Alternativ.nu
Djur => Brukshästar => Ämnet startat av: Travelerhorses skrivet 25 mar-09 kl 23:05
-
Jag läste nånstanns att det finns en uppfödare i sverige som föder upp ardennerhäster enbart till slakt ?!
Nån som känner till nåt om detta `?
Kan det verkligen stämma och löna sej ?
-
Har själv funderat på det.
Stora delar av världen gör det och lönsamheten ät stor.
Vi i sverige har ju någon sorts dubbelmoral som förbjuder oss att äta häst vilket gör att vi samma ögonblick tycker det är helt OK att de under oerhört vidriga förhållanden transporteras runt i europa dygn efter dygn innan de till slut utmattade, sönderslagna och mer eller mindre livlösa får halsen avskuren :o :o
Visst, en del tar sitt ansvar och ser till att de slaktas här i Sverige, men alla gör inte det, en hel del gör aktivt valet att skicka ut dem i Europa då de får några kronor mer i plånboken vilket i förhållande till köttvärdet på den egna tallriken ter sig löjligt lite.
Usch för att under ordnade förhållanden slakta och äta våra vänner, plåga dem ur livet det sista vi gör istället, mycket bättre ::)
-
Jag har ingen dubbelmoral *S'
Nej ag blev bara i funderar tagen när jag tänkte mej in i saken ..
Det kostar ju en jävla massa att producera fram en enda ardenner så kan verkligen den slakten vara lönsam ?
Det finns ju en gubbe i skåne som föder upp sankt bernards hundar för köttet så det finns ju alla varianter .
-
Det finns ju en gubbe i skåne som föder upp sankt bernards hundar för köttet så det finns ju alla varianter .
???
-
Det kostar ju en jävla massa att producera fram en enda ardenner så kan verkligen den slakten vara lönsam ?
Kostar? Du får dem ju nästan gratis innan de är ett år, fodrar på våren sedan bete över sommaren för att slakta dem till hösten, prima kött, ingen kostnad, pengar in.
Ingen risk att gå back där, om du har avsättning för köttet vilket inte är något problem i realiteten, eller vad säger Frances??
-
???
I stora delar av världen äts det hund, varför inte i Skåne?
-
Kostar? Du får dem ju nästan gratis innan de är ett år, fodrar på våren sedan bete över sommaren för att slakta dem till hösten, prima kött, ingen kostnad, pengar in.
Ingen risk att gå back där, om du har avsättning för köttet vilket inte är något problem i realiteten, eller vad säger Frances??
slaktar uppfödaren själv då eller skickar han iväg till slaktar'n?
-
slaktar uppfödaren själv då eller skickar han iväg till slaktar'n?
När det gäller höns så har jag för mig att gränsen är 500 kg för att få slakta hemma, när det gäller häst så har jag för mig att det är andra regler som gäller även om det är under 500 kg.
Enklast är att skicka till slakteri för återtag av köttet, då är det inga problem, vetbesiktat, pengar in och kunderna omåttligt nöjda.
Frances, dina erfarenheter?
-
Japp för några år sen fick en gubbe rätt att föda upp hundarna för husbehov .
Han hade ansökt om att få sälja köttet men fick endast rätt att föda upp till eget behov.
Alltså ,, jag försöker att vara öppensinnad i allt men jag tror att där gick nog gränsen :-X
Guba ,, du har en poäng att dom är väldigt billiga men om man ska avla fram dom själv menar jag ,,, den blir inte direkt en billig slakthäst om man räknar med vad mamman äter osv osv ...
-
Det är annemig inte lätt att finna någon slakteri som slaktar häst på återtag. Jag hittade en. Och det var första gången någonsin dom ens blev tillfrågade :o Dom nadra slakterierna idiotförklarade mig i det närmaste som ens ringer och frågar.... ::)
Lönsamheten måste ju ändå ligga i att man tar vara på kött som annars skulle ha gått till spillo, en sorts andrahandsvärde eller vad man ska kalla det. Återanvändning typ.
Jag kommer absolut att slakta häst igen om jag står med en frisk och ung individ som är klar med sin jordiska vandring.
-
I stora delar av världen äts det hund, varför inte i Skåne?
Dom äter katt oxå & råttor bl a men jag skulle inte vila äta nåt av det......även om andra i stora delar av värden äter det :P !
-
tycker inte det är fel som ni beskriver det...MEN, ofta(kanske oftast) så hamnar dessa ardennrar på en lastbil till italien, och då tycker jag det är FEL! attföda upp hästar till slakt är en sak, men att skicka dom ner dit....nä fy attan.. >:( :'(
-
precis, man måste då ha en slaktare i närheten på gården helst.
-
Japp för några år sen fick en gubbe rätt att föda upp hundarna för husbehov .
Han hade ansökt om att få sälja köttet men fick endast rätt att föda upp till eget behov.
Alltså ,, jag försöker att vara öppensinnad i allt men jag tror att där gick nog gränsen :-X
Guba ,, du har en poäng att dom är väldigt billiga men om man ska avla fram dom själv menar jag ,,, den blir inte direkt en billig slakthäst om man räknar med vad mamman äter osv osv ...
Jag tror att det är en skröna som har goda odds för att bli en klintbergare.
-
Hej!
Ett inlägg från en som växt upp på hästkorv...
Ända fram till mitten av artonhundratalet var det inte ok i Sverige att äta häst. Hästen var en nära arbetskamrat precis som hunden och ansågs inte vara lämpad att ätas. Egentligen tror jag att man nyttjade hästen långt upp i åldrarna och därmed blev väl köttet inte så gott... Men vad vet jag.. Under nödåren i mitten av 1800-talet blev dock den svenska befolkningen mindre kräsmagade då knappt potatisen växte. Här i Gustafs började man då tillverka hästkorv. Det är en grovkornig granrisrökt korv som smakar bäst rå som den är, helst på hårdbröd med en öl till. Det går att steka den också och smakar då bäst med potatismos, men jag tycker inte att smaken kommer till sin rätt då.
Tyvärr är nu korvtillverkaren tvingad att importera hästkött från USA eftersom vi här envisas med att klämma i våra travare och ridhästar en massa medicin så att vi sedan inte kan äta köttet. Så jag tror nog att en kontakt med honom kan ge lite klirr i kassan om man har prima svenskt hästkött till salu.
Det roliga med Gustafskorven är att för inte så länge sedan stod på innehållsförteckningen "Till 100 g korv har använts 102 g kött" Anledningen var att 2% försvann i rökningsprocessen.. Det är att tänka på när debatten går het om det egentliga innehållet i korven vi köper. Idag återfinns lite annat i Gustafskorven, men fortfarande ligger köttmängden mellan 95-98 % skulle jag tro. Tveklöst den bästa korven i det avseendet. Tänk på det nästa gång ni är i affären.
Hälsningar från Gustafs, Dalarna
-
När det är dax ska ja slå en pling men di går inte levanes från min går för övrigt tycker ja att gusstavs korv är jätte god men dyr för min plån bok mvh pålle
-
Jag undrar om det inte är en skröna? I så fall måste de väl slaktas ganska unga, sedan börjar de ju sätta fett, och då blir klassningen (=betalningen) därefter. Jag frågade en gång på slakteriet vi använder till lammen, och enligt dom så är det egentligen bara hästar som kommer direkt från travbanan som inte är för feta ur slaktningssynpunkt.
-
Va intressant , det visste jag inte men det låter mkt logiskt i mina öro´n.
men vad blir det av andra hästar som slaktas ? Hundmat?
-
Hej!
Ett inlägg från en som växt upp på hästkorv...
Ända fram till mitten av artonhundratalet var det inte ok i Sverige att äta häst. Hästen var en nära arbetskamrat precis som hunden och ansågs inte vara lämpad att ätas. Egentligen tror jag att man nyttjade hästen långt upp i åldrarna och därmed blev väl köttet inte så gott... Men vad vet jag.. Under nödåren i mitten av 1800-talet blev dock den svenska befolkningen mindre kräsmagade då knappt potatisen växte. Här i Gustafs började man då tillverka hästkorv. Det är en grovkornig granrisrökt korv som smakar bäst rå som den är, helst på hårdbröd med en öl till. Det går att steka den också och smakar då bäst med potatismos, men jag tycker inte att smaken kommer till sin rätt då.
Tyvärr är nu korvtillverkaren tvingad att importera hästkött från USA eftersom vi här envisas med att klämma i våra travare och ridhästar en massa medicin så att vi sedan inte kan äta köttet. Så jag tror nog att en kontakt med honom kan ge lite klirr i kassan om man har prima svenskt hästkött till salu.
Det roliga med Gustafskorven är att för inte så länge sedan stod på innehållsförteckningen "Till 100 g korv har använts 102 g kött" Anledningen var att 2% försvann i rökningsprocessen.. Det är att tänka på när debatten går het om det egentliga innehållet i korven vi köper. Idag återfinns lite annat i Gustafskorven, men fortfarande ligger köttmängden mellan 95-98 % skulle jag tro. Tveklöst den bästa korven i det avseendet. Tänk på det nästa gång ni är i affären.
Hälsningar från Gustafs, Dalarna
Jag jobbar på Ica Maxi. En dag stod jag i kundtjänst och det kom in en kvinna, ca 40, som tidigare hade köpt en gustafskorv.
"Jag måste lämna tillbaka den här, det är ju HÄSTKÖTT i den!"
"Ja, det är det i gustafskorv"
"Nej, jag är hästtjej så jag kan inte äta sånt. Det är ju hemskt!"
"Jag är också hästtjej, men jag måste säga att hästkött är nog det godaste kött jag ätit".
Hon såg lite förskräckt ut, men hon fick lämna tillbaka korven.
(Kan tillägga, för att inte skapa ännu mer maxiskandaler att korven slängdes eftersom vi inte får sälja färskvaror som tagits tillbaka efter att de lämnat butiken).