Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Spinn dimma skrivet 03 apr-09 kl 17:57

Titel: Vitlöken i min surkål har blivit grön, är allt förstört?
Skrivet av: Spinn dimma skrivet 03 apr-09 kl 17:57
Hej!

Har mjölksyrat kål och kryddat med gul paprika, gul lök, äpple, enbär och vitlök, den innehåller även kokt avsvalnat saltvatten och dessutom vassle från fil.

Nu till problemet, vitlöksklyftorna har blivit gröna, inte möggel-grön-ludna utan bara bytt färg till grön, det gröna har inte heller "smittat av sig" på närliggande kål.
I övrigt ser surkålen jättefin ut, men har inte öppnat och luktat eller smakat på den, då den bara har stått i 14 dagar.

Grönvitlöksfenomenet har jag inte stött på förut då jag har gjort precis som ovan fast haft röd paprika i istället för gul, ej heller då jag kryddat mjölksyrad pumpa med vitlök.

Måste jag slänga allt, eller går det att pilla bort vitlöken eller är det ett vanligt fenomen och inget att bry sig i?

Någon som har erfarenhet av detta?

Vad ska jag göra?   Tipps tack :)
Titel: SV: Vitlöken i min surkål har blivit grön, är allt förstört?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 04 apr-09 kl 15:23
En gång när jag syrade, blev äppelbitarna i kålen, eller vad det var som jag syrade, grönaktiga. Tror inte det spelar någon roll.
Titel: SV: Vitlöken i min surkål har blivit grön, är allt förstört?
Skrivet av: malines skrivet 05 apr-09 kl 18:21
Min vitlök blir alltid grön av ättika och vinäger. Har inte dött av att äta den  ::) , eller ens lite dålig. Verkar bara vara en kemisk reaktion, men vad vet jag?

Titel: SV: Vitlöken i min surkål har blivit grön, är allt förstört?
Skrivet av: Lövbacken skrivet 05 apr-09 kl 18:44
När jag gör rabarberchutney med vitlök i blir den också grön, i chutneyn  är det typ bara socker och vinäger i så det lär väl vara vinägern som gör det då med tanke på föregående inlägg!
Titel: SV: Vitlöken i min surkål har blivit grön, är allt förstört?
Skrivet av: Spinn dimma skrivet 06 apr-09 kl 21:39
Å, va bra, då är det nog som det ska vara.
Var lite orolig om jag skulle vara tvungen och kasta allt.
Det är säkert så att den blir grön av sura vätskor, både vinäger och surkålsaft är ju ganska surt.

Tack, nu slipper jag oroa mig. =)