Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: milo skrivet 05 apr-09 kl 19:49
-
Hejsan Alla
Har kommit över 15 kubik al ved, min fråga bör jag blanda med annan ved eller går det elda ensamt
-
Visst går det att elda med al endast. Det finns ett allmänt utbrett skrock att ved måste blandas. Olika sorters ved ger per volym mer eller mindre värme, och det bör man känna till.
Man ska helst inte elda med dålig ved, men om man av någon anledning måste, kan det hjälpa att smyga med lite i taget med bättre ved, detta oavsett vedslag.
-
Man skall helst inte elda enbart barrved eftersom skorstenen sätter igen sig. Vidare bör man eventuellt inte elda enbart ek, eftersom det blir för varmt men detta skulle kunna vara skrock. Men det syns i skorstenen om man bara eldat ek, den saken är säker. Al går dock utmärkt att elda utan annan inblandning.
-
Det fina med al är ju att den brinner ganska sot- och tjärfritt, den är alltså utmärkt om man har t ex en gammal vedpanna med dålig förbränning, eller för den delen att elda i braskamin om man inte vill att glasluckan ska sota igen. Nackdelen är att den är lätt och porös och ganska "odryg", man får inte ut så mycket värme ur en kubikmeter torr al som ur samma volym av t ex björk. Per kg är värmevärdet däremot ungefär detsamma.
Al är också känslig för röta, den blir snabbt dålig om den inte förvaras torrt. Men en fördel är att barken inte är så tät, så den självtorkar även om den inte är kluven eller randbarkar.
Ek är inte heller några problem om man bara lär sig hur den fungerar att elda med och anpassar draginställning och sånt efter veden. Jag vet en golvläggare som eldade i flera år med gammal ekparkett som han hade bytt ut i någon stor offentlig lokal.
Problemen med ek är snarare att den innehåller så mycket salter och oorganiskt material. Det blir mycket aska av den och den sliter hårt på sågkedjor och sågklingor när man ska kapa upp den.
-
Hej Alla
Som en kille sa " Elda inte med sjunktimmer !! " Tort skall det va! det brinner bättre !!
Lite mer info om VED eldnings torr ved! ska innehålla högst ett fuktal om 30% oavsett träslag !
Utgå ifrån att torr ved / kg innehåller ungefär samma mängd energi...
Tex. Gran brinner snabbare och väger mindre i volym räknat än björkved som brinner långsammare
och avger värme under något längre tid...
Mvh
Ruben
-
Tackar för era svar
får det gratis om jag hämtar det ,, så det blir billig värme i vinter ,, har eldat fura hela tiden nu i ca 1 år sotaren sa att kanalen var fin och inte mycket sot
-
Jag har letat med ljus och lyckta efter någon som kan sälja al-ved till mig.
För jag vill bygga en större varmrök och då är det al-ved som gäller.
Så jag skulle aldrig elda al i pannan utan sälja den till någon som håller på med varmrökning och sedan köpa björkved för pengarna.
-
Det borde gå att hitta alved. Var och varannan bonde har en trave liggande på gården, det verkar som extra många har röjt al längs sina diken och bäckar i år
-
Jag bjuder dig gärna på lite al. Självplock!
-
Problemen med ek är snarare att den innehåller så mycket salter och oorganiskt material.
Eksyra menar du väl? Det fräter bra på metall. Så just ek hade jag nog bara använt som blandved, för att hålla nere koncentrationen.
-
Ek innehåller syror som kräver hög temperatur för att förbrännas. En gammal panna/kakelugn med överförbränning uppnår inte dessa temperaturer, ergo ger sig syran på pannans bakre delar/skorstenen. En modern panna med underförbränning och keramisk eldstad klarar av att förbränna dessa syror.
Ek blir inte mindre sur av att ligga ett antal år och lagras. Den blir bara torrare...
-
Jag var och tittade på skeppet Götheborg när det bara var ett halvfärdigt skrov och fick veta att det sågade ekvirket skulle ligga ute i regn och rusk i minst ett år för att minska syrahalten. Annars rostade järndetaljerna i skrovet för fort.
Fast det har ju inget att göra med modern förbränning av ved.
-
En modern panna med underförbränning och keramisk eldstad klarar av att förbränna dessa syror.
Fast vad händer i pannan FÖRE keramiken? Där råder ju fortfarande gamla "överförbränningstemperaturer". Moderna pannor har ju dessutom i regel mycket mindre material att ta av än gamla gjutjärns.
-
Vaddå före keramiken? Min brasa ligger på keramik och brinner neråt till efterbrännkammaren. Överförbränning betydde att lågorna gick fritt uppåt, och lågtopparna kyldes mot vattenmantlade väggar.
-
Vaddå före keramiken? Min brasa ligger på keramik och brinner neråt till efterbrännkammaren.
Vid ca 3-400 grader drar pyrolysen igång (trät börjar förkolna), men redan under 100 grader börjar trä avge lite diverse hartser mm. Har inte koll på när eksyran börjar "koka" men det är ju ganska säkert närmare 100 grader än 400. Blir det inte tillräckligt varmt något högre upp än rakt emot keramiken för att diverse saker ska börja avdunsta ur trät?
-
Åtminstone om pannan har sugfläkt och underförbränning, så lär det inte dunsta nånting rakt upp.
-
Åtminstone om pannan har sugfläkt och underförbränning, så lär det inte dunsta nånting rakt upp.
Nä, men rakt åt sidan, där vedträna ligger i kontakt med vedmagasinets vägg? Vedträna kommer ju "svettas" inte bara rakt ner mot keramiken. Just korrosiviteten vid högtemperaturtorkning (100+ grader) av trä är ju ett problem i en trätork på ett sågverk, och då pratar vi ju bara om "snälla" träslag som fur, gran, björk, inte järndödaren ek.
-
Har du knäckt många pannor på det viset? ???
-
Jag har aldrig hört talas om någon som förstört en panna genom att elda ek. Då får man nog elda bara ek, och under en lång tid. Kanske om man jobbar på ett sågverk, och får bakarna att elda med, men annars finns det väll ingen i Sverige som enbart har ek att elda med?
Där emot syns det rätt snabbt i skorstenen om man eldar mycket ek, men knappast om man har en modern panna
-
Har du knäckt många pannor på det viset? ???
Nej, men jag har inte heller försökt. Men sen har jag ju inte hävdat att det absolut blir problem, bara att det logiskt sett kan bli, speciellt med moderna tunnplåtspannor.
Men frågan måste ju snarare vara, hur kan du vara så bergsäker på att det absolut inte kan bli några problem? Har du någon egen erfarenhet av att bara elda ek i åratal utan rostangrepp i vedinläggningsutrymmet på en modern keramikpanna? Annars gör du ju ett antagande utan fakta som kan kosta någon annan en massa pengar.
-
Jag har aldrig hört talas om någon som förstört en panna genom att elda ek.
Nä, ek är ju inte direkt det mest vanliga träslaget i Sverige, men jag har hört om massor med folk vars relativt nya vedpannor har rostat sönder på bara 5-10 år. Vad det beror på har jag inte satt mig in i.
men annars finns det väll ingen i Sverige som enbart har ek att elda med?
Det beror väl på vad man väljer att köpa om man inte har egen skog? Där jag köper tex kan man få ek, som blandved eller "rent". Läser man sen på forum bergsäkra uttalanden om att det omöjligen kan bli problem i en modern keramikpanna, ja då frestas man kanske köpa bara ek. Det har ju hög densitet så det ger ju lite spring till pannrummet. Så finns det inga nackdelar är det ju ett attraktivt alternativ för tex dem som köper hugget och kluvet.
-
....Nej, men jag har inte heller försökt....
Keramiken rostar inte, den är inte av järn... En underförbränningspanna med keramik är snabbt uppe i arbetstemperatur. Vilken typ av panna har du/jobbar du med/brukar du installera?
-
Det var ju inte ek ved som var frågan ,, Men visst ek är bra ved bara den får mogna minst 3 år
-
Nej. Det beror på förbränningstemperaturen.
-
Keramiken rostar inte, den är inte av järn...
Läs de bitar i tråden du hoppade över så klarnar det vad som riskerar att rosta.