Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Hanna02 skrivet 09 apr-09 kl 13:34
-
Hej! Är det flera här som inte äter vanlig salt som är tillsatt med jod? Isåfall hur för ni tillräkligt med jod i kroppen?
Tack!
mvh/Hanna
-
Varför skulle man äta jodfritt salt?
-
Jag använder havsalt, det är billigt några kronor kilot. Havsalt innehåller i små mängder halva det periodiska systemet, ingen jod är tillsatt, men det finns där.
Jod är ett nödvändigt ämne, så jodbrist ger allvarliga skador. De flesta bordssalter är jodberikade och detta inte utan anledning eftersom det är alltför rent på andra spårämnen.
Risken för jodbrist är väldigt liten för den som inte restriktivt undviker jodhaltig mat. Ett växande barn som inte får tillräckligt med jod, riskerar inte bara symptom på struma, utan även att drabbhas av kretism. Alla barn i Sverige brukar testas vid födseln för eventuella störningar i sköldkörtelfunktionen.
För stort jodintag är inte heller bra, akut förgiftning orsakar kräkning, och reglerar sig då lätt själv, kroniskt höga halter skapar tremor, oro och för hög aktivitet i sköldkörteln, och då avmagring. Risk för detta finns endast för en som lever på mycket ensidig marin mat och sätter i sig mycket (saltvatten)alger.
Det jod som finns i salt försvinner när man kokar maten, endast på rå och eftersaltad mat tillgodogörs jod i saltet.
-
Hej Hanna, om du äter havs-alger regelbundet så får du i dig alla viktiga mineraler (inkl jod).
Det finns ingen anledning att äta jodsalt.
-
Det jod som finns i salt försvinner när man kokar maten, endast på rå och eftersaltad mat tillgodogörs jod i saltet.
Är det inte tillsatt kaliumjodid, som jodberikning? Såvitt jag kan förstå kan den inte försvinna genom kokning.
I övrigt håller jag med, jod är nödvändigt och jodbrist ger allvarliga sjukdomar.
Edgar
-
En artikel som beskriver varför vi inte äter bordssalt:
http://westonaprice.org/transition/kitchen.html (längst ner under rubriken: Commercial salt -men hela artikeln är värd att läsa!)
-
Är det inte tillsatt kaliumjodid, som jodberikning? Såvitt jag kan förstå kan den inte försvinna genom kokning.
I övrigt håller jag med, jod är nödvändigt och jodbrist ger allvarliga sjukdomar.
Edgar
Vet inte exakt vad som jod har sällskap med i det tillsatta saltet, det är en halogen med lite sämre reaktionslust än klor.
Googlar man på *jod salt kokning* får man upp flera sidor som talar om att jod inte stannar väldigt lätt i salt, det tar inte ett år innan det har gått bort, och att det går bort i koning.
-
När mera jodfritt salt äts så ökar risken för struma
http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=17649 (http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=17649)
-
Då vi vi undvika onyttiga kemikalier så långt som möjligt köper vi bara salt utan klumpförebyggande medel och de är tyvärr inte jodberikade. Däremot är de ju bergssalter från andra delar av världen än vårt jodfattiga Sverige så de kanske innehåller det ändå. I vilket fall som helst så dricker vi Mivi Total som innehåller jod. Det finns även billiga jodtabletter att köpa. På Bodystore kostar en burk med 100 st bara typ 35 kr eller nå't.
-
Jag använder salt utan tillsatt jod. Äter man alger så blir det inget problem. Kelp är en bra källa t.ex.
Sedan väljer jag havssalt och undviker bergssalt.
-
Jag använder salt utan tillsatt jod. Äter man alger så blir det inget problem. Kelp är en bra källa t.ex.
Sedan väljer jag havssalt och undviker bergssalt.
"It is a myth (often also false advertising) that “natural” sea salt contains significant amounts of iodine. The iodide content of seawater
is only 64 µg/kg or 2.1 mg I/kg NaCl. In evaporatively prepared salt, the iodide/chloride ratio is even lower because of iodine loss;
crystallization processes leave iodide selectively in the mother liquor. Aquaron (60) examined 81 “natural” salt samples from 21 countries: all contained <0.7 mg I/kg with the exception of Nigerian samples (1.4–6.5 mg I/kg) made from underground brine."
http://dx.doi.org/10.1021/es0719071 (http://dx.doi.org/10.1021/es0719071)
Aquaron, R.Iodine content of non-iodized salts and iodized salts obtained from the retail markets worldwide. In 8th World Salt Symposium, 2000; Vol. 2, pp 935− 942.
-
Fast att jag valt havssalt framför bergssalt beror inte på Jod.
Jod får jag i mig via alger och liknande. :)
"It is a myth (often also false advertising) that “natural” sea salt contains significant amounts of iodine. The iodide content of seawater
is only 64 µg/kg or 2.1 mg I/kg NaCl. In evaporatively prepared salt, the iodide/chloride ratio is even lower because of iodine loss;
crystallization processes leave iodide selectively in the mother liquor. Aquaron (60) examined 81 “natural” salt samples from 21 countries: all contained <0.7 mg I/kg with the exception of Nigerian samples (1.4–6.5 mg I/kg) made from underground brine."
[url]http://dx.doi.org/10.1021/es0719071[/url] ([url]http://dx.doi.org/10.1021/es0719071[/url])
Aquaron, R.Iodine content of non-iodized salts and iodized salts obtained from the retail markets worldwide. In 8th World Salt Symposium, 2000; Vol. 2, pp 935− 942.