Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Carina Von C skrivet 17 nov-05 kl 16:07
-
vad är det? (förutom ett litet gulligare skällsord) Hittar det i en massa veg recept från 70- och 80-talet.
Jag menar saltgurka, vet man ju.
Ser fram emot hjälp!
Molly
-
En liten mjölksyrad gurka ;D
-
jag antog att det var något sånt!
Hur smakar en surgurka så, och hur gör man sånt?
Hilfe Bitte!
-
Finns ett recept här, längst ned på sidan:
http://www.alternativ.nu/handbok/livsmedel/mjolksyrning.html (http://www.alternativ.nu/handbok/livsmedel/mjolksyrning.html)
Annars så finns det i Anelies Shönecks bok i ämnet. Säkert felstavat men jag är lite pömsen :-)
-
Mjölksyrade gurkor smakar.. UNDERBART!!! +att mjölksyrade grönsaker är otroligt hälsosamt (såvida de inte pastöriserats(det dödar ju de nyttiga mjölksyrabakterierna) som vissa av de man köper i affären har, läs på burken först!!) Förutom Annelies bok om mjölksyrade grönsaker som någon i tråden tipsat om finns även recept i den grön- och vitrutiga Vegetariska Kokboken från Ica´s bokförlag. Boken finns även i en ny omarbetad upplaga, men i den har ev. mjölksyrningskapitlet fallit bort. Annars kan jag tänka mig att recept på mjölksyrat finns i lite äldre böcker om konservering..
-
Här finns instruktioner tillsammans med bilder:
http://www.mickelin.com/surgurka/
och "Liten sats surgurka, lämplig för nyfikna nybörjare":
http://www.mickelin.com/surgurka/mini/
-
Suveräna instruktioner - det måste jag testa! Finns ju både gurkor och svartvinbärsblad i trädgården :)
-
Jag gjorde mjölksyrad gurka efter instruktionerna från zzz. Nu har de stått i nästan 14 dagar o ska snart vara klara. Men det är ett lager med mögel på ytan - är det OK att bara ta bort det och äta gurkan. Det luktar lite friskt och trevligt syrligt annars.
Och hur kan det bli mögel med saltlake? Eller är det gojset som flyter upp som möglar?