Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: H-K skrivet 08 apr-09 kl 19:58

Titel: förvälla nässlor?
Skrivet av: H-K skrivet 08 apr-09 kl 19:58
här kommer en fömodlingen dum fråga, jo när man läser förvälla? vad innebär det?  koka lätt eller?
Titel: SV: förvälla nässlor?
Skrivet av: Skytten skrivet 08 apr-09 kl 20:18
Ja, någon minut när det är nässlor, t.ex. grönkål ca sex minuter.
Titel: SV: förvälla nässlor?
Skrivet av: Bo skrivet 09 apr-09 kl 12:26
Man vill väl bara att de inte skall brännas på tungan. Jag skär råa nässlor i pannkakssmeten.
Titel: SV: förvälla nässlor?
Skrivet av: Nettus skrivet 10 apr-09 kl 11:02
När nässlor torkar, bränns de mindre. Det märks redan ett par timmar efter att man plockat dem. Helt torra nässlor bränns lite grann när man smular dom.
Förväller gör man väl främst om man ska frysa in?
Titel: SV: förvälla nässlor?
Skrivet av: Kitty skrivet 10 apr-09 kl 13:08
Hej, jag är nog lite äldre och tillhör den gamla skolan. Då menade man med förvällning av nässlor att man kokar dem en stund och slår bort vattnet. Sen kokar du dem i nytt vatten. Att få bort det stickiga är inte bara kosmetiskt. Det är inte så bra att få i sig gemon att slänga det första vattnet gör du dem mer hanterliga för kroppen att smälta.
Titel: SV: förvälla nässlor?
Skrivet av: H-K skrivet 10 apr-09 kl 14:48
Hej, jag är nog lite äldre och tillhör den gamla skolan. Då menade man med förvällning av nässlor att man kokar dem en stund och slår bort vattnet. Sen kokar du dem i nytt vatten. Att få bort det stickiga är inte bara kosmetiskt. Det är inte så bra att få i sig gemon att slänga det första vattnet gör du dem mer hanterliga för kroppen att smälta.


jag tror på dig kitty :D :D  jag citerar rutiga kokboken(icaförlaget)  skölj nässlorna,förväll dem,lägg i kastrull,5 dl vatten koka 5-10min häll av vattnet hacka nässlorna ect ect.....  det är det jag undrar över just förväll??  hur gör man detta exakt,, kokar lätt i lättsaltat vatten å slå av vattneet?
Titel: SV: förvälla nässlor?
Skrivet av: Strajder skrivet 10 apr-09 kl 18:01
Hej, jag är nog lite äldre och tillhör den gamla skolan. Då menade man med förvällning av nässlor att man kokar dem en stund och slår bort vattnet. Sen kokar du dem i nytt vatten. Att få bort det stickiga är inte bara kosmetiskt. Det är inte så bra att få i sig gemon att slänga det första vattnet gör du dem mer hanterliga för kroppen att smälta.
Man slår absolut inte bort vattnet från förvällning av nässlor! Vill väl inte kalla det en dödssynd men det vattnet ska man ha att späda soppan med. Däremot så kan man sila vattnet om man har fått med sand eller annat skräp. Så här gör jag nässelsoppa:

Vårens nässelsoppa (Buffé nr 4 1998, sid 14)

Ingredienser (Portioner: 4)

2 l nyplockade späda nässlor (ca)
1 l vatten (ca)
salt
1 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar (eller höns-)
1 dl grädde
3 msk torr sherry
2 msk hackad gräslök
4 hårdkokta ägghalvor till servering

Gör så här
Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.
Koka upp ca 5 dl av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet, ca 5 dl. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry.

Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.
----------------------
Receptet ovan är originalet. Är man lat och har sköljt nässlorna noga innan man börjar kan man strunta att sila av utan bara köra ner en stavmixer i kastrullen så slipper man hackandet. Jag använder smör istället för margarin och späder med vattnet och vitt vin eller sherry och grädde och tillsätter därefter nässelblandningen. Har man som vi en varm ladugårdsvägg med kraftiga nässelbestånd så "plockar", jag använder sax, man två liter nässlor på cirka 10 minuter.
Titel: SV: förvälla nässlor?
Skrivet av: Kitty skrivet 11 apr-09 kl 00:01
Precis H-K, du kokar dem några minuter, 4-5 min kanske, sen byter du vatten. Salt behövs inte i det första vattnet.
Titel: SV: förvälla nässlor?
Skrivet av: PellePutt skrivet 11 apr-09 kl 11:18
är inte själva meningen med förvällningen att man bla. ska minska halten av nitrat/nitrit? förövrigt borde man väll kunna använda förvällningsvattnet till växtgödning om man inte saltar det då.
Titel: SV: förvälla nässlor?
Skrivet av: Förgät mig ej skrivet 11 apr-09 kl 21:11
Håller med "straider". Slå INTE ut vattnet ni förvällt nässlorna i - det används till soppan. Man behöver inte heller byta vatten. Koka nässlorna en gång i ca 5 min och spara vattnet. Det "stickiga" finns inte kvar - däremot en massa smak och nyttigheter.
Straiders recept ger en härlig soppa även om man nöjer sig med mjölk och skippar sherryn. Smaklig måltid!
Titel: SV: förvälla nässlor?
Skrivet av: Strajder skrivet 11 apr-09 kl 23:58
Sedan kan man bli förvirrad av alla larmrapporter! Nitrat som oroar en del har enligt andra positiva effekter: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nitrat-bra-for-blodtrycket-1.434612