Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: kattenihatten skrivet 26 mar-09 kl 13:31

Titel: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: kattenihatten skrivet 26 mar-09 kl 13:31
Vad gör man med vitkål?

Dela gärna med er av era recept, för det enda jag brukar göra är att riva och blanda den med lingonsylt, och äta som sallad.
Titel: SV: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: Vurre skrivet 26 mar-09 kl 14:52
Fårikål, förstås. Kålpudding.

Coleslaw är gott till mycket.

Stuvad vitkål är gott till stekt fläsk.
Titel: SV: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: Frances skrivet 26 mar-09 kl 15:08
Kålsoppa!! Koka strimlade kålen med bulljong. Släng i stekta korvbitar eller köttbullar eller lite andra grönsaker, typ morotsslantar. Gott o enkelt :)
Titel: SV: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: Attes matte skrivet 26 mar-09 kl 16:25
Hur gör man "vanlig" pizzasallad av vitkål?
Titel: SV: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: kattenihatten skrivet 26 mar-09 kl 16:58
recept på kålpudding vore jättebra!
Titel: SV: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: Vurre skrivet 26 mar-09 kl 18:13
Man styckar ett vitkålshuvud och bryner bitarna/skivorna. Sen varvar man dem i en ugnsfast form med köttfärs (3 hg blandfärs, 2 kokta mosade potatisar, salt, vitpeppar och ca 4-5 dl mjölk, en lös färs) och in i ugnen på 175 grader i närmare en timme. Jag tycker att det ska vara minst ett kilo vitkål, gärna mer. Serveras med lingon. Man kan ha potatis till, det brukar inte vi ha utan vi har mycket vitkål istället.

Vill man ha en mesigare kålpudding kokar man kålen, blir inte alls lika gott.
Titel: SV: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: Frances skrivet 26 mar-09 kl 18:19
Jag ör en pizzasallad på följande vis... Hyvlar kålen och paprika med osthyvel. Gör en dressing med olja och vinager o vattenskvätt o peppar o salt. Blandas - Klart!
Titel: SV: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: fräsen skrivet 26 mar-09 kl 18:55
Jag ör en pizzasallad på följande vis... Hyvlar kålen och paprika med osthyvel. Gör en dressing med olja och vinager o vattenskvätt o peppar o salt. Blandas - Klart!
I min har jag även lite pressad vitlök o smulad oregano, basilika och timjan! Sen brukar jag ha i lite av vad som finns hemma, morot, paprika, gurka, rödlök..
Titel: SV: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: februaribarn skrivet 26 mar-09 kl 19:02
Jag tycker att vitkål är gott i grönsaksoppa och i wok, det är bara att ta vad man har / känner för att blanda med :) Vårrullar / smördegsknyten med fyllning kan med fördel fyllas med bl.a vitkål.
Titel: SV: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: Attes matte skrivet 26 mar-09 kl 19:09
Finns det nån olja eller vinäger som passar bättre/sämre till pizzasalladen?
Titel: SV: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: fräsen skrivet 27 mar-09 kl 14:02
Finns det nån olja eller vinäger som passar bättre/sämre till pizzasalladen?
Jag tycker bäst om olivolja, men raps går oxå bra!
Titel: SV: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: colores skrivet 07 apr-09 kl 20:57
Jag brukar göra vegansk kålpudding. Också supergott!
Har inte receptet här nu men i princip så ersätter man köttfärsen med röda linser och sedan häller man några dl buljong och ett par skvättar soja över, sedan kör man in den iugnen och därefter äts den med lingonsylt:)
Titel: SV: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: mimmismat skrivet 10 maj-09 kl 17:16
I Sunne serveras det av tradition alltid Kålsoppa när det är Mârten. I dag så har jag kokat en redig gryta med kålsoppa på mitt vis. Det finns också ett gammalt recept med i mitt inlägg på bloggen för det som vill.


http://mimmismat.wordpress.com/2009/05/10/kalsoppa-och-marten-i-sunne/
Titel: SV: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: yrian skrivet 26 maj-09 kl 21:42
En klick fransk senap i dressingen till kålsalladen är ett måste här hemma. Kålsallad äts för övrigt oftast till helgens frukostomelett, gärna kompletterad med en skvätt egengjord chilisås. Mums mums!
Titel: SV: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: malines skrivet 26 maj-09 kl 21:46
Hemma är vitkål basmat och används ofta finstrimlad och stekt tillsammans med vitlök och löksom bas i grytor, soppor och woker.
Titel: SV: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: Luffsen skrivet 03 jun-09 kl 01:42
Finns det nån olja eller vinäger som passar bättre/sämre till pizzasalladen?

Jag använder olivolja med mycket smak (Zeta, minst sju helst tio på smakskalan) och rödvinsvinäger, 50/50. Kryddar med relativt mycket grovmald svartpeppar, och slänger i en näve inlagd röd paprika. Sen låter jag det hela stå i kylen minst ett dygn. Klart.

När man serverar den bör den ha fått rumstemperatur, annars smakar den mest bara kallt.
Titel: SV: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: Intricate skrivet 03 jun-09 kl 07:07
Jag äter vitkål till blodpudding. Det ska vara dressing med olja och mycket vinäger och salladskrydda.
Eller så har jag det till lasagne. Som en sallad bredvid. Eller som en sallad med stekt kyckling i.
Titel: SV: Vitkålsrecept tack!
Skrivet av: anette i bugared skrivet 03 jun-09 kl 08:58
Stekta  vitkålsbiffar är så jättegott!!!!!!!!!!!

Strimla vitkålen fint med hjälp av osthyvel och blanda med lättvispade ägg, salt och peppar. Forma med handen eller bara klicka i stekpannan och platta ut till "plättar", stek på rätt hög värme.

Kan med fördel ersätta t.ex. hamburgare för oss som inte äter kött.
Är lika goda kalla.