Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: AnetteK skrivet 30 mar-09 kl 10:43

Titel: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
Skrivet av: AnetteK skrivet 30 mar-09 kl 10:43
Jag skulle vilja ha recept till bröd för storbak i vedugn. Det ska vara limpor och degen ska kunna sättas samma morgon det ska bakas.
Någon som kan hjälpa mej?
Titel: SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
Skrivet av: kattensixten skrivet 13 apr-09 kl 21:15
Oj, vad dåligt med svar du fått. Men många här verkar ju vara duktiga på att baka.....
Jag har själv tillgång till vedugn nu så jag är också intresserad av recept.
Vad har du provat hitintills i vedugnen?

/ P
Titel: SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
Skrivet av: H-K skrivet 14 apr-09 kl 07:35
jag räcker upp min hand ;D
Titel: SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
Skrivet av: malines skrivet 14 apr-09 kl 11:12
Hembygdsföreningen här bakar ofta brödkakor i vedugn, och då är det storbak som gäller. Vill du att jag förmedlar kontakt så hojta!
Titel: SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
Skrivet av: ingegärdsgårn skrivet 14 apr-09 kl 15:13
Hej!
Kruxet är att du vill baka samma dag- det finns nog inga sådana recept. Det jag har gäller 16 limpor och då skållar man rågmkölet- väntar 12 timmar och sedan i med jäst och honung och väntar ytterligare 10 timmar
Titel: SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
Skrivet av: H-K skrivet 14 apr-09 kl 15:14
Hej!
Kruxet är att du vill baka samma dag- det finns nog inga sådana recept. Det jag har gäller 16 limpor och då skållar man rågmkölet- väntar 12 timmar och sedan i med jäst och honung och väntar ytterligare 10 timmar


om du orkar ;) kan du inte plita ned hur du gör?
Titel: SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
Skrivet av: AnetteK skrivet 14 apr-09 kl 17:43
Hej!
Kruxet är att du vill baka samma dag- det finns nog inga sådana recept. Det jag har gäller 16 limpor och då skållar man rågmkölet- väntar 12 timmar och sedan i med jäst och honung och väntar ytterligare 10 timmar

Grannen gör så, men alla mått är på ett ungefär ;) Men jag ska försöka luska ut det.
Titel: SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
Skrivet av: ingegärdsgårn skrivet 15 apr-09 kl 10:58
8 liter vatten kokas och skålla sedan 2 kg rågmjöl
Låt stå 10-12 timmar
Ta 50 g jäst och rör upp i 1 liter vatten
Tillsätt detta till degen + 2 dl sirap och 10 tsk salt.
Låt stå 8-10 timmar
Rör i 2 kg rågsikt dela degen i 4 delar och arbetar in så mycket rågsikt  att degen blir hård.
Låt jäsa 1-2 timmar.
Arbeta sedan upp till 12-16 kakor och låt dem jäsa i 15-20 minuter.
Baka ca 1 h.
Jag brukar göra 1/4 sats!
Lycka till!
Titel: SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
Skrivet av: anvegard skrivet 23 okt-10 kl 18:13
Jo, jag undrar vad det innebär att "skålla" rågmjölet? är det bara att hälla i rågmjölet i det varma vattnet?
Hur varm ska vedugnen vara? Jag har vara bakat pizza i min ugn och då ska den vara 400°C Antar att det blir för varmt för bröd...
/Marcus

8 liter vatten kokas och skålla sedan 2 kg rågmjöl
Låt stå 10-12 timmar
Ta 50 g jäst och rör upp i 1 liter vatten
Tillsätt detta till degen + 2 dl sirap och 10 tsk salt.
Låt stå 8-10 timmar
Rör i 2 kg rågsikt dela degen i 4 delar och arbetar in så mycket rågsikt  att degen blir hård.
Låt jäsa 1-2 timmar.
Arbeta sedan upp till 12-16 kakor och låt dem jäsa i 15-20 minuter.
Baka ca 1 h.
Jag brukar göra 1/4 sats!
Lycka till!
Titel: SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
Skrivet av: esten skrivet 23 okt-10 kl 18:15
Skålla är precis det . att hälla kokande vatten över mjölet och låta det stå tills det svalnat eller över natten .
Man får en lite sötaktig smak av rågen då .