Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Jojje skrivet 30 mar-09 kl 13:33
-
Denna månad gick ekonomin åt skogen. Fick en hel del oförutsedda utgifter.
Då blir det skåprensning. Jag lagar på det jag har i förråden och improviserar.
Denna gång hade jag tur för det fanns potatis och några vissna kålrötter i källaren.
Läs mer på www.LevaBilligt.se
-
Det är inte av ekonomiska skäl jag äter nässelsoppa. Gick på solsidan av ladugården och plockade två liter späda nässlor och kokade soppa, fantastiskt gott! Hönsen börjar också hitta gräs och annat ute som gör att ägghalvorna i soppan blev extra kraftiga i färgen.
-
Det är inte av ekonomiska skäl jag äter nässelsoppa. Gick på solsidan av ladugården och plockade två liter späda nässlor och kokade soppa, fantastiskt gott! Hönsen börjar också hitta gräs och annat ute som gör att ägghalvorna i soppan blev extra kraftiga i färgen.
jag har massor av nässlor,hur gör du din soppa?
-
Vårens nässelsoppa (Buffé nr 4 1998, sid 14)
Ingredienser (Portioner: 4)
2 l nyplockade späda nässlor (ca)
1 l vatten (ca)
salt
1 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar (eller höns-)
1 dl grädde
3 msk torr sherry
2 msk hackad gräslök
4 hårdkokta ägghalvor till servering
Gör så här
Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.
Koka upp ca 5 dl av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet, ca 5 dl. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry.
Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.
----------------------
Receptet ovan är originalet. Är man lat och har sköljt nässlorna noga innan man börjar kan man strunta att sila av utan bara köra ner en stavmixer i kastrullen så slipper man hackandet. Jag använder smör istället för margarin och späder med vattnet och vitt vin eller sherry och grädde och tillsätter därefter nässelblandningen. Har man som vi en varm ladugårdsvägg med kraftiga nässelbestånd så "plockar", jag använder sax, man två liter nässlor på cirka 10 minuter.