Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: kattenihatten skrivet 26 mar-09 kl 13:31
-
Vad gör man med vitkål?
Dela gärna med er av era recept, för det enda jag brukar göra är att riva och blanda den med lingonsylt, och äta som sallad.
-
Fårikål, förstås. Kålpudding.
Coleslaw är gott till mycket.
Stuvad vitkål är gott till stekt fläsk.
-
Kålsoppa!! Koka strimlade kålen med bulljong. Släng i stekta korvbitar eller köttbullar eller lite andra grönsaker, typ morotsslantar. Gott o enkelt :)
-
Hur gör man "vanlig" pizzasallad av vitkål?
-
recept på kålpudding vore jättebra!
-
Man styckar ett vitkålshuvud och bryner bitarna/skivorna. Sen varvar man dem i en ugnsfast form med köttfärs (3 hg blandfärs, 2 kokta mosade potatisar, salt, vitpeppar och ca 4-5 dl mjölk, en lös färs) och in i ugnen på 175 grader i närmare en timme. Jag tycker att det ska vara minst ett kilo vitkål, gärna mer. Serveras med lingon. Man kan ha potatis till, det brukar inte vi ha utan vi har mycket vitkål istället.
Vill man ha en mesigare kålpudding kokar man kålen, blir inte alls lika gott.
-
Jag ör en pizzasallad på följande vis... Hyvlar kålen och paprika med osthyvel. Gör en dressing med olja och vinager o vattenskvätt o peppar o salt. Blandas - Klart!
-
Jag ör en pizzasallad på följande vis... Hyvlar kålen och paprika med osthyvel. Gör en dressing med olja och vinager o vattenskvätt o peppar o salt. Blandas - Klart!
I min har jag även lite pressad vitlök o smulad oregano, basilika och timjan! Sen brukar jag ha i lite av vad som finns hemma, morot, paprika, gurka, rödlök..
-
Jag tycker att vitkål är gott i grönsaksoppa och i wok, det är bara att ta vad man har / känner för att blanda med :) Vårrullar / smördegsknyten med fyllning kan med fördel fyllas med bl.a vitkål.
-
Finns det nån olja eller vinäger som passar bättre/sämre till pizzasalladen?
-
Finns det nån olja eller vinäger som passar bättre/sämre till pizzasalladen?
Jag tycker bäst om olivolja, men raps går oxå bra!
-
Jag brukar göra vegansk kålpudding. Också supergott!
Har inte receptet här nu men i princip så ersätter man köttfärsen med röda linser och sedan häller man några dl buljong och ett par skvättar soja över, sedan kör man in den iugnen och därefter äts den med lingonsylt:)
-
I Sunne serveras det av tradition alltid Kålsoppa när det är Mârten. I dag så har jag kokat en redig gryta med kålsoppa på mitt vis. Det finns också ett gammalt recept med i mitt inlägg på bloggen för det som vill.
http://mimmismat.wordpress.com/2009/05/10/kalsoppa-och-marten-i-sunne/
-
En klick fransk senap i dressingen till kålsalladen är ett måste här hemma. Kålsallad äts för övrigt oftast till helgens frukostomelett, gärna kompletterad med en skvätt egengjord chilisås. Mums mums!
-
Hemma är vitkål basmat och används ofta finstrimlad och stekt tillsammans med vitlök och löksom bas i grytor, soppor och woker.
-
Finns det nån olja eller vinäger som passar bättre/sämre till pizzasalladen?
Jag använder olivolja med mycket smak (Zeta, minst sju helst tio på smakskalan) och rödvinsvinäger, 50/50. Kryddar med relativt mycket grovmald svartpeppar, och slänger i en näve inlagd röd paprika. Sen låter jag det hela stå i kylen minst ett dygn. Klart.
När man serverar den bör den ha fått rumstemperatur, annars smakar den mest bara kallt.
-
Jag äter vitkål till blodpudding. Det ska vara dressing med olja och mycket vinäger och salladskrydda.
Eller så har jag det till lasagne. Som en sallad bredvid. Eller som en sallad med stekt kyckling i.
-
Stekta vitkålsbiffar är så jättegott!!!!!!!!!!!
Strimla vitkålen fint med hjälp av osthyvel och blanda med lättvispade ägg, salt och peppar. Forma med handen eller bara klicka i stekpannan och platta ut till "plättar", stek på rätt hög värme.
Kan med fördel ersätta t.ex. hamburgare för oss som inte äter kött.
Är lika goda kalla.