Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Lilla T skrivet 06 apr-09 kl 23:53

Titel: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Lilla T skrivet 06 apr-09 kl 23:53
Ohoj alla vegetarianer/veganer där ute.
Jag är nybliven lakto-vegetarian av olika skäl, och undrar lite hur ERAN dagsmeny ser ut?
Vad äter ni till frukost, mellanmål, lunch, middag och så vidare?
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Palleman skrivet 07 apr-09 kl 08:28
Träningsfreak som jag är så har jag kanske en udda meny men ger mitt bidrag iaf..

Frukost: Proteinpulver med mjölk och crunchy müsli, ev. bröd.

Lunch: Kanske nån äggröra...

Mellanmål: Frukt och proteindryck

Middag: Low carb Pasta och kanske nån vegofärsås..

Kvällsmat: Nattprotein och sen zzzz...

Allt protein jag tar i pulverform är från vassle..  ::)
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: lotta_malm skrivet 07 apr-09 kl 14:22
Hejsan
Jag är en alldeles fäsk medlem och egentligen hittade jag till Alternativ.nu för att jag letade efter sidor om att spinna med slända, mitt nya kommande projekt. Men eftersom jag är en glad vegetarian (usch vad hurtigt det lät då ;-)) så kan jag inte låta bli att lägga min näsa i blöt även här. Jag måste få tipsa om en mycket bra receptsamling: Vegolandet Veganias kokbok av Nina och Linda Andersson. De har även haft en hemsida: http//:vegania.mine.nu med recept. I hastigheten och ivern har jag inte kollat om hemsidan finns kvar. Egenligen är det veganrecept men jag använder även vanlig mjölk/grädde ibland. Vi har utgått från de recepten de senaste 3 åren och det har absolut inte blivit tråkigt.
Lycka till med vegatarianismen :)
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Lilla T skrivet 07 apr-09 kl 15:07
Träningsfreak som jag är så har jag kanske en udda meny men ger mitt bidrag iaf..

Frukost: Proteinpulver med mjölk och crunchy müsli, ev. bröd.

Lunch: Kanske nån äggröra...

Mellanmål: Frukt och proteindryck

Middag: Low carb Pasta och kanske nån vegofärsås..

Kvällsmat: Nattprotein och sen zzzz...

Allt protein jag tar i pulverform är från vassle..  ::)
Åhå! :) Ja, jag tränar också en hel del, elitsatsande ungdom haha. :) Jag tränar fyra dagar i veckan, minst och då tränar jag överdrivet mycket! Hehe. Tack så mycket för svaret!  ;D

Hejsan
Jag är en alldeles fäsk medlem och egentligen hittade jag till Alternativ.nu för att jag letade efter sidor om att spinna med slända, mitt nya kommande projekt. Men eftersom jag är en glad vegetarian (usch vad hurtigt det lät då ;-)) så kan jag inte låta bli att lägga min näsa i blöt även här. Jag måste få tipsa om en mycket bra receptsamling: Vegolandet Veganias kokbok av Nina och Linda Andersson. De har även haft en hemsida: http//:vegania.mine.nu med recept. I hastigheten och ivern har jag inte kollat om hemsidan finns kvar. Egenligen är det veganrecept men jag använder även vanlig mjölk/grädde ibland. Vi har utgått från de recepten de senaste 3 åren och det har absolut inte blivit tråkigt.
Lycka till med vegatarianismen :)
Åh, tack så mycket för tipset! :D Kan sidan vara www.vegania.net? Det var det enda jag hittade som hette Vegania! :)  Tack för svaret!  ;D
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: lotta_malm skrivet 07 apr-09 kl 16:42
Jepp! Det är den sidan. Om muslin finns där, testa den. Vegan chepherd pie är också en höjdare... Boken kan lånas på biblioteket, i alla fall i Malmö, eftersom den kan vara svår att få tag i och alla recept nog inte finns på nätet.
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: SaraSoldotter skrivet 19 apr-09 kl 23:38
Jag brukar äta en macka med ägg eller ost till frukost. Dock har jag nyligen fått upp ögonen för löpe, något som gör mig ytterst konfunderad. Plus att jag vet inte om jag vill fortsätta äta ägg heller. (Vad fasen ska man ha på mackan?!) Lunchen blir väl skolans vegetariska alternativ, som brukar vara någon sorts grönsaksgryta. På kvällen beror det på om jag är lat eller inte. Det finns ju många vegetariska halvfabrikat, som är bra om man är en familj med både köttätare och veggisar. Är jag kreativ lagar jag hellre en gryta, eller grönsaks- eller potatisbiffar, eller liknande.

Hoppas att vegetarianismen gör ett gott intryck på dig! :D
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: i.daf skrivet 18 maj-09 kl 21:37
Jag är vegetarian, har varit vegen ett tag men insåg att man nästan blev tvungen att äta konstiga produkter med mängder av tillsatser tex margarin, olika vegan gräddsorter, vegan-pålägg mm.

Som vegetarian äter jag nästan aldrig halvfabrikat, förstår inte vitsen. Till frukost : gröt/ fil och müsli/ smörgås med ägg, ost, keso eller hummus (1 burk kikärtor, salt, lite vinäger, vitlök, kryddor, lagom med vatten/olja mixas = 4 minuter)
Lunch och middagar finns oändligt med alternativ, men undvik halv fabrikat. Förutom det som finns i alla tusentals receptsamlingar vill jag tillägga mitt eget recept på vegobiffar som går att baa i ugn, stekpanna eller till och med på grillgaller.
Mixa en burk kokta bönor/ kikärtor med valfrikrydda, salt osv. Späd med uppvispat ägg, ett halvt brukar räcka. om det blir för löst och ej går att rulla med händerna tillsätt mer bönor eller havregryn. Sedan kan du forma dem till biffar, bullar, forma dem på spett. Varför inte fylla dem med fetaost och soltorkade tomater också?

Det bästa tipset som vegetarian är dock - lär dig att älska bönor. Det går om du är dem tillräckligt ofta, sedan blir det hur gott som helst!
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Matilda Alexandra Andersson skrivet 28 jun-09 kl 23:05
Hejlahopp!

Jag är vegan och så här kan min dag se ut:

frukost:
gröt-gärna med kruskakli och bär + havre/sojadryck och kanske nåt mer till. Exempelvis macka som jag bakat själv eller knäckebröd med hemmagjort pålägg gjort på t.ex. rostade solroskärnor, soltorkade tomater, lök, kryddor, olja o tomatpure.

lunch:
Nån gryta eller soppa gjord på precis vad som helst. En poppis gryta är en me mkt curry,linser eller bönor o nåt till det. eller kanske broccolisoppa.

kvällsmat:
antingen nåt enkelt som mackor eller pannkakor med sojamjöl.
Annars sallad, eller rester från lunchen.

Sen gärna mellanmål i form av frukt nötter eller nån macka.
Lagar mycket olika maträtter och helst aldrig halvfabrikat. Men gör undantag vid vissa grejor som havredryck.
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Sakminne skrivet 14 jul-09 kl 15:00
Ett jättetips om du just blivit veg:
Lär dig göra hommus!
Ett pålägg som är en röra av vitlök och kikärter och kryddor, fantastiskt gott och alla mackor blir extra näringsrika.

Jag brukar göra hommus så här men många har tahini och/eller filmjölk i.

En påse kikärter blötlägges över natten
Koka kikärterna i nytt vatten ca 40 min
Mixa kikärterna i mixer eller med mixerstav
Ha i rapsolja (smakar mindre än oliv) och vatten till lagom konsistens
KRYDDA!
Massa vitlök (Typ 10! :D)
Salt o peppar
Örtkryddor!
Kanske färska örter typ persilja om du har råd

Det här är superbilligt och superbra mat. Om man vill kan man också göra pseudofalafel genom att ta hummusen, rulla till småbollar och rulla i sesamfrön och steka - snabblunch!

Puss och lycka till med veggandet. Kom ihåg att om du faller tillbaka i kötträsket nångång så är det bara att resa sig och fortsätta, alltså inte tänka "äh jag klarade det inte, typiskt, aja äter väl kött då...".
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Sakminne skrivet 14 jul-09 kl 15:05
Ett annat tips för veganer som vill göra biffar som HÅLLER IHOP utan ägg är att koka hela linfrön i lite vatten. Det blir ett slags klister, som när man blandar med torra biffärsar fäster ihop och gör degen fantastiskt hållbar. Om man vill (jag vill) kan man sila bort själva fröna och bara använda klegget.
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Matilda Alexandra Andersson skrivet 17 jul-09 kl 23:45
Mmmmmm houmus/hummus/humous är världens godaste!!  ;D

Ska testa linfrö tipset! Jag köpte "no egg" för längesedan o se är också jättebra att göra biffar med :)
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Bianca72 skrivet 06 aug-09 kl 22:34
Jag älskar att prova nya maträtter, och provar allt möjligt från olika kulturer. Indiskt är supergott och har massa vegetariska rätter. Att wooka är också supergott och enkelt. Använder quorn/soyagrytbitar eller seitan. Brukar googla på vegetariska recept i olika inriktningar. Finns hur mycket inspiration som helst.
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: småbrukartanten skrivet 11 aug-09 kl 10:11
Får en allätare som gärna äter vegetariskt som omväxling lämna ett recept? :-[
Lyder som följer:

Vegetter gjorda på kokt hel spelt
Börja med att koka speltkornen mjuka i lättsaltat vatten tar ca 40-45 min.

Till vegetterna tar man ca 0,5 liter kokta korn och hackar sönder dem så de får konsistensen av köttfärs ungefär. Lättast med matberedare om man har en sån.
Hacka 2 gula lökar
Riv en bit av en rotselleri och en medelstor morot. (finrivet)
Lökhacket o rotrivet fräses i en stekpanna i olivolja (ej för stark värme) tillsätt rejält med curry och spiskummin (malda) o lite riven muskot o svartpeppar. Snåla inte på kryddorna det ska vara sting i smaken!
Stekfräset blandas sedan tillsammans med de hackade speltkornen och tillsätt ett ägg och 0,5-1 dl vegetarisk buljong samt salt.
Blanda till en lagom smet o forma biffar som steks gyllenbruna.
Servera med ungstekt klyftpotatis o en god kallrörd sås samt fräch grönsallad.
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Midvinter skrivet 16 aug-09 kl 19:53
Väldigt olika vad jag äter, en en normal dag skulle kunna se ut ungefär så här:

frukost: någon sorts korn eller flingor, eller gröt. Oftast havre, men ibland krossat knäckebröd eller råg, tillsammans med nånting mjölkaktigt. Oftast pulvermjölk eller sojamjölk (eftersom vanlig mjölk är så dyr här, annars är det 4% standardmjölk som jag tycker bäst om) men kan också bli cocosmjölk, rismjölk med nötsmak, eller något annat.
Sötar med sylt, honung, socker+kakao, farinsocker torkad eller färsk frukt eller frysta bär. (Igen, hade använt färska bär om jag hade tillgång på det)
Har ibland i nötter.

Mellanmål: CHOKLAD!!! :D

Lunch: Antingen någon sorts grönsaksröra med kryddor, bönor/linser och ris eller cous cous. Där jag bodde förrut kunde man köpa fullkornscous cous och den smakade mycket mer. Här får jag nöja mig med den vanliga.

Annars gärna en sallad. Vad jag stoppar i varierar, men vanliga saker som jag använder: tomater, fetaost, avokado, nötter, vinäger, olivolja, örter, fetaost, kidneybönor eller svarta bönor, vindruvor, salt, peppar

Mellanmål: CHOKLAD!!! :D

Kvällsmat: Egentligen vad som helst: fruktsmoothie, samma som till frukost, samma som till lunch, mackor, en blandning av råa ägg, hackade tomater och kryddor som jag steker och äter med ris, chokladkaka (bor ju i studentkorridor, så blir ofta sånt), cous cous med tomater och curry, fruktsallad, varma mackor...
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: MetalMii skrivet 21 aug-09 kl 21:39
Jag är vegan, och äter mycket lagat från grunden, bland alla frysvaror är förvånansvärt
få faktiskt vegetariska. De flesta innehåller ägg och/eller mjölk, ex quorn.

Idag såg det ut så här;

Frukost, knäcke med marg och grönsaker, toppat med torkad basilika, en kopp te till det.

Lunch, slängde ihop en pytt av bla kantareller (plockade och stekta igår ;D)och kokt potatis.

Middag, värmde på en god linsgryta jag hade i kylen, gjord på linser, lök, riven morot och
jordärtsskocka, pass. tomater, cocosmjölk, vitlök, och paprika mm.

Jag måste ha sallad till maten, om det så bara är en riven morot, oftast blir det skuren paprika,
tomat, hemgjorda groddar, avocado, rödlök, och nu på sommaren melon.

Ngt som jag tycker är väldigt gott är att råsteka tärningar av potatis, jordärtsskocka, kålrot,
persiljerot, sötpotatis, rotselleri, rödbeta helt enkelt ta det man har hemma, och slänga i
en gjutjärnsstekpanna, stek tills det blir mjukt, krydda med örtsalt och vitpeppar, på slutet
skivar jag i lite rödlök, så den bara blir lite varm, är gott om den fortfarande är lite färsk, om
man nu gillar rå lök, jag tycker även att det bränns lätt om den är i från början med.




Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Ogräs_ skrivet 24 okt-09 kl 10:17
Ska testa linfrö tipset! Jag köpte "no egg" för längesedan o se är också jättebra att göra biffar med :)

Jag köpte no egg för något år sedan och tittade på innehållsförteckningen. Det innehåller en hel del potatismjöl så jag testade att använda det istället när min förpackning var slut och det fungerar alldeles utmärkt som ägg-substitut till det mesta, jag har dock inte lyckats med någon kladdkaka med potatismjöl än, det blir bara kola av det. Jag använder alltid potatismjöl för att binda ihop mina biffar. Blir dom för torra så tillsätter man bara vatten, för blöta så tillsätter jag havregryn.

Jag har varit vegetarian i 4 år nu och är vegan i perioder (det är svårt som ostfantast men att äta veganskt ibland känns bättre än inte alls). Mina dagar ser ganska olika ut med tanke på att jag är arbetslös men när jag arbetar håller jag rutinerna på ätandet och då ser det ut ungefär så här:

Frukost: Några mackor med smör/tahini/hummus och lite grönsaker på om jag har något hemma eller müsli med havremjölk. Till det har jag vatten/juice/te och mitt val vegetarian för att vara säker på att jag får i mig alla vitaminer.

Lunch: Matlåda från dagen innan.

Middag: Biffar på linser/bönor med tomatsås och ris/pasta/ugnsstekta rotfrukter, olika soppor (broccoli, linser, rödbetor, potatis och purjo osv), grytor och när jag är lat blir det quorn eller sojabitar.

Jag brukar även få med 1-3 mellanmål beståendes av mackor, frukt, nötter eller liknande.
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: labalette skrivet 31 jul-10 kl 16:47
Jag är vegeterian men äter inte socker, bröd, ost, grädde och vissa kryddor som jag är allergisk mot.

Frukost: En kopp fil (valfritt) med ganska mycket linfrön och gojibär. Kaffe. En salladsskål med isbergssallad, röd paprika, lök, tomat och majskorn.

Lunch: en måltid bestående av bönor eller linser. Äter de indiska maträtterna. Dal eller vita bönot till chiliconcarne eller någon texmex-rätt. Eller så gör jag biffar (en biffsmet med gröna linser/mungbönor och brockoli/gröna ärtor) och använder majsmjöl endast till att forma dem. sen steker jag dem i olivolja. Jag använder rapsolja till indiska rätter med tomatsås. Olivolja till stekning av biffar och wokning. Majsolja till popcorn. Frityrolja till fritering.

Mellanmål: Yoghurt med valfria frukter (färska eller frysta). Jag äter säsongsfrukter. Mest mango på sommaren. Jordgubbar och andra bär. på vintrarna frysta  bär/mango eller äpple/banan. Toppar med rostade sesamfrön.

Middag: oftast wokrätter med kinakål, frysta eller färska grönsaker och kikkoman soya till eller stekta indiska rätter.

Kvällsgott: friterad plantan eller popcorn/chips.
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Irmelinis skrivet 02 aug-10 kl 11:39
Frukost-alternativ:

1.Fruktsallad med nötter, frön och nånting grönt, t.ex grönkål eller sallad.
2. Ört-te, frukt och smoothie gjord på bär, vetegroddar, spenat, banan.
3. Äppel"paj" - råa äpplen, kanel, kokos, solrosfrön och honung.
4. Mosad banan med kanel, havregryn, kokos och krossade linfrön.
5. Äpple-päron-banan-gröt. Några frukter i mixern blir gott fruktmos. Serverat med kanel och linfrön. Eller med groddat bovete.
6. Selleri-gröt. Selleri, gurka, morot i mixern med valfria kryddor. Fräscht och gott!


Lunch-alternativ:
1. Quinoa (kokad eller groddad) med blandade grönsaker, helst råa.
2. Groddade kikärtor, hela eller mixade till hummus. Knäckebröd. Frukt.
3. Grönsakssoppa, helst kall, gjord på råa grönsaker i mixern.
4. Sallad med nötter och frön.
5. Blomkåls-"ris" blandat med tomat, persilja, kallpressad olja och örtsalt. Knäckebröd med avocado.

Middagsalternativ:
1. Alla ovanstående, inklusive frukost-alternativen.
2. Sallad med mycket gröna blad, med ris eller quinoa. Ibland fullkornspasta.
3. Vegetarisk sushi med råa grönsaker och ris.
4. Fyllda paprikor.
5. Råa morotsbiffar med solrosfrön.
6. Pizzabotten gjord på linfrön, zucchini och kryddor. Valfri topping.

Mellanmål-efterrätt:
1. Chokladmousse gjord på kakao, dadlar, vanilj, avocado.
2. Lime-mousse, gjord på limesaft, dadlar, vanilj, avocado.
3. Råa morots och ingefärskakor.
4. Äppelpaj, utan socker och mjöl. Med cashewgrädde.
5. Nöt och chokladkaka.
6. Glass gjord på frukt eller bär.
7. Nöt eller mandelmjölk.


Behövs ingen spis eller ugn till det mesta, bara en mixer :)
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Neinor skrivet 02 aug-10 kl 12:04
jag är en extremt dålig vegetarian så min kost består av linssoppa och vindruvor.
det är verkligen jättenoga med vad du äter, vegetarianer har lätt att få B 12 brist. Och det är inget att leka med :(. Dinkel ska ju vara väldigt proteinrikt.
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Annalinnea skrivet 06 aug-10 kl 22:25
havregrynsgröt är en outstanding frukost!!!
jag tar komjölk till, men bra att veta att man tar upp järnet bättre utan kalcium, altså sojamjölk t.ex i stället!
Havre är ju både proteinrikt och järnrikt!!

På sommaren käkar jag en massa ägg (från egna höns, innan åt jag sällan ägg) och det vi har i landet för tillfället.

Ikväll blev det råstekt mandelpotatis och palsternacka(från förra året) nyzeeländsk spenat, squash och vita bönor (från affärn, blötlagda och kokta häromdagen) alltihop stekt t en pyttipanna. med ett stekt ägg. och ketchup. flottigt och smaskens!!!

När jag var gravid hade jag järnbrist, och efter det har jag ibland köpt en flaska blutsaft (finns på hälsokosten och vissa mataffärer) och tycker att jag blir piggare av det. Jag är ju en sucker för mjölkprodukter, så jag får anstränga mig för att inte ha mjölk t varje måltid (typ stuva) eftersom det hämmar järnupptaget.
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: sirugo skrivet 11 nov-10 kl 21:54
Frukost:
Ägg (alltid), två mackor med en rejäl hög smaskigt pålägg som ost, paprika, tomat, gurka eller någon annan kombination som täcker in så mycket som möjligt
Fruktjuice och ibland müsli med youghurt
Äter väldigt mycket till frukost

Lunch:
Det finns alltid trerätter på jobbet. Därmed finns det alltid en vegetarisk rätt som också är mycket bra. Kan bli vad som helst och de mixtrar fram allt möjligt.

Middag:
Ofta pasta med någon sås på friterade eller stekta grönsaker, med grädde och vitlök och olika kryddor

Sedan fler mackor senare på kvällen

Jag har varit vegetarian i 12 år och har ingen brist av något slag.
Har aldrig heller varit friskare. Är aldrig sjuk. Underbart är det
:)
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Michan skrivet 04 maj-11 kl 17:11
En helt vanlig vardag för mig brukar se ut ungefär såhär:

Frukost: Två knäckebröd krossade i en tallrik med filmjölk blandat med blåbärssoppa. Till det ett stort glas juice (alltsom oftast färskpressad, 1 apelsin + 1 grapefrukt).   :)

Lunch: Lite vadsom helst, men enkelt och smidigt är grönsaksmos (som vanligt potatiskmos fast med broccoli och morötter också) + fejkköttbullar. Brukar funka då jag ofta lagar lunch åt en icke-veg också, för det smakar som "vanligt". :P

Mellanmål: Två knäckebröd med ost och paprika, så simpelt men ändå så gott!  :D

Middag: Oftast samma som det jag ätit till lunch om det blivit över

Kvällsmat: En knäckemacka och ett glas mjölk, eller ett par ägg :)
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: evamarta skrivet 05 maj-11 kl 22:07
Ja, idag åt jag först stekta nässlor till frukost, sen samma till lunch.
Till middagen förnyade jag mej lite och fixade nässelsoppa.  ;D
Det är sant. Jag tror att jag får nässelförgiftning om det här fortsätter...
Men det är ju bara  så skrämmande gott. Och väldigt vegetariskt, om inte annat.  :)
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Suresh skrivet 05 jun-11 kl 23:30
Jag äter planlöst vad som kommer i min närhet och är gratis eller billigt. Bara inget rött kött och ytterst sällan fisk eller fågel. Skaldjur är ok.
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Nina W skrivet 12 jun-11 kl 23:17
Frukost: Naturell yoghurt eller A-fil med en blandning av pumpafrøn, linfø, solrosfrøn och lite hackad mandel. Några russin, ibland frukt. En tesked honung. Då och då grøt, bara inte havregrynsgrøt før det gillar jag inte! Næstan aldrig mackor, ægg om jag vet att det drøjer længe tlls lunch.

Lunch eller middag, beror på om jag jobbar natt eller ej. Ofta råris eller fullkornspasta med det jag har... Steker lite grønsaker, har kanske en currysås eller tomatsås som jag tar av då och då, bønor eller kikærtor, ibland lite fetaost eller keso. Då och då en gratain, lasange eller annat. Bra att koka en rejæl soppa att ta av då och då också.

Mellanmål: Fullkornsknæckebrød eller hembakt rågbrød med ost, jordnøtssmør, sojahummus, middagsrester mm.

Kvællsmat. (Ibland, om ær hemma och ætit lunch men inte middag.) Ofta omelett gjord på egna ægg, med løk. Jag gillar løk! Ibland soppa.

Jag mår jættebra men væger før mycket, viktrekord nu. Måste minska in på kolhydraterna.
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: skiesabove skrivet 13 jun-11 kl 22:04
Är inte heltidare men äter nästan enbart egenuppfödda animalier (ägg och kött). Har som mål att skaffa egen mjölkproduktion också, kommer bli get lr får.

Ni som är vego av etiska skäl borde skämmas om ni äter ägg. Industrihöns har fruktansvärda liv. Ekomjölkkossor har det bra i jämförelse.

En lakto-ovo dag hos mig:
Frukost: ett glas verum hälsoyoghurt lr ekofil. Kaffe.
Mellis: två dumpsterbananer
lunch: omelett med dumpstergrönsaker.
Mellis: die dumpschterbanana
middag: spaghetti och kidneybönstomatsås. Kanske en liten rabarberkaka lr liknande till efterrätt.

Köper aldrig soya lr quornprodukter, smakar ju blä. Godare att göra egen seitan på ekomjöl.
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Broberg skrivet 13 jun-11 kl 22:25

Ni som är vego av etiska skäl borde skämmas om ni äter ägg. Industrihöns har fruktansvärda liv. Ekomjölkkossor har det bra i jämförelse.


+54
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Skogstant skrivet 14 jun-11 kl 12:21
Jag tränar rätt mycket, men här är vad jag brukar äta en vanlig dag.

Frukost: havregrynsgröt med sylt och mjölk
Mellanmål: grovtbröd
Lunch: Pannkakor med sylt
Mellanmål: frukt och nötter
Middag: lasange med linser och bönor
Efterrätt: kladdkaka och nötter, kanske lite mörk choklad.
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: tench skrivet 14 jun-11 kl 12:30
Jag är inte vegeterian, men äter inte så mycket kött.

En dag skulle kunna se ut såhär
Frukost:
havregrynsgröt+musli+blåbärssylt+mjölk, macka med tahin/smör/ost .. eller likn., kaffe

Lunch:
Ärtsoppa (utan fläsk)

Middag:
Quinoa med grönsakswok (senast med champinjoner, aubergine, brocolli, paprika+sesamfrön och chilisås) och kikärtor

Mellanmål blir det sällan. Men äter frukt med jämna mellanrum.

Starka dhalgrytor är ett återkommande tema som är lättlagat också.
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: KamratPil skrivet 12 sep-11 kl 11:37
Tips på pålägg:

Kokta linser (av valfri kulör), de får gärna vara lätt överkokta, men se noga till att allt vattnet runnit av. Koka gärna i grönsaksbiljong.
Nötter och frön! Av alla möjliga sorter
Lite lök, chili och vitlök
Ev. örter

Fräs lök, vitlök och chili lätt i olja. Blanda ihop allt och kör i matberedare. Saknar man denna hushållsmaskin kan man mortla nötterna och mosa linserna för hand, och finhacka lök, vitlök, chili och eventuella örter.
Ifall det blir en rätt torr smet kan man med fördel blanda i en skvätt olivolja. Glöm heller inte smaka av med salt.

Ett knäckebröd med denna fantastiska röra och lite tomat och rostade sesamfrön blir en härlig frukost.
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: LimJans skrivet 12 sep-11 kl 11:52
Idag blev det körsbärsyougurt och grovt bröd med phildelphiaost till frukost.

Lunchen avnjuts just nu och består av rotsaksplättar med lingon och en klick av ovan nämnda ost :)
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Wonderingsanna skrivet 06 okt-11 kl 00:50

Jag har varit veggo i mååååånga år.

Jag äter nästan all mat som inte innehåller någon form av döda djur (dvs kött, buljong, kryddor som innehåller kött, gelatin osv) och min mat ser ut ungefär som en blandätares förutom köttet då. Jag är MYCKET noga med vad jag får i mej och jag har ALDRIG haft några brister vad det gäller vitaminer etc (gietvis har jag som de flesta kvinnor känt av järnbrist vid mens ibland men det är inte riktigt "samma sak") och det utan att stoppa i mej någon sorts tillskott/tabletter.
Jag dricker inte mjölk, yoggi etc pga att jag och mjölkproteiner inte kommer överens, man kan säga att jag inte tål dem ;), jag kan dock ha en skvätt grädde etc i ugnsräter ibland, ordentligt upphettat är det helt förändrat och jag tål det mycket bättre, om jag inte utsätter kroppen för det varje dag.  Sista åren har jag valt bort onödigt socker bla äter jag inget godis what so ever.

Bananer och Avokado är toppenbra mellanmål.



Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: rapchic skrivet 07 okt-11 kl 07:28
hmm svår fråga, man äter ju så varierat att det inte riktigt går att skriva en dagsmeny

men över lag
Frukost: starkmat (egenkomponerad då jag inte tyckerom gröt men är för snål får soyghurt)
mellis: macka m tex jordnötssmör, tahini el hummus (el dyl).  el frukt/grönsak.
lunch: varmrätt (igår tex blev det indisk linssoppa)
Mellis: samma som första mellisen
middag: varmrätt (igår åt jag pastarätt ute)
kvällsmat: samma som övriga mellanmål eller nått gott tex popcorn
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Lexikon skrivet 11 nov-11 kl 17:34
Har varit vegetarian i många herrans år nu. Tidigare elitsatsande simmare med 11-12 träningspass á två timmar per vecka, därefter latmask, student med matlådor, gravid, ammande, förälder och barnmatstillverkare. Allt funkar fint.

En bok jag tycker har varit bra är en i näringslära som har små speciella stycken om vegetarian/veganska anpassningar och vad som kan vara klokt att tänka på för att få i sig tillräckligt av allt under livets alla skeden. "Näring och Hälsa" av Ulla Johansson.

Våra dagar ser oftast ut såhär:

Frukost: gröt av något slag (oftast havregryn, på vintern/kring jul risgryn, och ibland mannagryn), mackor ibland (bara hembakat bröd, gärna surdeg), ägg ibland. Olika pålägg är allt mellan hommus och gurka till jordnötssmör (riktigt alltså, inte skippys sliskblä), ost, färskost, messmör, mesost osv.

Lunch: Lagad mat, se middag.

Mellanmål: vuxenversionen - kaffe eller te med hälften varm mjölk, barnversionen - en frukt.

Middag: Lagad mat. Allt mellan linsgryta till potatissoppa till grillade grönsaker och halloumi med pasta till mozzarellafyld aubergine till tacos á la veg. Listan tar aldrig slut. Googla för inspiration.

Det finns några osttillverkare som använder vegetabiliskt löpe, kolla efter dem. Vi använder i stort sett inga halvfabrikat, sojaprotein eller qornprodukter hemma, men är vi bortbjudna och bjuds på det så äter vi det utan knussel.

En stor del av vår filosofi är att vi vill äta så hållbart som möjligt, samtidigt som det ska vara riktigt gott! Långa transporter (sojabönor och produkter av dessa från sydamerika tex) går direkt bort. Ekologiska grönsaker så långt det går osv.

En bra sak att veta är att det är skillnad på vegetabiliskt omega-3 och animaliskt. Inte alla människor (40%) kan syntetisera de viktiga fettsyrorna från vegetabiliska förstadier och behöver sålunda få dem via kosten. Men att äta lax eller kapslar känns som ett så vansinnigt resursslöseri. Lösningen? Skaffa höns! Äggulan från höns som kan beta gräs innehåller lika mycket omega-3 som lax. (Omega-3 innehållet ökar också i mjölk från gräsbetande kor, i osten och smöret som görs av denna och i djurets kött, men det är väl knappast relevant i en vegtråd.) Mindre ägg innehåller dessutom procentuellt sett mer gula och mindre höns ger större foderutbyte. Våran lösning blir således dvärghöns i trädgården. Hönsen har det bra, vi har det bra och tillsammans mår vi bra samtidigt som vi belastar miljön minimalt.  ;D
Titel: SV: Vegetarianer: Hur ser dagsmenyn ut för er?
Skrivet av: Lexikon skrivet 11 nov-11 kl 17:41
Ni som är vego av etiska skäl borde skämmas om ni äter ägg. Industrihöns har fruktansvärda liv. Ekomjölkkossor har det bra i jämförelse.

Word! Alla borde ha ett par höns i trädgården; nyttigare ägg och hönor med bra liv. Och ett fantastiskt sällskap i livet.

Ett problem med qorn (en svampprodukt) är just att det innehåller ägg som bindemedel, och där har du inte en chans att veta hur de hönorna har haft det i livet... eller jo, man vet väl men vill inte föreställa sig det.   :(

Och att härma kött när det är kött man vill undvika samtidigt som det finns så mycket som är tusen gånger godare?  ???