr-09 kl 09:14
Den spydiga lilla apan Herr Nilsson:D har nu muntligen lovat mig tre duvor mot att han blir bjuden på stekt duva enligt receptet ovan...

Nu är det upp till dig Herr Nilsson :D

// Gormac
Titel: SV: Stekt Duva
Skrivet av: Herr Nilsson skrivet 11 apr-09 kl 18:43

Nu är det upp till dig Herr Nilsson :D

// Gormac

Jag hör av mig när jag har duvorna, oroa dig inte...
Föresten var det bra att du kröp fram och visade dig, jag hade sökt dig under ett annat "nick" som jag känt dig under.

Titel: SV: Stekt Duva
Skrivet av: Gruff skrivet 12 apr-09 kl 19:20
... men att förorena duvorna med margarin, det är rena rama blasfemin  :'(
Då kan man lika gärna käka på stekt falukorv...

Året var 1973  ;) Jag hade nog inte besudlat falukorven med margarin heller. Hm, brevduvor har jag som ligger på ägg nu. Receptet sparas nogrant. Tack Gormac.