Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Tvärslå skrivet 07 apr-09 kl 18:41

Titel: Vin eller vinäger ?
Skrivet av: Tvärslå skrivet 07 apr-09 kl 18:41
Snurr ibland stående flaskor hemgjort vin kom jag att tänka på när man vet om vin blivit vinäger ?

Skillnaden är ?
Alkoholhalten förändrad eller är det bara smaken ?
Titel: SV: Vin eller vinäger ?
Skrivet av: Appeltorp 13 skrivet 21 apr-09 kl 21:52
Alkohol får man när jäst jäser socker till alkohol. Vinäger får man när en vinägerkultur omvandlar alkoholen till ättika (vinäger = vinättika). Har man otur (eller tur, beroende på hur man ser det) kan man få vinägerkultur via luften. Vill man ha en god vinäger får man köpa en vinägermoder och tillsätta.

Man märker på smaken när man fått vinäger. Den går inte att dricka (pga smaken) om det inte är en väldigt bra vinäger som man lagrat väldigt länge på något trevligt fat, för då kan den njutas som appertif. Den kan dock knappast misstas för ett vin.

Edit: Vinäger är inte alkoholhaltigt. Alkoholen i vätskan omvandlas till ättika och är därmed inte längre alkohol.
Titel: SV: Vin eller vinäger ?
Skrivet av: Tvärslå skrivet 24 apr-09 kl 17:36
Tack för svar, då har jag några liter vällagrat maskrosvin ;)
Titel: SV: Vin eller vinäger ?
Skrivet av: Rolfserud skrivet 01 maj-09 kl 09:06
Varifrån kan man köpa en Vinägermoder???
Har någon adress eller tfnnummer??
Funderarpå att  ta vara på  en del av trädgårdens äpplen i år.
Vanligtvis går det mesta i komposten....

Tacksam för svar...

Kurt
Titel: SV: Vin eller vinäger ?
Skrivet av: Skytten skrivet 01 maj-09 kl 18:03
Ja det är ju en renkultur av ättiksyrebakterier.  Finns det opasturiserad vinäger i handeln, så är den bemängd med bakterier.
Titel: SV: Vin eller vinäger ?
Skrivet av: Appeltorp 13 skrivet 03 maj-09 kl 08:59
Kolla in på Dansk Hjemmeproduktion (http://www.hjemmeproduktion.dk/shop/eddikemoderkultur-404p.html), de har en moder till beställning.
Titel: SV: Vin eller vinäger ?
Skrivet av: Rafiki skrivet 20 maj-09 kl 18:30
Jag har börjat med Kung Markattas ekologiska, ofiltrerade och opasteuriserade äppelcidervinäger och det har funkat finfint  :) En flaska med 7,5 dl kostade 27 kr tror jag. Börja med att tillsätta 1 dl vin per 5 dl köpt vinäger en gång i veckan. När mängden ökat, till t ex 1 liter, så kan man slå av 1 dl vinäger och sedan tillsätta 1 dl vin i burken. Avtappning en gång per vecka med ca 10%, alltså.
Se till att syresättningen är god, annars luktar det lösningsmedel om det  ::)

Efter ett år har vi nu i den gamla burken en riktigt tjock "ättiksmoder", som en sula som ligger där och flyter runt ;D Nu har vi en burk med rödvinsvinäger och en med vitvins-. Jag har läst att alkoholhalten i vinet man tillsätter ska vara högre än 10% för att det ska funka bra... ???