Alternativ.nu

Hantverk => Trä => Ämnet startat av: Smålänningen skrivet 21 nov-05 kl 18:28

Titel: Gärdsgård
Skrivet av: Smålänningen skrivet 21 nov-05 kl 18:28
Hej!

Till våren har jag planer på att hänga en gärdsgård och jag har några funderingar angående val av trädslag till störarna.

En och/eller senvuxen gran är väl självklart att föredra! Men hur funkar andra träslag, typ ek, ask och asp? Och, bör man bränna ändarna på störarna innan man trycker ner dem i jorden? Tror mig ha hört nån gång att de ska hålla bättre då...

Vore tacksam om någon kan ge lite tips!



Titel: Re:Gärdsgård
Skrivet av: trell skrivet 29 nov-05 kl 16:36
hej
torkad asp är väldigt rötbeständigt och användes också förr, i alla fall i värmland. i regel tog man det som fanns närmast till material, det var inte så noga som nu inte. ett fel många gör är att ta alldeles för grova störar, ju smalare störar desto bättre  håller det i hop. fortast går det med järntråd men gransveg gör det stabilare. visst håller det bättre att sveda störarna, men frågan om det är värt den tiden det tar.
Titel: Re:Gärdsgård
Skrivet av: Smålänningen skrivet 30 nov-05 kl 21:08
Tackar för tipsen hillbilly! Jag har hört fler som förespråkar asp just pga rötbeständigheten! Ett annat stort plus med asp är ju att det går jämförelsevis snabbt att fixa störar av detta trädslag (jämfört med t ex en och gran).
Titel: Re:Gärdsgård
Skrivet av: bock skrivet 27 dec-05 kl 19:32
Bra om man kan få tag i långa störar. Alltefter dom blir rötade nertill kan man kapa nertill och slå ner stören en bit till. På så sätt kan man utnyttja längden på stören.
Titel: Re:Gärdsgård
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 28 dec-05 kl 01:54
Stör av asp är ett av de sämre råden jag sett här.
Aspen ruttnar tämligen omgående när man sätter den i jorden.
Däremot funkar det sannolikt bra att använda asp som slanvirke i gärdsgård, om man bara tänker på att inte låta någon ände nudda marken.
Bäst alltså i så fall att ha annat träslag i botten.
Det kan räcka med att långt gräs växer upp mot gärdsgårn för att slanorna ska börja ruttna.
Har själv haft ett staket, ej gärdsgård, där de längsgående slanorna var av randbarkad asp och det höll iaf ca 25 år.
I Norges fuktiga klimat använder man på sina håll obehandlad asp som huspanel, särskilt på sidan mot havet.
Får det bara möjlighet att torka ut efter väta så kan aspvirke hålla länge.
Titel: Re:Gärdsgård
Skrivet av: CTS skrivet 10 jan-06 kl 21:20
Hej.
Det bästa virket till störarna för din gärdsgård är senvuxen gran. Och att bränna störarna nertill är inte på något vis nödvändigt.Hållbarheten har med jordmånen att göra. Har du fuktig mark runt din tomt kommer störarna att ha längre livslängd gentemot om att marken är av  torr sandjord.
Titel: Re:Gärdsgård
Skrivet av: Smålänningen skrivet 12 mar-06 kl 22:39
Stort tack för svaren! Nu är det bara och hoppas att snön försvinner och tjälen släpper så man kan ge sig ut och pröva sina färdigheter  :)
Titel: SV: Gärdsgård
Skrivet av: fröken skrivet 23 feb-08 kl 16:03
Hej!
Finns det någon av er som åker runt och bygger gärdsgård hos folk och eller har lämpligt virke? Vi har lite bråttom då vi vill hägna in minste sonen på lämpligt vis... Vi har bilväg åt ett håll och fårhage med elstängsel åt ett håll... Känns som ett stort jobb att lära sig detta själv, göra det och hitta virke...
Titel: SV: Gärdsgård
Skrivet av: Snarrbon skrivet 24 feb-08 kl 21:54
Tja,jag vet det finns ett företag i Grycksbo utanför Falun som gör gärdesgårdar men det är kanske lite långt borta för det var väl Orust du är lokaliserat till eller?