Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: AnetteK skrivet 30 mar-09 kl 10:43
-
Jag skulle vilja ha recept till bröd för storbak i vedugn. Det ska vara limpor och degen ska kunna sättas samma morgon det ska bakas.
Någon som kan hjälpa mej?
-
Oj, vad dåligt med svar du fått. Men många här verkar ju vara duktiga på att baka.....
Jag har själv tillgång till vedugn nu så jag är också intresserad av recept.
Vad har du provat hitintills i vedugnen?
/ P
-
jag räcker upp min hand ;D
-
Hembygdsföreningen här bakar ofta brödkakor i vedugn, och då är det storbak som gäller. Vill du att jag förmedlar kontakt så hojta!
-
Hej!
Kruxet är att du vill baka samma dag- det finns nog inga sådana recept. Det jag har gäller 16 limpor och då skållar man rågmkölet- väntar 12 timmar och sedan i med jäst och honung och väntar ytterligare 10 timmar
-
Hej!
Kruxet är att du vill baka samma dag- det finns nog inga sådana recept. Det jag har gäller 16 limpor och då skållar man rågmkölet- väntar 12 timmar och sedan i med jäst och honung och väntar ytterligare 10 timmar
om du orkar ;) kan du inte plita ned hur du gör?
-
Hej!
Kruxet är att du vill baka samma dag- det finns nog inga sådana recept. Det jag har gäller 16 limpor och då skållar man rågmkölet- väntar 12 timmar och sedan i med jäst och honung och väntar ytterligare 10 timmar
Grannen gör så, men alla mått är på ett ungefär ;) Men jag ska försöka luska ut det.
-
8 liter vatten kokas och skålla sedan 2 kg rågmjöl
Låt stå 10-12 timmar
Ta 50 g jäst och rör upp i 1 liter vatten
Tillsätt detta till degen + 2 dl sirap och 10 tsk salt.
Låt stå 8-10 timmar
Rör i 2 kg rågsikt dela degen i 4 delar och arbetar in så mycket rågsikt att degen blir hård.
Låt jäsa 1-2 timmar.
Arbeta sedan upp till 12-16 kakor och låt dem jäsa i 15-20 minuter.
Baka ca 1 h.
Jag brukar göra 1/4 sats!
Lycka till!
-
Jo, jag undrar vad det innebär att "skålla" rågmjölet? är det bara att hälla i rågmjölet i det varma vattnet?
Hur varm ska vedugnen vara? Jag har vara bakat pizza i min ugn och då ska den vara 400°C Antar att det blir för varmt för bröd...
/Marcus
8 liter vatten kokas och skålla sedan 2 kg rågmjöl
Låt stå 10-12 timmar
Ta 50 g jäst och rör upp i 1 liter vatten
Tillsätt detta till degen + 2 dl sirap och 10 tsk salt.
Låt stå 8-10 timmar
Rör i 2 kg rågsikt dela degen i 4 delar och arbetar in så mycket rågsikt att degen blir hård.
Låt jäsa 1-2 timmar.
Arbeta sedan upp till 12-16 kakor och låt dem jäsa i 15-20 minuter.
Baka ca 1 h.
Jag brukar göra 1/4 sats!
Lycka till!
-
Skålla är precis det . att hälla kokande vatten över mjölet och låta det stå tills det svalnat eller över natten .
Man får en lite sötaktig smak av rågen då .